Bamya özellikle kış mevsiminde tüketilmesi tercih edilen besinler arasında bulunur. Yüksek oranda çözünür ve çözünmez lifler içerir. Daha çok yemeklerde tüketilir ve hatta özel bamya hazırlama tarifleri de bulunur.  Düzenli biçimde bamya tüketimi sağlık bakımından birçok yarar sağlamaktadır.

Bamya yüksek oranda K vitamini içermektedir, bunun yanı sıra A, C ve E vitaminleri bakımından da zengin bir besin deposudur. Kalsiyum, demir, bakır ve magnezyum bakımından zengindir. Potasyum deposu olan bamya ayrıca sodyum, tiamini pridoksin,  selenyum içerir.

İçerdiği yoğun vitaminler ve besin maddeleri sayesinde sağlık bakımından çok geniş bir yelpazede yarar sağlar

Bamyanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Bamya barındırdığı birçok vitamin, bileşen ve maddelerin yanı sıra en çok lif bakımından dikkat çeker. Lifler özellikle sindirim sistemi ve diyabet problemeleri için ciddi yararlar sağlamaktadır. Bol oranda folat içermesi ise özellikle bebeklerin gelişimi açısından önemlidir. Bunun yanı sıra kanser ve astım gibi kronik çok tehlikeli hastalıklara karşı koruma görevi yapar ve bu hastalıklara yakalama tehlikesini azaltabilir.

Sindirim Sistemini Korur

Bamyanın yüksek oranda lifler içermesi özellikle sindirim sistemi açısından çok faydalıdır. Bamya liflerin vasıtasıyla bağırsak hareketlerini çoğaltır ve kilo vermeden kolon kanserine yakalanma tehlikesini azaltmaya kadar birçok yarar sağlar.

Diyabeti Önleyebilir

Lif açısından zengin olduğu için bamya diyabetin engellenmesine yardımcı olabilir

Folat Deposudur

Bamyanın yüksek oranda folat içermesi, özellikle gebelik dönemindeki sorunları ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Gebelik esnasında bu özelliği sebebiyle kadınlara önerilmektedir.

K Vitamini Deposudur

K vitamini bakımından çok zengin olan bamya bu özelliği nedeniyle kan pıhtılaşması sıkıntısını ortadan kaldırabilir ve K vitamini kemik sağlığı açısından önemlidir.

Astıma İyi Gelir

Çok şaşırtıcı bir biçimde bamya, astım hastalığına iyi gelen bir besindir. Kronik astım tanısı konan kişilere bol oranda bamya tüketimi önerilmektedir.

Kabızlığı Önler

Bamyanın sindirim sitemi sağlığını korur. Bağırsak hareketlerini barındırdığı zengin orandaki lifler yardımıyla sağlayan bamya, kabızlık rahatsızlıklarını giderebilir.

Güneş Işınlarından Korur

Bamya, güneş ışınlarının sebep olduğu hasar ve zararları giderebilir. Bu nedenle yaz aylarında da bamya tüketiminin cilt sağlığı açısından önemli faydaları olabilir.

Kolon Kanserini Engelleyebilir

Bamyada bulunan besin ve maddelerin kolon kanserine yakalanma tehlikesini azalttığı düşünülmektedir. Kolon kanseri genellikle hareketsiz kalan vücut ve sindirim sistemlerinde oluşur, bamya ise bu sorunu yok edebilir.

Obeziteyi Giderebilir

Çiğ ya da pişmiş bamya düzenli biçimde tüketildiğinde obezite rahatsızlıklarını büyük ölçüde azaltabilir. Bamya yalnız obezite sorununu çözmekle kalmaz, aynı zamanda kilo vermek isteyen kişilerde oluşacak besin açığını da giderir.

Kolesterol Seviyesini Dengeler

Bamya kolesterol oranını da dengeleme özelliğine sahiptir. İçerdiği besinler de dolaylık biçimde kalp sağlığını korur.

Cilt Sağlığını Korur

Bamyanın barındırdığı besinler ve özellikle C vitamini cilt sağlığı açısından hayati bir önem taşımaktadır. C vitamini cildin yaşlanmasını geciktirirken, aynı zamanda dokuyu güçlendirir.

Bamyada yer alan besinler ayrıca cilt pigmentasyonunu engellemeye yardımcı olur. Bu cildinizi gençleştirmek ve zararları tamir açısından yararlar sağlar.

Saç Sağlığını Korur

Kuru ve güçsüz saçlarınız varsa bamyayı kaynatın ve suyuyla saçlarınızı yıkayın. Bu uygulama sıkıntıyı büyük ölçüde giderecektir. Ayrıca bamya saç kremi şeklinde de kullanılabilir. Bamya  kaşıntılı ve kuru kafa derisi açısından mükemmel bir nemlendiricidir. Saçı yumuşatır ve nemlendirir.

Bamya genellikle saç derisi sağlığını da korumaktadır, kepek problemlerini yok edebilir. Sağlıklı ve parlak saç görünümü katabilir.

Paylaşın.
Bir Cevap Bırakın

Exit mobile version