Annelik yaşının artması çocuk sahibi olmayı zorlaştırdığı gibi yanında bazı riskleri de getirdiği bilinmektedir. Peki ya babalık yaşının önemi yok mu?
İleri yaştaki baba adaylarının hayata gelecek olan çocuklarında şizofreni ve otizm olasılığının genç baba adaylarına oranla daha yüksek olduğunu savunan araştırmalar bulunmaktadır. Bazı araştırmalar ise 35 yaş ve üzerinde olan baba adaylarının çocuk sahibi olma ihtimallerinin azalmaya başladığını ortaya çıkartmıştır.
Babalık yaşı, son yıllarda üzerinde çalışılma yapılan konulardan biri haline gelmiştir. Babalık yaşının hamilelik ve çocuk üzerindeki etkileri araştırılmaktadır. Babalık yaşının artmasının doğum şansı ve bebek üzerinde etkileri olduğunu ortaya çıkaran araştırmalar da hızla artmaktadır. Yapılan bu araştırmalarda baba adayı kişilerin belirli yaşlarda çocuk sahibi olma ihtimalinin daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. İlerleyen yaşlar ile beraber ise bazı problemlere neden olduğu görüşü desteklenmeye başladı.
YAŞ ARTTIKÇA BABA OLMAK ZORLAŞIYOR
Babalık yaşının artmasının neden olduğu ilk problemlerden biri hamile kalınma orandır.
Fransa’da yapılan 17.000 aşılama tedavisi incelenip araştırıldığında 45 yaş üzeri erkek hastaların yer aldığı grupta hamilelik oranlarının 30 yaş altındaki kişilerin yer aldığı gruptan çok daha düşük olduğu görülmüştür. Sperm kalitesindeki düşüş ilerleyen yaşta baba olma oranlarında büyük bir düşüşe neden olmaktadır.
ÇOCUK SAĞLIĞINA ETKİSİ
Sadece doğum oranları açısından değil aynı zamanda sağlık bakımından da babalık yaşının artmasının sorun taşıdığını savunan araştırmalar da bulunur. Son dönemlere kadar babalık yaşının çiftlerin çocuk sahibi olmalarını negatif etkilediğine dair kabul edilen kesin çizgiler yoktu. Şimdi ise artan erkek yaşının sperm hareketliliğine neden olacağı ve sperm DNA’sına zarar verebileceği konuşulmaktadır. Baba adayının yaşıyla orantılı olarak otizm ve şizofreni gibi hastalıkların daha sık görüldüğü belirtilmiştir.
OTİZM-ŞİZOFRENİ TEHLİKESİ VE TÜP BEBEK YÖNTEMİ
Yapılan bir araştırmada 87.907 çift incelenmiş ve bunlar arasında 50 yaş üzerinde olan erkeklerin çocuklarında 20-24 yaş arasındakilere 2,96 kez daha fazla şizofreni bulunduğu ortaya çıkmıştır. Yine aynı şekilde başka bir araştırmada da 40 yaş üzeri ile 30 yaşından genç erkeklerin çocukları karşılaştırılmış ve 5,75 kez daha fazla otizm rahatsızlığı belirlenmiştir.
Ayrıca tüp bebek hastalarında ise 40 yaşın üzerindeki erkek hastaların bulunduğu gruplarda hamilelik oranları daha düşük çıkmıştır. Tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olacak baba adaylarının 40 yaş sonrasında çocuk sahibi olmaları risk teşkil edebilir. Bu yüzden çocuk sahibi olmayı isteyen baba adayları da acele etmelidir.