Türkiye’de her 3 kişiden biri, uyku bozuklukları problemiyle karşı karşıya kalıyor. Birçok kişi horlama ve uykuda nefes zorluğu gibi sebepler yüzünden sağlıklı uyuyamamaktan şikayet ederken birçok kişi ise uykuya dalmakta sorun yaşamaktadır.
Gün içerisinde ofiste, hatta araba kullanırken direksiyon başında uyuya kalanlar ise iş kaybının dışında tehlikeli kazalar yaşama tehlikesi taşıyor. Siz de eğer yatakta sürekli dönerek sabah ediyorsanız, alacağınız bazı önlemlerle uykusuzluk sorunundan kurtulabilirsiniz.
Uyku, gün boyunca yorulan vücut ile yıpranan sinir sisteminin dinlenmesi ve yenilenmesi için kendini bakıma aldığı bir zaman dilimidir. Uykunun iyi şekilde geçirilmesi, ruhsal ve bedensel dengenin korunması açısında büyük önem taşır. Ama gece deliksiz bir uyku çekmek birçok kişi için tam anlamıyla bir hayaldir. Rahat bir uyku için öncelikle odanızın toplu ve sessiz olmasına özen göstermelisiniz. Uykunuz geldiği zaman daha fazla direnmeyip yatağa gidin ve karanlıkta uyumaya özen gösterin.
SAĞLIKLI UYKU NEDİR?
Sabahları dinlenmiş olarak uyanıyorsanız, günü uykunuz gelmeden enerjik ve keyifli bir ruh haliyle geçiriyorsanız, bir konuya odaklanma sorununuz, dalgınlığınız, sinirli bir haliniz, unutkanlığınız yoksa, halsiz değilseniz, gece uykuya dalmakta zorluk yaşamıyorsanız, uykuya daldıktan sonra geceleri sık sık uyanmıyorsanız sağlıklı bir uykuya sahipsiniz demektir.
UYKUYA DALAMAMAK EN BÜYÜK SORUN
En fazla görülen uyku bozukluğu ise uykuya dalmak olurken diğer bir şekli de gece sık sık uyanmaktır. Ayrıca horlama ve uykuda nefes kesilmesi gibi sebeplerle uykunun sık sık bölünmesi gibi problemler de yaşanabilir. Bu sorunları yaşayan kişiler, sabah çok zor uyanırlar ve gündüz uyuklama problemi yaşarlar. Gergin ve sinirli olurlar. Dikkat dağınıklığı, unutkanlık ve gün içinde baş ağrıları yaşarlar. Yetersiz uyku sorunuyla boğuşurlar.
AYNI SAATTE UYANMAYA KENDİNİZİ ALIŞTIRIN
Ortalama 7-8 saat uyumak, yetişkin insanlar için yeterlidir. Fakat bu süre herkes için standart olamaz. Çocukluk çağında uyku süresi daha fazlayken yaşla beraber uyku süresi kısalmaya başlar.
Sabahları sürekli aynı saatte uyanmaya kendinizi alıştırmalısınız. Gece 1-2 saat uyumuş olsanız dahi, sabah aynı saatte kalkın. Bir süre sonra beyniniz bu programa alıaşcak ve gece hangi saatte uyuyacağınız ortaya çıkacaktır.
UYKUYU KOVALAMAKTAN VAZGEÇİN
Yapılan hatalardan biri de yatakta uzun süre kalmaktır. Uykunuzun açılmaması için yatakta kalmaya devam ederseniz, uyumanız daha fazla zorlaşır. Zorla uyumaya çalışmak sizin uykuyu kovalamanıza neden olur. Bu nedenle uykunuzun tekrar gelmesi için yataktan çıkın, dikkatinizi uyuma düşüncesinden uzaklaştırın ve hoşlandığınız birkaç işle uğraşın. Bunlar işe yarayacaktır.