-Göz ve Hafıza Sağlığı: Fındığın içinde bol miktarda E Vitamini bulunur. 1 su bardağı fındık tüketimi günlük olarak E Vitamini ihtiyacının ortalama %86’sını karşılamaktadır. E vitamini özellikle hafızanın korunması ve ilerleyen yaşlarda hafızanın zayıflamasının önlenebilmesi için en önemli vitaminlerden birsidir. Bunlara ek olarak fındıktaki C ve A Vitaminleri göz sağlığını korumaktadır.
-Kalp ve Damar Sağlığı: Fındığın herkes tarafından bilinen en temel özelliği kalp ve damar sağlığına olumlu katkılarının olmasıdır. Bunun sebebi fındığın içinde doymamış yağların çok olmasıdır. Doymamış yağların içinde en çok bilinenleri LDL, HDL ve oleik asittir. Aynı zamanda fındığın içindeki omega 3 yağları damarları koruyarak kan akışını düzenler. Kalp ve damar dostu olması sebebi ile kalp krizi riskini en aza çekmeyi başarır ve kolesterol değerlerini dengede tutarak, kötü kolesterolün düşürmesine yardımcı olur. Üstelik iyi kolesterol değerlerini de yükseltebilir.
-Antioksidan Etkisi: Fındığın güçlü bir antioksidan olduğu herkes tarafından bilinir. Düzenli olarak fındık tüketimi sayesinde, vücudunuzu zararlı toksinlerden arındırabilirsiniz. Uzun vadede de bunları, vücudunuzdan uzak tutmayı başarabilirsiniz .
-Kilo Kontrolü: Fındığı kilo kontrolünde kullanmak da mümkündür. Bunun için bir avuç fındığı yemek yemeden önce tüketebilirsiniz. Bu sayede fındık sizde tokluk hissi uyandırarak cyemek yeme isteğinizi köreltir. Fındık yüksek kalorili bir yiyecek olmasına rağmen, tüketilecek bir avuç fındığın vücudunuza kalori yüklemesi gibi bir durum da söz konusu değildir. Yine de yüksek kalori değeri unutulmayarak ölçülü ve dikkatli biçimde tüketilmelidir.
-Cilt Sağlığı: Fındığın içinde antioksidan olması aynı zamanda cilt sağlığı için de oldukça önemlidir. Cilt için ciddi sorun oluşturan serbest radikallerle savaşmaya da yardımcıdır. Güneşin sebep olduğu cilt kanseri hastalığını önlemeye yardımcı olan fındık, hücrelerin yenilenmesi konusunda da oldukça etkilidir .
-Kaslar: Fındık bol miktarda magnezyum içermektedir. Magnezyum, bilindiği gibi sağlıklı kas gelişimini destekler, kasların güçlü yapısını korumasını ve kas kayıplarını önler. İnsan vücudunda magnezyum oranı eğer düşükse krampları ve kasılmaları tetikler. Bu sebeple vücudun magnezyum eksiğini karşılamak istiyorsanız fındık kaynağına başvurmanızda yarar var.
-Kemik Sağlığı: Fındığın içinde bulunan magnezyuma ek olarak kalsiyum, kemik gelişimine katkıda bulunmaktadır. Sağlıklı kemik gelişiminde fındık yemenin önemi inkar edilemeyecek bir öneme sahiptir diyebiliriz.
-Sindirim Sistemi: Fındık lif değeri yeri doldurulamayacak kadar değerlidir. Bu anlamda lifli besinler tüketmediğinizi düşündüğünüz bir günde iseniz eğer iki avuç fındık yiyebilirsiniz. Üstelik lifli gıdaların vücut için en büyük yararı bağırsak hareketliliğini sağlamsı ve kabızlık sorununu çözebiliyor olmasıdır. Kabıza yakalandığınızda fındık yemek işinize yarayacağı gibi kabız olmamak için de fındık tüketebilirsiniz. Ek olarak lif içeriğinin çok zengin olması sebebiyle tip 2 diyabet sorununa olumlu etkileri bulunur.
–Kadın Sağlığı: Yüzyıllardır beri doğurganlığı arttırdığına inanılan fındık, bebek isteyen anne ve baba adaylarına önerilen besinler arasında yer almaktadır. Anne adayları, gebelik döneminde de bebeğinin gelişimini desteklemek adına fındık tüketebilir. Yukarıda fındığın kabızlık problemine iyi geldiğini belirtmiştik. Bu özelliğiyle gebelik döneminde sık görülen kabızlığı önlemek için de fındık tüketebilirsiniz. Buna ek olarak adet sancılarının giderilmesinde ya da en azından ağrıların daha hafif yaşanmasında fındığın etkisi yadsınamaz.