Ağız kokusu sosyal alanda ve özel hayatta birçok insanın adeta korkusu olduğu bir konu. Kiminin özgüvenini yitirmesine ve psikolojik sorunlar yaşamasına neden olurken kimisi konuşmaktan bile çekinir hale gelir.

Özellikle bu sorunun akciğer ve sinüs kaynaklı enfeksiyonlarla, karaciğer yetmezliği, şeker hastalığı, metabolizma bozuklukları, böbrek yetmezliği, diş eti rahatsızlıkları, bademcik iltihabı gibi birçok yaşamsal önemdeki rahatsızlıkların habercisi olabileceği belirtilmektedir. Ağız kokusu hiçbir zaman küçümsenmemelidir.

Genellikle buna önlem olarak sakız çiğneme gibi yöntemler kullanılır. Ağız kokusu sakız çiğneyerek engelleyebileceğiniz bir sorun değil, önem verilmesi ve tedavi olunması gereken bir sorundur. Erken teşhisle gelecekte tedavisi çok daha zor olan birçok hastalığın teşhisinde önemli rol oynamaktadır.

20 İNSANDAN 19’U

Yapılan araştırmalarda her 20 bireyden 19’u hayatının belli bir döneminde diş eti hastalığına yakalandığı ve her 4 bireyden 1’inin ağız kokusundan sorunlar yaşadığı belirlenmiştir. Ağız kokusu, her açıdan önemle üzerine gidilmesi gereken bir sorundur. İnsanların ağız kokusunu algılayabilmesi kolay olmayabilir. Genellikle çevresindeki insanların uyarılarıyla fark edilmektedir. Ama en net ve sebebe ilişkin doğru tanıyı şüphesiz diş hekimleri koyar. Bu yüzden düzenli olarak 6 ayda bir kez diş hekimine giderek muayene olmak, ağız kokusunun nedenini belirlemek gerekmektedir. Halitometre denilen ağız kokusunu ölçen cihazla kötü kokunun kaynağı ve bu kokuya yol açan etkenler ile bunların oranları kısa süre içinde ölçülebilir. Günümüzde ağız kokusunun hızlı olarak ve kolay bir ölçümle teşhisi konulabilmektedir.

Fizyolojik ağız kokusunun nedeni tüketilen gıdalar veya sindirim sırasında ağız içerisinde hoş olmayan kokulardır. Patolojik ağız kokusu ise solunum sistemi rahatsızlıkları, mide bağırsak hastalıkları, metabolik veya kronik bozuklukların habercisi olabilir.

AĞIZ KOKUSUNUN NEDENLERİ

Yapılan araştırmalarda ağız kokusunun nedeninin hemen hemen %85 oranında ağız boşluğundan kaynaklandığı ortaya çıkmıştır. Ağız içerisindeki boşluklarda biriken bakteriler bu kokunun başlıca nedenlerindendir. Ayrıca ağız içinde yer alan ve kişi tarafından bilinmeyen ara yüz çürükleri ve kontak yüzeylerindeki bozulmalar kokunun önemli nedenleri arasında bulunur
Ağız boşluğu, detaylı bir kontrol ve radyografik incelemeyle değerlendirilmeli. Çürük diş dokuları mutlaka tedavi edilmeli, yüzeyi bozulan eski restorasyonlar tekrar edilmeli, plak birikimine ve ağız kokusuna sebep olacak ağız kaynaklı tüm ekenler çözülmelidir.

Ama bilinmelidir ki ağız kokusunu engellemek ve var olan kokuyu ortadan kaldırmak için en önemli çözüm diş hekimine giderek düzenli olarak muayene olmaktan geçer.

Paylaşın.
Bir Cevap Bırakın

Exit mobile version