Mobilyalar yaşam alanımızı güzelleştiren ve kolaylaştıran günlük hayatımızın vazgeçilmez parçası, dayanıklı tüketim mallarıdır. Dekorasyonumuzun vazgeçilmez parçası mobilyalar her ne kadar dayanıklı mallar kategorisinde olsalarda temizlenmesi konusunda bir o kadar dikkat edilmesi gereklidir. İşte buradaki önemli nokta temizliğin doğru yapılmasıdır ki doğru yapılmadığında mobilya zamanla yıpranmaya başlayacaktır.
Mobilya temizliğini ele alırken, konunun daha anlaşılır ve tutarlı olması için temizlik biçimini kategorilere ayırarak yapacağız ve hangi mobilya nasıl temizlenir bunları analiz etmiş olacağız.
Suntalam ve MDFlam kaplama Mobilyaların temizliği;
Mobilya malzemesi lam kaplama ise sunta ya da mdf olması önemli değildir çünkü suntalam vemdflam yüzeyi aynı malzemeden imal edilmektedir. Lam kaplama laminata benzer ancak laminat daha mukavemetlidir bu açıdan ikisi karıştırılmamalıdır.
Suntalam ve MDFlam kaplama Mobilyaların temizliği;
Mobilya malzemesi lam kaplama ise sunta ya da mdf olması önemli değildir çünkü suntalam ve mdflam yüzeyi aynı malzemeden imal edilmektedir. Lam kaplama laminata benzer ancak laminat daha mukavemetlidir bu açıdan ikisi karıştırılmamalıdır.
Suntalam ve mdflam mobilyaların temizliğinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta şudur; Lam kaplamaların kenarları PVC yapıştırmadır. Normalde lam malzeme üzerinde su kalsa dahi bir problem olmaz ancak pvc kenarlarından giren su sızıntısı malzemenin şişmesine ve zamanla çürümesine neden olacaktır. Dolayısıyla temizlikte mutlaka pvc yapıştırma kısmında ıslaklığın kalmadığından emin olun.
Lam mobilyalarda normal lam kaplama ve high gloss lam kaplama şeklinde ikiye ayrılmaktadır.
Hıg Gloss Lam malzemenin temizliğinde kullanılacak bez pürüzsüz ve temiz olmalıdır. Bu malzemenin temizliği için herhangi bir temizlik kimyası kullanmanız gerekmez. Sadece saf temiz su ve pürüzsüz bir bez ile temizliği yapabilirsiniz.
Normal lam malzemenin temizliğinde ise bezin pürüzsüz yüzeye sahip olması çok önemli değildir çünkü çizilmeye karşı mukavemetlidir. Lam malzeme genelde şekli itibariyle kabarmalı ve desenli olacağı için temizlik saf sulu bir bezle olur ancak zamanla kararma oluşabilir. İşte bu kararmaların giderilmesi için su dolu kovanın içine hafiften cif dökülerek cifli suyla kararmaların önüne geçebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken temizlik sonunda kuru bir bezle mobilyanın tamamen nemli yer kalmayacak şekilde silinmesidir.
Ahşap Mobilyanın Temizliği;
Ahşap mobilyalara genel anlamda baktığımız zaman lake ve kaplama olmak üzere ikiye ayırabiliriz.
Lake Mobilyanın temizliğinde biraz daha dikkat etmeniz gerekir. Lam kaplamaya göre bu mobilyalar daha zarif durur ancak daha hassastırlar. Özellikle parlak yüzey yapısı oldukça narin çizilmeye elverişlidir. Temizlikte kullanacağınız bez muhakkak pürüzsüz ayrıca pamuksu olmalıdır. Pürüzsüz mikrofiber bezleri tavsiye etmiyoruz bunun yerine daha yumuşak bezleri tavsiye ediyoruz. Kimyasal temizlik malzemesi kullanılmasını önermiyoruz çünkü mobilya da kullanılan lake boyanın kalitesi oldukça önemlidir ki eğer boya ikinci sınıfsa, boyanın atması ve solması gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Temizliği ciddi bir kirlenme olmadığı müddetçe saf temiz su ile yapabilirsiniz.(Sararma kirli bezle temizli yapılırsa ya da boya kalitesizse olabilir). Lake boya ahşabı korur niteliktedir bu açıdan suya karşı ağaca mukavemet katar ancak yine tekrarlıyoruz asla nemli ve ıslak bırakmayınız aksi takdirde boya yüzeyinde baloncuklar oluşabilir.
Ahşap Mobilyanın temizlenmesi lakeye göre bir konuda avantajlıdır, ahşap çizilmeye mukavemetli ve çizikleri kamufle edebilir ancak suya dayanıklılık verniğine bağlıdır. Ahşap temizliğinde kullanılacak bez yumuşak olmalıdır bunun yanında saf temiz su ya da ahşap temizleyici katkılı suyla da temizlik yapabilirsiniz.