Amino asitler, vücudumuz için çok önemli olan proteinin yapı taşıdır. Vücudumuza giren proteinler parçalanması sonucunda amino asitlere dönüşür ve kolay bir şekilde kanımıza karışmaktadır.

Amino Asitleri Hangi Besinlerden Alırız?

Protein barındıran tüm besin kaynaklarından amino asit ihtiyacımızı karşılayabilmemiz mümkündür. Hayvansal gıdalar ve çeşitli sebzeler barındırdıkları proteinle amino asit ihtiyacımızı gidermemizde bize yardımcı olmaktadır.

Amino asit içeren hayvansal gıdalar:

Balık, kırmızı et, tavuk, yumurta, peynir, süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalar barındırmış oldukları “tamamlanmış proteinler” vasıtasıyla vücudumuz ihtiyaç duyduğu tüm amino asitleri barındırırlar. Hayvansal gıdalardan vücudumuzun amino asit ihtiyacının hepsini karşılayabiliriz.

Bu hayvansal gıdalar B12 vitamini açısından da en güvenilir besin deposudur. Ama hayvansal gıdalarda lif bulunmaz. Doymuş yağ ve kolesterol bakımından da zengindirler. Bu nedenle hayvansal gıdaları tüketirken dikkat etmemiz gerekir.

Çok fazla derecede hayvansal gıda tüketmek kalp, kolesterol, bağırsak, tansiyon hastalıkları gibi birçok hastalığa sebep olabilir. Dengeli beslenmeye önem göstermeliyiz.

Amino asit içeren bitkisel gıdalar:

Meyve ve sebzeler amino asit bakımından hayvansal besinlere oranla oldukça zayıftır. Nohut, mercimek, soya fasulyesi, kuru fasulye gibi bakliyatlar; tahıllar, kabuklu kuruyemişler ve tohumlar da bitkisel protein barındırır. Ancak sebze ve meyvelerin barındırdığı protein tamamlanmamış proteindir.

Amino Asitlerin Faydaları Nelerdir?

Amino asitler bünyenin temel yapı taşlarıdır. Yaşamımızı onlara borçluyuz desek çok fazla abartmış olmayız.

-Amino asitler hücrelerin yenilenmesini sağlar. Bu şekilde yaşamımıza devam ederiz. Düzenli beslenme sebebiyle gerekli amino asitleri vücudumuza aldığımız sürece yaşlanmayı da geciktirmiş oluruz.

-Saçlarımızın ve tırnaklarımızın oluşmasını ve sağlıklı olmasını sağlar.

-Vücudumuzun ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi üretir.

-Kas yapımı en başlıca görevleri arasındadır. Bu nedenle düzenli olarak spor yapanlar amino asit takviyesi alırlar.

-Beyin fonksiyonlarımızın düzenlenmesinde çok etkilidirler.

-Ruh sağlığımızı dengelerler.

-Obezite, günümüzün en yaygın hastalıklarından biridir. Amino asitler yağ parçalayıcı özelliği sayesinde obezite ve kilo kontrolüne ihtiyaç duyulan durumlarda kullanılır.

-İnsülin direnci ve Tip 2 diyabet gibi hastalıkların tedavisinde yapıcı ve onarıcı olur.

-Alkol ve madde bağımlılığının tedavisinde önemli rol oynar. Bunların vücutta oluşturduğu tahribat amino asitler yardımıyla onarılmaktadır.

-Dikkat eksikliği, Parkinson, Alzheimer gibi beyinsel rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Amino asit takviyeleri bu rahatsızlıkların kontrol altında tutulmasına yardım eder.

-Okul çağındaki çocukların özellikle sınavlar nedeniyle oluşan stres kontrolünde ve zihinsel gelişiminde etkili olur.

-Uykusuzluk, migren hastalıkları ve baş ağrısı tedavisinde kullanılır.

-Özellikle yara ve yanık tedavilerinin iyileşme sürecinde etkin rol oynar. Amino asit takviyesiyle dokuların onarılması ve yenilenmesi hızlandırılır.

-Cinsel rahatsızlıklardan olan erken boşalma ve sertleşme gibi sorunlarda yapıcı etkisi vardır. Tabii ki bu rahatsızlığın tedavisi mutlaka doktor kontrolünde yapılmalıdır.

-Amansız hastalık olan kanser hastalığının tedavisinden meydana gelen gıda eksikliği, yatalak hastalarda oluşan kas kayıpları gibi birçok alanda amino asitler açısından zengin beslenme programları kullanılır.

-Ciltteki kırışıklığı ve yaşlanma etkilerini geciktirmek, kuruyan cildin elastik dokusunu yeniden kazandırmak ve saç dökülmesini engellemek gibi etkileri vardır. Piyasada satılan yaşlanma karşıtı besinlerin içeriğinde amino asitleri görmek mümkün. Zaten düzenli beslenen ve gerekli amino asitleri doğal olarak alan insanların ne kadar geç yaşlandığını tanık olmuşuzdur.

-En önemli ve en yaygın biçimde kullanım alanı spordur. Sporcular kas yapılarını korumak ve kuvvetlendirmek için düzenli olarak amino asit takviyesi kullanmaktadır. Özellikle vücut geliştirme sporuyla uğraşanlar açısından olmazsa olmazdır. Vücut geliştirme sporunda amaç kas geliştirmektir. Kasların oluşumunu sağlayan amino asitler ise doğal olarak vazgeçilmezdir.

DİKKAT!

Amino asitler doğal ürünler olması nedeniyle bilinen yan etkileri çok azdır. Ancak bazen mide bulantısı, cinsel istekte artma, çarpıntı gibi nadir görülen etkileri görülür. Ayrıca amino asit sağlayan takviye besinler yüksek dozlarda ve çok uzun süreli kullanılmamalıdır.

Bilinçsiz amino asit takviyesi alımı kısa zamanda bir sorun çıkarmasa da daha sonraları karaciğer ve kas yağlanması gibi rahatsızlıklara yol açabilir.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version