Anne adayı olan kadınlar ve bebeğin sağlığı için kilonuz oldukça önemlidir.
Her kadın “Hamile kaldığım zaman acaba çok kilo alacak mıyım, daha sonra bu kiloları da verebilecek miyim?” sorusuna odaklanmaktadır. Fakat hamile kaldıklarında ideal kilolarında olup olmadıklarını da pek önemsemezler. Bu durumda anne adayının da bebeğinin de sağlığı açısından önemli unsurlardan biri olmaktadır, Önemli nokta ise; anne adayının ideal kilosunda olmasıdır.
Hamileliğe kilolu veya normal kilosunun altında başlayan anne adayları ve de hamilelik döneminde normalin çok üzerinde kilo alan annelere bazı öneriler;
Fazla Kilolu Olmak, Çocuk Sahibi Olmayı da Olumsuz Etkiliyor
Fazla kilo ile kıllanma, yumurtlama problemleri ve insülin resistansı arasında oldukça yakın bir ilişki olduğu ve bunların da çocuk sahibi olmayı olumsuz etkilediği ispatlanan bir gerçektir. Öyle ki, kadında adet düzensizliği veya yumurtlama problemleri varsa, yalnızca egzersiz yaparak ve kilo vererek adetler düzenlenebilir ve kiloya bağlı olarak kan metabolizması değişiklikleri de geriye döndürülebilir.
Hamilelik Öncesi Fazla Olan Kilolarınızdan Kurtulmalısınız!
Eğer fazla kilolu olarak hamile kalır iseniz;
– Hamileliğiniz sırasında kronik olan hipertansiyona yakalanma oranınız da yükselir.
– Preeklampsiye yani hamilelik zehirlenmesine yakalanabilirsiniz.
– Kilolu bebek doğurabilirsiniz.
-Hamilelik şekeri riskiniz artabilir.
– Ölü doğum gerçekleştirebilirsiniz.
– Yüksek olasılıkla da sezaryenle doğum yapmanız gerekebilir.
– Doğum sonrası kanamalarınız, idrar yolu, alt karın, yara yeri enfeksiyonlarınızın olma olasılığı da fazladır.
– Bebeğinizde beyin-omur-omurilik bozuklukları, kalp anormallikleri karın duvarı ve birçok başka anormalliklerin görülme olasılıkları da artabilir.
Bu nedenle fazla kilolu anne adaylarına, hamileliğin öncesinde anne adaylarının liftten zengin, yağdan fakir diyet uygulayıp, egzersiz yaparak kilo vermesi önerilmektedir. Bu diyeti yaparken de anne adayının doktorundan veya bir diyet ya da beslenme uzmanından bilgi alması oldukça önemlidir. Çünkü bilinçsizce yapılan bu diyetler gebe kalma şansınızı da azaltabilir.
Çok Zayıf Olan Anne Adayları da Dikkatli Olmalıdır
Hamilelik döneminde, kilonun artışına dikkat edilmesi gerektiği gibi, aynı zamanda hamilelikten önce de anne adaylarının ideal kilosunda olması oldukça önemlidir. Fakat yalnızca fazla kilolu anne adayları değil, kilosu normalin altında anne adayları da dikkatli olmalıdır. “Aşırı zayıf olma durumu da hamilelik şansını tehlikeye atıyor” bunu sakın unutmayın! Ayrıca zayıf kadınlarda, yetersiz beslenmeye bağlı mineral ve vitamin eksiklikleri sıklıkla görülür. Bu nedenle, hamile kalmaya karar vermeden önce 3 ay ile 1 yıl önce uygun olan bir beslenme programı ile ideal kilonuza ulaşmalısınız. Anne adaylarına burada önerimiz vücut kitle indeksleri, 18, 5-24, 9 kg/m2 arası, olarak yani normal kilolu bir şekilde hamileliğe başlamaları olmaktır.
Hamilelik Döneminde İki Kişilik Yemek Yemeyin!
Hamilelik öncesinde anne adaylarının ideal kilosunda olması kadar da hamilelik sırasında da kontrollü yemek yemesi ve de beslenmesine dikkat etmesi oldukça önemlidir. Hamilelik sırasında tek taraflı ve çok beslenmekten uzak durmalı ve temel besin gruplarından da gün içerisinde dengeli ve yeterli almak gerekmekte. Üstelik sanılanın aksine ‘iki kişilik’ yemek yemek de gerekmez. Hamilelik sürecinde fazla kilo almayı engellemek adına yapılması gereken ilk şey de; hangi besinlerden ne kadar oranda tüketeceğinizi öğrenmektir.
Hamilelik döneminde önerilen bir bilgi; tüm temel besin maddelerinden düzenli ve yeterli alarak ideal beslenme şeklini oluşturmak. Yağlar, proteinler, karbonhidratlar, mineraller ve vitaminler olarak tanımlanan temel besinlerden dengeli bir şekilde almak, hamilelik sürecinden de önemlidir. Besin değeri düşük olan gıdaları fazla fazla tüketirseniz eğer, gereksiz kilo almaktan başka bir işe yaramayacaktır. Uygun bir beslenme planı için doktorunuzun veya bu konuda uzman olan bir diyetisyenin önerilerinden yararlanmanızda oldukça fayda vardır.
Hamilelik döneminde kişiden kişiye değişen normal kilo alımı oranı 10 – 12 kilo arasında olmaktadır. Fakat bu, anne adayının hamilelik öncesi boyu ve kilosu, yaşı, iştahı, metabolik bir hastalığının (diyabet vs.) olup olmadığı, daha önce sahip olunan bebek sayısı, sosyo-ekonomik ve kültürel özellikleri ve günlük fiziksel aktivitesine göre değişebilmektedir.