1830 yılında ilk olarak 2 bilim adamı tarafında acı bademden izole edilen B17 vitamini, ticari olarak  “laetrile” ya da“amigdalin” adları ile anılıyor.

Günümüze kadar gelen ve keşfini takip eden süreç içerisinde yapılmış olan bazı bilimsel araştırmalar, B17 vitaminin mevcut kanserli hücreleri öldürdüğü ve kanserli hücrelerin oluşumunu önlediği yönünde sonuçlar sunmakla beraber bazı klinik çalışmalar da B17 vitamininin kanseri önlemede ve iyileştirmede herhangi bir etkisi bulunmadığı yönünde sonuçlara sahip. Yine de B 17 vitamini halk arasında “anti-kanser” vitamini olarak bilinmektedir.

B17 vitamini en yoğun kayısı çekirdeğinde bulunur fakat diğer birçok yemiş ve meyve çekirdeği önemli sayılacak miktarlarda B17 vitamini içerir.

 B17 Vitamini ve Kanser

B17 vitamininin kanser üzerine etkisinin, vitamin vücuda girdiği zaman hidrojen siyanür oluşturup, kanserli olan hücreleri yok etmesinden ileri geldiği söylenir.

Fakat bu enzimlerin, salgılanıp dokulara ulaşması için yalnızca B17 vitamini yeterli değildir. Anti-kanserojen beslenme ve düzenli bir egzersiz içeren bir program ile beraber uygulanması önerilir.

Klinik testler B17 vitaminin B15, A, C, E, vitaminleri ile beraber alındığında kansere karşı çok daha etkili olduğunu ortaya koyar.

Ancak B17 vitamininin ve kanserin yayılmasını durdurma ve kanserli hücreleri ortadan kaldırma üzerine etkisi ile ilgili daha fazla bilimsel araştırmaya ihtiyaç duyulur.

Amerika Gıda İlaç Dairesi Ulusal Tıp Enstitüsü tarafından B17 vitamini,  “kanseri önleyici” olarak kabul edilmemiştir. ABD Kanser Derneği web sitesine göre “B17 vitaminin kanseri tedavi edici özelliği ile ilgili somut bir bilimsel araştırma sonucu da bulunmamaktadır”.

Nelerde B17 Vitamini Var?

B17 vitamini bakımdan oldukça zengin olan besinler genellikle çekirdekli meyvelerdir.

B17 vitamini e fazla kayısı çekirdeğinde bulunur fakat kiraz, erik, şeftali ve nektar tohumları da yüksek bir oranda B17 vitamini içerir. Bu meyveler dışında da üzüm çekirdeği, elma çekirdeği, ahududu, çilek ve böğürtlenden de bu vitamini almak mümkündür.

B17 Vitamini Bulunan Meyveler: yaban mersini, böğürtlen, kiraz, üzüm, kızılcık, mürver, dut, çilek, ayva, ahududu, bektaşi üzümü.

B17 Vitamini Bulunan Çekirdekler: kayısı çekirdeği, elma çekirdeği, kiraz çekirdeği, keten tohumu, darı, şeftali çekirdeği, nektarın çekirdeği armut çekirdeği, kabak çekirdeği, erik çekirdeği.

B17 Vitamini Bulunan Fasulyeler: Börülce, siyah fasulye, nohut, bezelye, l bezelye,

lima fasulyesi,.

B17 Vitamini Bulunan Diğer Gıdalar: kaju, okaliptüs yaprağı, acı badem, tere, pancar, ıspanak, bambu yaprağı, tatlı patates.

B17 Vitamininin Herhangi Bir Zararı Var mı?

B17 vitamininin zararlarıyla ilgili araştırmalar bu vitaminin özüt olarak ağız yolu ile alındığı zaman bazı bireylerde siyanür zehirlenmesine sebep olduğunu gösteriyor.

Siyanür zehirlenmesinin ilk belirtileri de zihin karışıklığı, nefes darlığı, halsizlik, baş dönmesi, bazı durumlarda baş ağrısı ve uyku halidir. Ciltte ve ağız içinde kızarma ya da pembeleşme görülebilir. Şiddetli siyanür zehirlenmesi ise komaya, nöbetlere ve nefesin durmasına yol açabilmektedir.

Yani B17 vitamini “bir vitamin değil doğal bir bileşendir” hakkında görüşler 2 uçta yer alır.

B17 vitaminini destekleyenler ve bu vitaminin kanserin tedavisi için kilit rol oynadığını savunurken özellikle de Amerika başta olmak üzere, bazı sağlık kuruluşları B17 vitaminin, kanser hastalığının üzerinde hiçbir etkisi olmadığının altını çiziyor ve hatta zehirlenmelere de yol açabileceğini belirtiyor.

Ülkemizde ise bu konu ile ilgili yapılmış olan bir araştırma ya da Sağlık Bakanlığı tarafından da verilmiş bir öneri bulunmuyor.

İnternet üzerinde yapılan araştırmalarda da tıpkı bilimsel araştırmalar gibi 2 farklı noktayı işaret ediyor. Bazıları B17 vitamininin, gerçekten de işe yaradığını söylerken bazıları ise bunun yalnızca ticari bir aldatmaca olduğunu savunmaktadır.

Bu durumda da net bir bilgi bulunmadığı için, alternatif kanser tedavisinde bu vitaminin kullanılıp kullanılamayacağı konusunda yine en doğru bilgiyi doktorunuzdan alabilmeniz mümkün.

 

Paylaşın.
Bir Cevap Bırakın

Exit mobile version