Vücudumuzda 100’den fazla kimyasal tepkimede kullanılan B6 vitamini, birçok hastalığa karşı koruma sağlamakta olan “antikor” üretiminde önemli bir rol oynar. B6 vitamininin eksikliğinde, kandaki hemoglobin sayısının azalmasına bağlı anemi oluşabilir, yorgunluk veya malez (kırıklık, keyifsizlik), egzama gibi cilt hastalıkları, nöbetler ve kas kasılmaları görülebilir.
Kalp ve damar sağlığının korunması adına önemli bir vitamin olan B6 vitamini, ayrıca sinir sistemini etkileyen hastalıklar ve bazı cilt hastalıklarının tedavisine yardımcı olması için de önerilen vitaminler arasında.
Aşağıda B6 vitamini bakımından zengin olan bazı besinleri bulabilirsiniz fakat bu besinlerden bazıları kolesterol, yüksek kalori veya yağ içerikleri sebebiyle herkes için uygun olmayabilir. Sağlık koşullarınıza uygun olan ve B6 vitamini bakımından zengin olan bir beslenme programı için uzmana danışabilirsiniz.
Kepek (Buğday ve Pirinç): Buğday kepeği ve ham pirinç B6 vitamini bakımından en zengin gıdalar arasındadır. Besinler yolu ile aldığınız B6 vitamini arttırmak istiyorsanız eğer esmer pirinç ve kepekli ekmek tüketebilirsiniz..
Baharatlar ve Kurutulmuş Bitkiler 1 yemek kaşığı toz acı biberde 0.294 mg B6 vitamini bulunur. (günlük ihtiyacın %15’i). Aynı miktarda kurutulmuş nane ise günlük olarak B6 vitamini ihtiyacının %3’ünü karşılamakta.
B6 içeren diğer bitkiler ve baharatlar arasında fesleğen, sarımsak tozu, zerdeçal, defne yaprağı, kekik, biberiye, tarhun, mercanköşk ve adaçayı sayılabilir.
Antep Fıstığı: 100 gram fıstık, günlük olarak B6 vitamini ihtiyacının %85’ini karşılar. Kavrulmuş fıstık daha lezzetli olmasına rağmen çiğ fıstıktan bir miktar daha az B6 vitamini içermektedir. 1 avuç Antep fıstığı yerseniz günlük B6 vitamini ihtiyacınızın yaklaşık %25’ini alabilirsiniz.
Sarımsak: Sarımsak diğer yararlarının yanı sıra aynı zamanda iyi bir B6 vitamini kaynağıdır. 1 çay kaşığı ya da 1 diş sarımsakta 0.04 mg B6 vitamini bulunur ve bu miktar da günlük ihtiyacın %2’sine denk gelir.
Ciğer: Hindi ve sığır ciğeri yüksek miktarda B6 vitamini içerir fakat kolesterol değeri de yüksek olduğundan dolayı dikkatli tüketilmeli. 100 gram sığır ciğerinde yaklaşık 1.04 mg (%52), yine 100 gram hindi ciğerinde ise 0.832 mg (%42) B6 vitamini bulunmaktadır.
Susam ve Ay Çekirdeği: Kavrulmuş bütün susam tohumunun 100 gramında 0.8 mg B6 vitamini (%40) bulunur. 1 avuç ay çekirdeğinde ise (ortalama olarak 28 gr) günlük B6 vitamini ihtiyacının %11’ini karşılamaktadır. Ayrıca susamla hazırlanmış olan tahinde B6 bakımından zengin yiyecekler arasında sayılmaktadır.
Balık: Somon, ton, morina gibi derin deniz balıkları B6 vitamini, yağ asitleri ve protein için iyi birer kaynaktır. Mesela 100 gram ton balığı günlük olarak B6 vitamini ihtiyacının hemen hemen yarısını karşılar. Yine 100 gram somonda 9.94 mg, 100 gram morina balığında da 0.462 mg B6 vitamini bulunmaktadır.
Fındık: Bakır ve potasyum mineralleri bakımından zengin olan fındık da B6 vitamini içerir. 100 gram kavrulmuş fındıkta yaklaşık 0.17 mg B6 vitamini bulunur ve bu miktar da günlük olarak B6 vitamini ihtiyacının %9’una denk gelir.