Genellikle, ton balığı, uskumru somon, , kefal, lüfer, mersin balığı sardalye, alabalık ve ringa gibi yağlı balıklardan elde edilmiş olan balık yağını, bu balıkları düzenli bir şekilde yiyerek ya da bu balıklardan alınmış olan yağlar ile üretilen “balık yağı kapsülü” formunda da alabilirsiniz.

Bu gibi balıklardan elde edilen yağın, 3.5 gramı yaklaşık 1 gram omega-3 yağ asidi içerir. Balık yağı kapsüllerinde, balık yağının bozulmaması için yağa ek olarak, belli bir miktar E vitamini eklenir. Bazı balık yağı kapsülleri demir, kalsiyum ya da A, C, D, B1, B2, B3 vitaminlerinden birini veya bir kaçını içerebiliyor.

Balık Yağının Kullanımı

Balık yağı birçok sağlık koşulunda, hastalıkların tedavisinde ya da bu sürece yardımcı olması amacı ile pek yaygın olarak kullanılan bir beslenme desteği olmaktadır.

Başlıca kullanım alanı ise yüksek kolesterol seviyesini düşürmek amacıyladır. Kolesterolün dengelenmesine bağlı olarak balık yağı damarları koruyarak kalp krizi ve inme riskini azaltır.

Fakat balık yağı dozajı mutlaka bir uzman tarafından belirlenmeli çünkü fazla tüketildiğinde ters etkiye yol açar ve bu tip hastalıkların görülme riskini de yükseltebilir.

Beyin: Düzenli olarak balık tüketmenin beyin fonksiyonları üzerinde olumlu etkisini hepimiz biliriz. Bu sebeple balık hiperkativite bozukluğu, psikoz, depresyon, dikkat eksikliği, Alzheimer ve beyni ilgilendiren diğer rahatsızlıklarda sık kullanılır. Bazı insanlar glokom, göz kuruluğu ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu dediğimiz ciddi görme sorunlarına sebep olabilen göz rahatsızlıklarının tedavisinde de balık yağı kullanılır.

Tansiyon: Uzmanlar, balık yağını yüksek tansiyonu olanlara, yükselen tansiyonu ilaç kullanmadan ve doğal yollarla belirli oranlarda düşürmek için önerir.

Balık yağının içinde bulunan omega-3 yağ asitleri, damarların bir miktar genişlemesini sağlayıp kan basıncının da normal değerlere çekilmesine yardımcı olmaktadır. Bu özelliği sayesinde, mesela kalp ameliyatı sonrası gibi kan basıncının yakından takip edilmesi ve kan basıncının yükselmesinin önlenmesi de gereken kritik durumlarda kullanılan, besin takviyeleri arasında olmaktadır.

Trigliserit: Balık yağı, kalp hastalıkları ile yakından ilgili olan ve yüksek trigliseridi düşürmek için kullanılan doğal çözüm arasında ilk sıralarda yer alır. Tabii ki trigliserit seviyesini normal değerlere çekmek için yalnızca balık yağı kullanmak yeterli olmaz. Henüz bir kalp hastalığı bulunmayan fakat yüksek trigliserit sebebi ile damar ve kalp hastalığı yaşama riski yüksek olan bireylere balık yağı dışında düzenli olarak egzersiz ve yağın kısıtlandığı beslenme programları önerilir. Yaşam tarzında ve beslenmede yapılan değişikliklerle beraber trigliserit düşürülemezse eğer doktorunuz ilaç kullanımı önerebilir.

Kalp Sağlığı: Balık yağının trigliserit değerlerini normal düzeylere çeken ve tansiyonu düşüren etkisi genel olarak kalp sağlığını korumak için kullanılabilir. Fakat halihazırda kalp ilacı kullanıyorsanız (statin gibi) eğer balık yağı almanın ekstra bir yararı olmayacaktır.

Balık Yağının Diğer Yararları

Aşağıdaki rahatsızların tedavisinde ya da bu rahatsızlıkların günlük hayatı etkileyen belirtilerinin, hafifletilmesi için balık yağı kullanılabilir. Balık yağının bu gibi hastalıkların tamamına iyi geldiği yönünde yeterli olarak bilimsel araştırma bulunmamasına rağmen zaman zaman doktorlar tarafından da önerilmektedir ve geleneksel bir şekilde bu rahatsızlıklardan şikayeti olanlar kişiler tarafından kullanılılır.

Romatoid Artrit: Balık yağı tek başına ya da ilaç tedavisine destek olması için romatoid artrit’in sebep olduğu sabah ağrılarını hafifletmek amacıyla kullanılabilir. Bazı durumlarda artrit ilaçlarının azaltılması için de balık yağı desteği önerilir.

Dikkat Eksikliği: Uzmanlar hiperaktivite bozukluğu ve dikkat eksikliği görülen 8-12 yaş arasındaki çocuklara balık yağı önermekte.

Adet Ağrıları (Dismenore): Tek başına balık yağı almak ya da B12 vitamini ile beraber kullanmak şiddetli olan adet sancılarını hafifletebilir. Adet döneminde ağrı kesici ilaçlar kullanmak istemiyorsanız eğer balık yağını deneyebilirsiniz.

Felç: Bunun için yapılan çalışmalar, haftada 1 veya 2 kez balık yemenin, inme riskini %27 oranında azalttığını ortaya koyuyor. Fakat burada balık yağı kullanıp felci önlemek ve de felç riskini azaltmakla arttırmak arasında çok ince bir çizgi var. Çünkü aynı araştırmalara göre düzenli bir şekilde aşırı balık tüketimi (günde ortalama 46 gramdan fazla) felç riskinin artmasına sebep olabiliyor. Ayrıca da kan inceltici olarak, aspirin kullanan kişilerin balık yağı tüketmesi de felce karşı ekstra bir koruma sağlamamaktadır.

Zayıflayan Kemikler: Balık yağı desteği, tek ya da kalsiyum takviyesiyle beraber kullanıldığında kemiklerin zayıflamasına sebep olan osteoporoz tarzı hastalıkların gelişimini yavaşlatır. Özellikle de yaşlılarda uyluk kemiği ve omurga kaybını da yavaşlattığı yönünde araştırma sonuçları bulunur.

Damar Sertliği: Balık yağının doğrudan bir şekilde kalbe kan taşıyan, koroner arterlerde görülmüş olan damar sertliğini (ateroskleroz) yavaşlattığı bilinir. Fakat boyundan başa kan taşıyan damarlarda (karotis arterlerde) da aynı etkiye sahip değildir.

Böbrek Sorunları: Düzenli olarak balık yağı tüketimi, böbrek hastalığı riski yüksek olanlarda, böbreklerdeki fonksiyon kaybı sürecini yavaşlatabiliyor. Balık yağı ayrıca diyabetlilerde idrarda görülen protein miktarını da azaltmaktadır.

 

 

Paylaşın.
Bir Cevap Bırakın

Exit mobile version