Besin piramidi denilen olgu, dünyanın her yerinde değişiklik gösterebilmesinin yanında bireylerin her birinin günlük alması gereken besin değerlerinin üzerine kurulmuş bir düzendir. Ülkelerin coğrafi ve beşeri koşullarına göre birbirinden farklı besin piramidi örnekleri olabilir. Kendi ülkemize baktığımızda beslenme piramidi oluşturulurken ”dört yapraklı yonca” adlı beslenme modelinin benimsendiği görülmektedir. Bu beslenme modeli Türkiye coğrafyası ve Türk insanının beslenme alışkanlıkları baz alınarak hazırlanmıştır. Besin piramidi örneklerinden dört yapraklı yonca adlı beslenme modelinde sebzeler, meyveler, et ve süt ürünleri ve tahıllar bir aradadır. Bu modelin içeriği ise şu şekilde ;
Sebzeler : A ve C vitamini, B2 vitamini, demir, magnezyum ve folik asit içeren besinler sebzeler grubunun içerisinde tüketilir. Buna da örnek olarak günlük 3-4 porsiyonluk ıspanak yemeğini verebiliriz.
Meyveler : A ve C vitaminlerinin dışında bol miktarda mineral içermelerinden dolayı meyveler de besin piramidinin ayrılmaz bir parçasıdır. Karpuz, kavun, kiraz, böğürtlen, çilek, kayısı, armut, elma gibi daha bir çok meyve vücudumuzun ihtiyacı olan posa için hazine değerinde olup bünyemiz için günlük vitamin ihtiyacımızı karşılamamıza yardımcı olur.
Et ve süt ürünleri : Et ve süt ürünleri genel olarak vücudumuz için vazgeçilmez birer protein kaynağıdır. Tavuk eti, hindi eti, bütün hayvansal etler(ızgarada ya da fırında piştiği sürece), av hayvanları vücudumuzun protein ihtiyacını karşılarken süt, peynir, yoğurt ve bu ürünlerin türevleri de hem protein ihtiyacımızı hem de almamız gereken kalsiyum, A, C ve D vitaminleri gibi bir çok vitamini vücudumuza almamızı sağlar.
Tahıllar (Baklagiller) : Demir ve folik asit gibi bir çok minerali almamıza yardımcı olan tahıllar, günlük 11 porsiyona varana kadar almamız gereken besinlerdir. Kepekli ekmek, makarna, pirinç ve baklagiller besin grubumuzun vazgeçilmez öğeleridirler.