Yiyeceklerim muhafaza edildiği buzdolapları her zaman temiz olmalıdır. Düşük sıcaklık bakterilerin üremesini bir ölçüde engellese de temiz olmayan buzdolaplarında bakteri oluşumu kaçınılmazdır. Özellikle buzdolaplarında üreyen bu bakteriler besinlerin çürümesini hızlandırdığı gibi ishal, kusma ateş gibi bir çok hastalığı da davetiye çıkarmaktadır. Bu tür olumsuz durumlarla karşılaşmamak için detaylı mutfak temizliği esnasında buzdolabınızı da en az ayda bir komple temizlemeniz gerekmektedir.

Buzdolabı temizliğini yaparken kimyasal olarak üretilmiş deterjanları kullanmamanız son derece önemlidir. Organik temizleme suyuyla yapacağınız temizlik buzdolabında ki bakterileri yok edeceği gibi besinlerin daha sağlıklı muhafaza edilmesini sağlayacaktır.
Düzenli olarak ayda bir buzdolabı temizliği yapıldığı takdirde zor çıkan lekelerin oluşumu engellenir ve bir daha ki temizlik için kolaylık sağlanır. Buzdolabı temizleme suyunda olması gerekenler ise:

  • Derin bir leğenin içinde (çok sıcak olmamak şartıyla) sıcak su
  • Bir miktar sirke(göz kararı olabildiği gibi bir çay bardağı da yeterli olabilir)
  • İki yemek kaşığı tepeleme karbonat
  • Bir şişe maden suyu
  • Mikrofiber bez
  • Temizlik için kullanılan diş fırçası.

  1. Buzdolabı temizliğine başlamadan önce yapmanız gereken ilk şey buzdolabını tamamen boşaltıp fişini çekmek olmalıdır.
  2. Eğer buzdolabının derin dondurucu kısmında buzlanma varsa buzların çözülmesi için bir süre bekleyin. Çözülmeye başlayan buzları erimesini beklemeden yavaşça metal bir aparat yardımıyla dondurucudan çıkarın.
  3. Besinleri de boşalttıktan sonra buzdolabının içindeki tüm parçaları sökün.
  4. Izgara yada cam raflarını lavaboda (eğer lavaboya sığmıyorsa bu işlemi küvet yada banyoda da yapabilirsiniz) bulaşık deterjanıyla (yüzey cam yada metal olacağından deterjanın bir zararı yoktur) yıkayın ve suyunu süzülmesi için bekletin.
  5. Diğer yumurtalık gibi çıkabilen parçaları da aynı şekilde iyice yıkayın.
  6. Daha sonra bu malzemeleri sıcak suyun içine dökerek karıştırın. Temiz bir mikrofiber bez ile buzdolabının plastik olan yan duvarlarını ve diğer kısımlarını silin.
  7. Diş fırçasını hazırladığınız karbonatlı suya batırarak yine buzdolabının yapışan lastik kısımlarını fırçalayın.
  8. Tekrar temiz bir bezle ıslak yer kalmayacak şekilde tüm yüzeyi kurulayın. Burada dikkat edilmesi gereken şey buzdolabında hiçbir şekilde ıslaklık olmamasıdır. Bakteriler sulu ortamlarda daha rahat üreyebilir.
  9. Suyu süzülen diğer parçaları da tekrar yerine yerleştirin.
  10. Buzdolabının içi temizlendikten sonra aynı suyla dış kısmını da temizleyebilirsiniz.

 

https://youtu.be/yJLGLJlNCRQ

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version