Çin donanması, şu anda dünyanın en büyük filosuna sahip ve hızla modernleşiyor. Son yapılan keşifler, Pekin’in nükleer güçle çalışan büyük bir savaş gemisi inşa etme yolunda önemli adımlar attığını gösteriyor. Analiz edilen Çin hükümet belgeleri ve uydu görüntüleri, Pekin’in kara tabanlı prototip nükleer reaktör inşa ettiğini ortaya koydu. Bu gelişme, Çin’in ilk nükleer uçak gemisini üretme amacına doğru ilerlediğinin en açık göstergesi olarak değerlendiriliyor.
Çin’in deniz gücü hızla büyürken, nükleer güçle çalışan gemiler üretmek, ABD’ye meydan okuyabilecek küresel bir donanma oluşturma hedefine yönelik kritik bir adım olarak öne çıkıyor. Carnegie Uluslararası Barış Vakfı’ndan Tong Zhao, “Nükleer güçle çalışan uçak gemileriyle Çin, ABD ve Fransa gibi önemli deniz gücü ülkeleriyle aynı ligde yer alacak,” dedi.
Kaliforniya’daki Middlebury Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü araştırmacıları, Çin’in güneybatısındaki Leshan şehrindeki dağlık alanda yaptıkları incelemeler sonucu bu bulguyu ortaya çıkardı. İlk başta Çin’in silah üretimi için reaktör inşa ettiği düşünülse de, araştırmalar, bu reaktörün büyük bir savaş gemisi için prototip oluşturduğunu ortaya koydu.
Çin’in güneyindeki Base 909 adlı yeni bir tesiste yer alan reaktör, yakın zamanda tam kapasitede çalışmaya başlayacak. Bu tesis, Çin Nükleer Enerji Enstitüsü’nün kontrolünde ve burada altı reaktör daha bulunuyor. Araştırmacılar, projenin nükleer enerjiyle çalışan uçak gemisi geliştirmeyi amaçladığını vurguladı.
Çin, dünya çapında 370’ten fazla gemi ve denizaltıya sahip. Fakat ABD’nin 11 nükleer uçak gemisiyle sağladığı küresel deniz gücü avantajına karşılık, Çin’in filosu hızla modernize edilmekte. Pentagon, Çin’in artan deniz gücünden giderek daha fazla endişe duyarak, bu gelişmenin “denizcilik alanına olan artan talep” ile bağlantılı olduğunu belirtiyor.
Çin Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ise konuya dair herhangi bir açıklama yapmadı.