18. yy sonları, 19. yy başlarında özellikle incir ve üzüm üretimi uzmanlaşan, 1800 haneli bir Rum kasabası olan Şirince Köyü, tarihimizin en hüzünlü olaylarından Türk-Yunan mübadelesi sırasında (1923) boşaltılıp, boşalan yerlere de tütün işçisi kökenleri Yunanistan Türklerinin getirilmesiyle tekrar yerleşim sağlanmış bir dağ köyüdür. İlk yıllarda tütün kökenli çiftçilerin toprağı kullanamaması nedeniyle büyük iç göç veren şehir, son yıllarda turizmin gücü ile tekrar ayağa kalkmaktadır.

Ancak şuanda yerleşik yaşam çok düşük sayılarda olup resmi kaynaklara göre 536 kişi, bizim konuştuğumuz bir amcaya göre Şirince’nin nüfusu 450 kişi, bir diğerine göre ise 600 kişi dolaylarındadır. Gündüz özellikle esnaflık için köye gelen iş gücü akşamları ikamet ettikleri Selçuk, Kuşadası ve İzmir gibi yerlere geri dönmektedir. Günümüzde nüfusun çok ciddi bir kısmı turizmle geçinmekte olan Şirince’de genç nüfus ve yerleşik öğrenci neredeyse yok denilecek kadar azdır. Şirince’de ilk öğretim okulu var ancak öğrenci yokluğundan taşımalı eğitim yapılıyor, sağlık ocağı var ancak aile hekimi uygulaması ile haftada bir doktor uğruyor. Günümüzde çok sayıda otel, pansiyon ve turistik hizmet veren diğer işletmeler bölgede yer alıyor. Elbette tarım da önemli oranda.

Şirince’de konaklama, Şirince pansiyonları ve Şirince otellerinde yapılabileceği gibi, İzmir merkez ya da Selçuk’ta da yapılıp günü birlik git-gel de yapılabilir. Tesislerin çok farklı skalada hizmet verdiğini hatırlatalım, biz kalmadık ama sizin için fiyat aldık, zirveye doğru giderkenki son derece romantik ve oldukça lüks konaklar gecelik birkaç yüz dolara kadar ulaşırken, Şirince’de ucuz konaklama için, merkezdeki sade pansiyonda çift kişi (2014) 85 TL’ye konaklama mümkün.

Ege otlarından yapılan ot yemekleri, yörenin şiş kebabı, keşkek ve çorbalar öne çıkan yemeklerde olmakla beraber favoriniz olacak yemek köy kahvaltısı. Saati fark etmeksizin Ege zeytinyağı ile başlayan öğün nefis köy ekmeği, köy reçelleri, doğal peynirler, Ege’nin zeytinleri ve envai çeşit kahvaltılıkla devam ediyor. Elbette Şirince’de yeme demişken, içeceğe geçelim ki; biliyorsunuz şarap.

Paylaşın.
Bir Cevap Bırakın

Exit mobile version