Derin dondurucu temizleme işlemine başlamadan önce buzdolabının ya da dondurucunun fişini mutlaka prizden çekin. Ardından dondurucunuzun içinde yer alan yiyeceklerin kontrolünü yapabilirsiniz. Eğer tarihi geçmiş ürün varsa olası zehirlenmelerin önüne geçmek için bu ürünleri çöpe atın.
İpucu: Ambalajsız ürünleri, ya da kendi hazırladığınız yiyecekleri derin dondurucuya koymadan önce poşetlerin ve saklama kaplarının üzerlerine sticker yapıştırarak, dondurucuya koyduğunuz günün tarihini yazabilirsiniz. Kağıdın ıslanarak tarihin kaybolmasını önlemek için de sticker üzerine şeffaf bant yapıştırabilirsiniz.
Derin dondurucu temizliği her nekadar kısa sürecek olsa da yiyeceklerin çözünmemesi gerekmektedir. Kullanmaya devam edeceğiniz yiyecekleri serin ve güneş almayan bir alana üstlerini örterek yerleştirin. Dondurucu içinde buz kütleleri varsa bunları tahta kaşık, spatula ya da dondurucunun kendi buz küreği yardımıyla yüzeyden ayırın. Buzları temizleme esnasında metal ve kesici hiçbir alet kullanmamalısınız.
Buz parçalarını tamamen çıkardıktan sonra silme aşamasına geçebiliriz. Bir kap içinde sirke, karbonat ve ılık suyu karıştırın. Yumuşak yüzeyli bir bezle dondurucunun her yerini temizleyin. Eğer çok lekeli ise ya da kötü kokular henüz arınmadıysa bir su daha hazırlayıp tekrar silin. Silme işlemi bittikten sonra derin dondurucunun içinin çok iyi kurulanması gerekmektedir. Bu işlemi gerekirse birkaç kuru bezle yapmalısınız. Elinizin girmediği alanlar için, bir çubuğa bezi sararak o bölgeleri de nemli kalmayacak şekilde kurulayın.
Görüldüğü gibi derin dondurucu temizlemek çok da zahmetli ve zaman alan bir iş değildir. Nemli yüzeylerin tamamen kuruduğundan emin olduktan sonra bütün yiyecekleri tekrar yerleştirin. Bu aşamada kirlenen saklama kabı ya da poşet varsa, dondurucuya koymadan önce yenileriyle değiştirin. Son olarak zaman kaybetmeden dondurucunun fişini takarak çalıştırabilirsiniz.
https://youtu.be/yJLGLJlNCRQ