“Diyete başlıyorum” sözünü duymak belki de çok basit. Çünkü çevremizde birçok kişi sıklıkla bu lafı kullanır. Hem de sadece 1 kereliğe mahsus değil. Bir kişinin belki de defalarca dediğine şahit olmuşuzdur.

Özellikle her pazartesi günü birçok insan için diyete başlama ve yediklerine dikkat etme gününün başlangıcı olarak kabul edilir. Bazıları gerçekten başlar ama bazıları ise hafta sonu olmadan çoktan bu fikirden vazgeçer.

Tabii ki “Diyete başlıyorum” diyerek kendini aç bırakmak en çok yanlış yapılan davranışlardan biridir. Bilinçsizce yapılan diyet sağlığa büyük zararlar vermektedir.

Diyet yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli 5 maddeyi bu yazımızda sıralayalım:

1) Özellikle diyete başlayan kişilerin ilk yaptığı şey ekmek yemeği kesmek olur. Ama 5 grup besinden (ekmek, süt-yoğurt, et, sebze-meyve ve yağ-şeker) hiçbiri tamamen kesilmemelidir. Hepsini içeren dengeli bir diyet yapılmalı.

2) Kaç kişi diyete başlar başlamaz hemen diyet ürünleri ile evi donatmamıştır. Diyet ürünlerini çok fazla tüketmemeliyiz. Çünkü yaşam boyu yağsız süt, peynir, yoğurt, kepek ekmekleri, diyet içecekler gibi ürünleri tüketemeyiz.

3) Düşük kalorili ya da tek besin grubundan oluşan diyet programları metabolizmanızı kıtlığa sokar. Bu diyetler sürdürülebilir olmaz ve kısa sürer. Kısa zamanda zayıflamak mümkün olabilir ama almanız gereken kaloriye ulaşmanıza engel olurlar. En ufak diyet dışı hareketiniz kilo almanıza neden olur. Ayrıca vücudunuz gerekli olan besinleri yeteri kadar alamaz ve buda sağlığınıza etki eder.

4) Yemek yerken en büyük alışkanlıklarımızdan biri de özellikle erkekler için hızlı yeme sorunudur. Yemekler yavaş yenmeli. Tabağınızı her zaman bölümlere ayırın. Yemeğe yavaş başlamanız sonlara doğru sizin doyduğunuzu işaret eder ve bölümlere ayırdığınız parçalardan bazılarını yemenize engel olur. Özellikle dörde böldüğünüz bir tabaktaki ilk çeyrek büyük önem taşır. İlk çeyreği yemedeki süre ne kadar uzun olursa o kadar erken doyuma ulaşabilirsiniz.

5) Diyet, bitki çay demek değildir. Bitki çaylarını içiyorsanız çok sık tüketmeyin. Bu çaylar bağırsaklarınızda dengesizliklerin oluşmasına neden olurken bir süre sonra fayda sağlamamaya başlar.

Tabii ki yaptığımız bütün bu çabaların kalıcı olmasını istiyorsanız kendinize özel diyet programına sahip olmanız gerekmektedir. Çünkü sağlık durumu, yaş, sosyal hayat, aktiviteler gibi faktörlerin yanı sıra öğün düzeni, besin tercihleri ve cinsiyet gibi etkenler de göz önünde bulundurularak kişiye özel program hazırlanmalıdır.

Paylaşın.
Bir Cevap Bırakın

Exit mobile version