Sağlık açısından birçok yararı olan ebegümeci bitkisi Althaea, Marshmallow, Mellow olarak da bilinmektedir. Daha çok yerleşim yerleri dışında ve meralarda hayat bulur. Ebegümecinin boyu yaklaşık 20-30 santimetreye kadardır. Kadifemsi ve çok ince bir yapısı vardır. Çiçekleri yıldızımsı desenlere sahiptir ve kıllıdır.

İlaç ve Gıda Sektörü

Modern tıp tarafından bazı ilaçların üretiminde kullanılan ebegümeci, gıda sektöründe de çeşitli ürünlerde kullanılmaktadır. Ebegümecinin sapları ve kökleri özellikle cilt ve saç sağlığı açısından yaygın olarak kullanılmaktadır.

Günümüze kadar ebegümeci ile ilgili yapılan laboratuvar çalışmalarının sonucuna göre kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, selenyum, sodyum ve magnezyum içerdiği belirlenmiştir. Özellikle sodyum bakımından oldukça zengin sayılabilir.

Ebegümecinin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Ebegümecinin içerdiği mineraller sağlık bakımından bazı faydalar sağlamaktadır. Özellikle saç ve cilt sağlığının korunması için yaygın biçimde kullanılmaktadır.

Ebegümecinin sağlığımıza genel olarak faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Cilt Sağlığına Yararları

Ebegümeci cilt sağlığı açısından birçok yararı vardır. Ciltteki şişmelerin azalmasına yardım eder. Cildin yenilenmesine katkı sağlar. Cilt hücrelerinin bağışıklıklarının daha da artmasına yardımcı olur ve serbest radikallerin cilde verdiği zararı azaltabilir.

-Yara ve Yanıklar İçin Kullanım Şekli

Cildin kırışmasını ve yaşlanmasını geciktirir. Ebegümeci bunların yanı sıra ciltte meydana gelen yanıklara ve yaralara karşı da tedavi amaçlı kullanabilmektedir. Bunun için ebegümeciyi kaynatıp lapa şeklinde cildin etkilenen bölgesine uygulamanız yeterli oalcaktır.

Saç Sağlığına Yararları

Ebegümeci, cilt sağlığının yanı sıra saç sağlığına da ciddi anlamda katkı sağlamaktadır. Bunun için yapılabilecek belli karışımlar vardır.

-Saç Sağlığı İçin Yapılabilecek Uygulama

Ebegümecinin suda 2-3 dakika kaynatılarak saçlara uygulanması saçların temizlenmesini ve kafa derisinin temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Bu uygulama kaşıntı sıkıntılarının giderilmesi sağlar ve kafa derisinde oluşan yağların temizler. Ayrıca doğal bir parlaklık kazandırır ve saçı yumuşatır. Ebegümeci, saçların daha hızlı büyümesine ve sağlıklı olmasına yardımcı olur.

Mide ve Sindirim Sistemi Sağlığına Yararlıdır

Ebegümecinin mide sağlığını koruduğunu savunan bazı sağlık uzmanları vardır. Hatta bir kısım sağlık uzmanları ebegümecinin gastrit rahatsızlığına iyi geldiğini de savunmaktadır. Bunun yanı sıra bağırsak sağlığını da korumaya yardım eder. Kaynatılarak içildiğinde kabızlığın ortadan kalkmasını sağlayabilir.

Solunum Yolu Sistemi İçin Yararlıdır

Ebegümecinin özellikle üst solunum yolları açısından faydalı olduğu düşünülmektedir. Ayrıca astım ve bronşit gibi rahatsızlıklara iyi geldiği ve astım ataklarını daha da geciktirici özelliğinin olduğu söylenmektedir. Balgam söktüren, öksürüğe iyi gelen ve göğüs yumuşatan ebegümeci, solunum yolları hastalıkları için birebir etkilidir.

Nasıl Tüketilmeli?

Ebegümecinin solunum yolu sağlığı açısından ayrıca tüketim şekli de çok önemlidir. Bunun için ebegümeci sonbahar mevsimine doğru toplanmalı ve güneşte iyice kurutulmalıdır. Kurtulmuş olarak uzun zaman muhafaza edilmesi kolaydır. Bunu kullanmak istediğiniz zaman ise 1 yemek kaşığı kurumuş yaprak ile çiçekleri karıştırarak 15  dakika boyunca 1 bardak suda demlemeye bırakın. Günlük ortalama 3 bardak tüketmeniz yeterli olacaktır.

Ateş Düşürücü Özelliği Bulunur

Özellikle kış aylarında ortaya çıkan soğuk algınlıklarına karşı çok etkilidir. Bunun yanı sıra üşütmeden meydana gelen ateşi düşürücü özelliği bulunur Terleme sonucu vücudun rahatlamasını sağlamaktadır.

Kolesterol ve Kan Basıncını Düzenler

Birçok kaynakta ebegümecinin kan basıncı ve kolesterol için de yararlı olduğu belirtilmektedir. Ama sağlık uzmanları bu konu açısından farklı görüşleri savunmaktadır. Bazı sağlık uzmanları olumsuz yönde etkilediğini savunmaktadırlar. Kolestrol ve kan basıncı açısından ebegümecinin kullanım dozunun ayarlanmasının zor olduğu belirtiliyor. Bu nedenle ebegümecinin bu yararını ifade ederken bir sağlık uzmanının kontrolü ile beraber tüketilmesini öneriyoruz.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version