Hamileliğiniz süresince merak ve özlemle beklediğiniz o mucizevî buluşma ile bebeğinize kavuştunuz. Bu zamana kadar onun iyiliği için beslenmenizden dinlenmenize kadar her detaya dikkat ederek sağlıklı bir şekilde kucağınıza almayı başardınız. Fakat bebeğin doğumu ile birlikte başka sorularda kafanızda canlanmaya başlar. Birçok annenin aklına takılan soru ise emzik kullanımıdır.
Emzik bebekler için oldukça ideal olan bir susturucu olarak nitelendirilen ve emme fonksiyonu sayesinde bebeğin sakinleşmesine katkı sağlayan bir emme aracıdır.
Damak gelişiminde etkili olduğu söylenen emzikler hakkında söylenen birçok konu ise uzmanlarca açıklığa kavuşturuluyor.
Emzik Emmenin Olumlu Yanları Nelerdir?
- Emzik emmek rahatlatıcı ve sakinleştirici özelliği ile bebeğinizi mutlu eder.
- Rahat bir uykuya dalış sağlar.
- Bebek ölümlerinin sebeplerinden olan ani bebek ölümü sendromuna ( SİDS ) karşı koruma sağlar.
- Birçok bebekte karşılaşılan parmak emme den daha olumlu bir durum olan emzik emme parmak emmeye göre daha çabuk bırakılabilen bir durum yaratır.
- Bazı durumlarda bebeğin sakinleşmesi zor olabilir. Bu durumlar doktor kontrolü, iğne vurulması gibi sebepler olabilir. Bu gibi durumlarda emzik rahatlatma ve sakinleştirme fonksiyonu ile devreye sokulabilecek olan bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkıyor.
Emzik emmenin Olumsuz Yanları Nelerdir?
- Emzikle tanışan bebeğiniz anne memesinden kesilebilir. Bu da mucize olan anne sütü ile arasında engel konulması anlamına gelir. Anne sütü bebek emme fonksiyonunu gerçekleştirdikçe artan ve emme fonksiyonu bitince kesilen bir besin olduğundan kısa zaman da annenin göğsünde de sütün tükenmesi durumu yaşanabilir.
- Emzik ile uyuyan bebeğiniz emziksiz olduğunda uyumayabilir. Bu durumda bağılılığının artmasına ve huysuzlaşmasına sebep olabilir.
- Uzun süre emzik kullanımı sonucunda orta kulak iltihabı ya da diş gelişim problemi yaşama olasılığı vardır.
Emzik kullanımı Ne Zaman Bırakılmalıdır?
Emzik kullanımı genel olarak uzmanların birleştiği iki yaşa kadar bırakılması gerekir. İlk yıllarda emme fonksiyonu diş ve damaklara zarar vermezken ileriki zamanlarda belirli zararlara sebep olabilir. Bu sebeplerden dolayı uzmanlar iki yaş sonrasında bebeklerin emzik emmelerini önermiyor.