Ergenlik döneminde olan bir gencin asiliği, okul yaşamı, aile içerisindeki sorunları ve kendi kararlarını kabul ettirme çabası gibi birçok çatışmayı da birlikte getirmektedir. Bu dönemde yaşanan sıkıntılar atlatmak için genç ile aile arasındaki iletişimi büyük önem taşır.

Aile içi iletişim, bu dönemlerde sorunların azalmasında katkı sağlar. Bu doğru bir şekilde sağlanırsa, karşındaki insanın duygu ve düşüncelerini anlamak mümkün olabilir. Bu nedenle iyi iletişim yalnız kendini ifade etmek anlamına gelmez. Ayrıca söylenenleri dinleyebilme de etkili iletişimde olmazsa olmazdır. Çocuklarınızla pozitif açıdan diyalog kurmak, yaşanan çatışmaların ortaya çıkmasını önlemede etkili olacaktır.

SADECE SİZİN DEDİĞİNİZ OLMAMALI

Öncelikle çocuğunuz rahat edebileceği rahat bir ortam bulmalı. Bu ortam, duygularını açabilmede etkili olacaktır. Çocukların duygularını açabilmesi için ilk adım ebeveynlerden gelmelidir. Çocuklarınıza “Seni seviyorum” gibi olumlu cümleler söyleyerek iyi bir model olabilirsiniz. Ebeveynler, yaşanan herhangi bir sorun anında “Benim söylediğim olacak, ben büyüğüm, doğruyu bilirim” gibi sözler yerine çocuğunuzu da dinleyip ortak bir kararda buluşmayı hedeflemelidir.

ÖZEL KONULARINA SAYGI DUYUN

Çocuğunuza mutlaka zaman ayırmalısınız. Çocuğunuzun nasıl bir ruh hali içerisinde olduğunu öğrenmeye ve anlama çalışın. Çocuğunuzun özel konularına saygı duyun ve ısrarcı olmayın. Çünkü çocuğunuz, bilinmesini istemediği özel konuların ortaya çıkması durumunda bireyselleşmesini ve derin sorunlar yaşanmasına sebep olur. Onun yazışmalarını veya telefon konuşmalarını dinlemeye kalkışmayın. Bu şekildeki her türlü davranışlar, çocukla aranızda iletişim kopuklunu ortaya çıkartır.

ÖRNEK OLUN, İYİ YERLERE YÖNLENDİRİN

Çocuklarınız söylediklerinizin yanı sıra yaptıklarınızı da uygular. Kitap, gazete okumanınız onları da okumaya teşvik eder, sigara veya alkol gibi alışkanlıklarınız varsa çocuklarınız da bunları doğal karşılayarak yönelebilir. Birçok aile, çocuklarıyla alkol vb. şeylerini kullanımını konuşmak istemez. Çocuğunuz böyle sorunlar yaşayana kadar beklememenizde fayda vardır. Çocuğunuzu bu maddeler hakkında bilgilendirin. Sağlıklı etkinliklere (Spor, müzik) yönelmesini teşvik edin. Çünkü ergenlik döneminde çocuklar bir yere bağlanma ihtiyacı duyarlar. Bu nedenle kötü yerlere bağlı kalmasını engelleyici yönlendirmeler yapın.

ARKADAŞ SEÇMEYE ZORLAMAYIN, İYİ ARKADAŞA TEŞVİK EDİN

Çocuğunuzun belli arkadaşları seçmeye zorlamayın. Zorlamadan gözlemleyin ve dikte etmende fikirler verin. Çocuğunuzun arkadaşlarıyla olan ilişkilerini gözlemlediğinizde sadece olumsuz davranışlarını söylemeyin. Olumlu davranışları da söyleyerek çocuğunu yanlışlarını anlamasını sağlayabilirsiniz. Tabii ki en önemlisi ergenlik döneminde olan çocuğunuz hiç arkadaşı yoksa eğer mutlaka arkadaş edinmesi için çaba göstermelisiniz. Bu dönemlerde çocuğunuz arkadaş desteği ile kendisini daha iyi hissedecektir.

Paylaşın.
Bir Cevap Bırakın

Exit mobile version