Kabukları ince olan erik B vitamini bakımından zengin bir meyvedir. Bahar aylarında oluşan can erik ilerleyen zamanla beraber olgunlaşarak japon eriği haline gelir. Erik taze olarak veya kurutulmuş biçimde tüketilebilmektedir. Ayrıca kompostosu da yapılabilir.

A ve C vitamini ile potasyum, bakır mineralleri ve lif kaynağı olan erik aynı zamanda fosfor ve demir de içeriri.

Eriğin sağlığa olan faydalarını sıralayalım:

-Eriğin içerisinde bulunan lifler, bağırsakların çalışmalarını düzene sokar. Bağırsak kurtlarının tedavisinde önemli rol üstlenebilmektedir.

-Erik birçok hastalığın sebebi olan serbest radikalleri yok eder ve başta kalp, kalk krizi, inme olmak üzere bronşit, astım gibi rahatsızlıklara yakalanılmamasında ve bunların tedavisinde önemli rol oynar.

-Erik, görme kabiliyetinin korunmasına yardımcı olur.  Yaşlılıkla birlikte oluşan göz hastalıklarına yakalanma tehlikesini azaltır.

-Erik bol miktarda C vitamini içerir. Kolesterol ve diyabet gibi rahatsızlıkların ortadan kalkmasında yarar sağladığı düşünülür.

-Eriğin göğüs, solunum yolu ve meme kanserlerinin oluşmasına engel olduğu tespit edilmiştir.  Ama özellikle günümüzde en çok rastlanan meme kanserine karşı etkilidir.

– Eriğin en çok kalbe faydası vardır. Çünkü damarların tıkanmamasını sağlar.

– Eriğin sindirim sistemini hareketlendirir. Özellikle bağırsakların çalışmasına inanılmaz katkı sağlar. Kabızlığı önler.

-Erik bünyede yer alan toksinleri temizler. Bu nedenle erik mükemmel bir temizleyici meyvedir.

-Eriğin içerdiği lifler karaciğer ve safra sağlığı için önemlidir. Karaciğer ve safranın yorulmasına engel olur.

– Kadınlarda menopozun ardından kemik sağlığını korur.

-Enfeksiyon rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

-İçerdiği magnezyum mineralleri nedeniyle sayesinde kas sorunlarını giderebilir. Kaslarda oluşan yorgunluğu alır ve rahatlatır. Böylece kramp vakaları azalır.

-Kilo vermede yardımcı olur.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version