Gülgiller ailesi içerisinde yer alan gülün koku, şekil, renk ve boyut açısından birbirinden farklı birçok çeşidi bulunmaktadır. En fazla rastlanılan çeşitleri ise yediveren, sarı gül, Van gülü ve Şam gülüdür. Gülün içeriğinde geraniol, rodinol, citronel, eugenol ve feniletilalkol gibi maddeler vardır.

Bunun yanı sıra gülsuyu A, B3, C ve D vitaminleri barındırmaktadır. Gül suyu, içerdiği bu vitaminler ve maddeler vasıtasıyla sağlık bakımından kişiye birçok önemli fayda sağlamaktadır.

Gül suyunun Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Antiseptik özelliği olan gülün yaprakları kullanılmaktadır. Boğaz ve bademcik iltihaplanmalarının tedavi edilmesinde ve ishalin kesilmesinde, kullanılır. Aynı zamanda pembe gülün yapraklarından elde edilen gül suyu cildi besleyici, temizleyici ve canlandırıcı özelliğe sahiptir. Pembe gülden yapılan esans kozmetik sanayinde krem, parfüm gibi ürünlerde kullanılmaktadır.

Eski çağlardan günümüze kadar cilt rahatsızlıklarını tedavi edici özelliği ve cilt üzerindeki olumlu etkileri nedeni ile her zaman gözde olan gül suyu hem şifa deposu hem de aromatik kokusu sebebiyle ferahlatıcı bir özelliği bulunmaktadır.

Mide Rahatsızlıklarına Yararı

Türk mutfağında yemeklerin ve muhallebi gibi tatlıların içerisinde kendisine yer edinen gül suyu mide rahatsızlıkları için birebirdir. Mide açısından da bir şifa kaynağı olan gül suyu hazımsızlık sıkıntısı ile mide yanmasının ortadan kaldırılmasında etkilidir. A, B, C ve D vitaminleri içerir, demir ve tanen takviyesi yapar. Yine yemeklerin dışında çay olarak da tüketilebilmektedir.

Doktora Danışmadan Tüketmeyin

Çay şeklinde demlenerek hazırlanan gül yapraklarının düzenli bir şekilde tüketilmesi sindirim sistemini rahatlatır ve çalışmasının da düzene girmesine yardım edebilir. İshal rahatsızlığının giderilmesinde etkilidir. Böbreklerin çalışmalarına katkı sağlar. İdrar söktürücü özelliği bulunur.

Ancak her bitki veya sebze, meyve gibi besinlerde olduğu gibi gül suyunun da kullanılmadan ve tüketilmeden önce uzman bir hekime danışmak kişi açısından sağlıklı olacaktır.
Cilt Sağlığına Faydaları

Gül suyu, kir ve yağla tıkanan gözeneklerin açılmasını ve cildin temizlenmesini sağlar. Ancak gül suyunun bunun için saf ve katkısız olması gerekmektedir.

-Sivilce, Akne ve Lekelere Karşı Birebirdir

Yağlı cilt sorunlarından biri olan sivilce ve aknenin yok edilmesine yardımcıdır. Gün içerisinde çevre koşulları sebebi ile cilt yorulur ve kirlenir. Yorgun olan cilt nefes alırken zorlanır ve yine hava kirliliği gibi sebepler ile de gözenekler tıkanır. Buna bağlı olarak da akne ve lekeler ortaya çıkmaktadır. Bunun önüne geçilebilmesi açısından cildin nefes alması ve temiz kalması ciddi önem taşımaktadır. Gül suyu cildin temizlenmesi açısından hem en organik hem de en ekonomik yoldur.

Gül Suyu Yapımı

Gül suyunun evde yapılması da çok kolaydır. 1 litre su ile 5 ya da 6 adet gül bir tencerede kaynatılır ve daha sonra soğumaya bırakılır. Soğuması ile birlikte gül yaprakları süzülür ve şişelenerek muhafaza elde edilir. Dilerseniz yaz aylarında da gülleri kaynatmadan güneş ışığında birkaç gün bekletip de aynı sonuca ulaşabilmeniz mümkün. Gözeneklerin sıkıştırılmasında, ışıl ışıl ve yumuşak bir cilde sahip olmanın en sağlıklı ve ekonomik yolu budur.

Saç Sağlığına Faydaları

Su katılmamış gül suyu ya da evde hazırlanan gül suyu saçları beseleyerek daha sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı olabilmektedir. Özellikle saça yapılan boya ve diğer işlemler saçların daha hızlı bir şekilde yıpranmasına sebep olmaktadır. Saçların sağlığına ve parlaklığına zarar veren bu uygulamaların etkilerini en aza indirgemek ve etkilerinden korunmak için gül suyu bir şifa deposudur. Gül suyu kullanılarak yıkanan saçlar hem daha parlak hem daha sağlıklı olacaktır.

Saç Dökülmesini Önler

Yine saç dökülmesi sıkıntısı yaşayanların da bu sorunları için uzmanlar her zaman gül suyunu önermektedir. Hafta da birkaç kere düzenli olarak saçlarınızı gül suyu ile yıkamak daha sağlıklı uzamasına yardımcı olmasının yanı sıra dökülme ve kırık gibi sorunların da ortadan kaybolmasını sağlayacaktır. Saçlara parlaklık katarak, yağlanma ve kepek gibi sorunları da yok edecektir.

Paylaşın.
Bir Cevap Bırakın

Exit mobile version