Bakan açıkladı: İhracatçıya 5 milyar liralık ek destek!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ihracatçılara yönelik bütçe desteğini artırma amacıyla Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’ndan 5 milyar liraya yakın ek bütçe talep ettiklerini açıkladı. Bolat, bu ek bütçe ile ihracatçılara daha fazla destek sunacaklarını belirtti. Bu açıklamalar, İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen 6. İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı’nın (İstanbul Fashion Connection-IFCO) açılışında yapıldı.

Türkiye’nin Ekonomik Büyümesine İhracatın Katkısı

Fuarda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin %5.7 büyüme oranıyla dünya çapında önde gelen ülkeler arasında yer aldığını belirten Bolat, bu büyümenin %1.6’sının ihracatçılar tarafından sağlandığını vurguladı. Bakan Bolat, ihracatçıların ekonomiye sağladığı bu katkının altını çizerek, onlara daha fazla destek sağlamak için imkanları zorladıklarını dile getirdi.

İhracat Destekleri İçin Ek Bütçe Talebi

Yılbaşında 38 milyar liralık bütçenin %60’ını ihracat desteklerine ayırdıklarını hatırlatan Bolat, bu bütçeyi daha da artırmak için Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’ndan 5 milyar liraya yakın bir ek bütçe desteği talep ettiklerini açıkladı. Bakan Bolat, bu ek bütçenin onaylanması durumunda ihracatçılara daha fazla destek sunacaklarını ifade etti.

Hedef Ülkelerde ve Sektörlerde Yüksek Destek

Ticaret Bakanı, hedef ülkelerde %70, hedef sektörlerde ise %75 oranında destek sağladıklarını belirtti. IFCO dahil tüm uluslararası fuarlarda ihracatçıların başarılı olmaları için bütçe imkanlarının sonuna kadar zorlandığını dile getirdi.

250 kovan desteğini aldılar, pembe maskeyle işe başladılar!

Van’ın Gevaş ilçesinde kurulan Artos Kadın Kooperatifi, pembe arıcılık kıyafetleriyle dikkat çeken kadın üyeleriyle arıcılığı geliştirmeye devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle 250 arılı karakovan hibe edilen kadınlar, organik bal üretiminde önemli bir adım attı.

10 Kadına 25’er Arılı Karakovan Hibe Edildi

Gevaş ilçesindeki bir bahçede düzenlenen programda, 10 kadın arıcıya 25’er arılı karakovan teslim edildi. Tarım ve Orman İl Müdürü Görentaş, projeye 900 bin lira bütçe ayrıldığını belirterek, “Pembe Maskeli Arıcılar Organik Bal Üretiyor” projesi kapsamında verilen kovanlarla organik tarımı geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Görentaş, Van’ın Türkiye bal üretiminin yüzde 2’sini karşıladığını ve bu oranı artırmak istediklerini vurguladı.

Arıcılığın Geliştirilmesi İçin Çalışmalar Sürüyor

Gevaş Kaymakamı Bayram Yıldız, tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, projenin tamamen hibe desteği ile gerçekleştirildiğini belirtti. Kaymakam Yıldız, arıcılara kovanların yanı sıra arıcılıkta kullanılan çeşitli malzemelerin de verildiğini söyledi.

Organik Üretim ve Kadın İstihdamı Artıyor

Artos Kadın Kooperatifi Başkanı Songül Güleç, hibe edilen kovanların söğüt ağacından yapıldığını ve çamurla sıvandığını belirtti. Güleç, “Arıcılık yapan 7 üyemizle başladığımız sayıyı 10’a çıkardık. Kovan desteği aldığımız bu projeyle diğer kadınlarımızı da arıcılığa teşvik etmek istedik,” dedi. Güleç, kadın arıcılarla üretimi artırarak hayallerine dokunmayı hedeflediklerini vurguladı.

Programa İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Neşe Uğurlu Çubuker, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Suat Özek ve Gevaş Bal Üreticileri Birliği Başkan Fırat Çemberlitaş da katıldı.

Fiber altyapıda reform çağrısı!

Vodafone, ‘Dijitalleşme Yolunda Sabit Genişbant Politikaları’ başlıklı raporunu açıkladı. İstanbul’da düzenlenen toplantıda, Türkiye’deki dijital ekosistemin etkinleştirilmesinde fiber altyapının rolü vurgulandı. Raporda, Türkiye’de fiber altyapının yaygınlaştırılması için yapısal reformlar ve ortak bir altyapı şirketinin kurulması önerildi. Lisans uzatma sürecinin adil bir şekilde yürütülmesi gerektiği ifade edildi.

Dijitalleşme ve Fiber Altyapı

Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Engin Aksoy, fiber altyapı sorunlarının çözülmesi için yenilikçi yapısal değişiklikler gerektiğini belirtti. Aksoy, Türkiye’nin sahip olduğu ekonomik ve sosyal güçle kıyaslandığında yeterince gelişmediğini söyledi. “Önümüzdeki yılların kritik bir dönem olduğunu düşünüyoruz. Bu sürecin adil ve sektörel rekabeti destekleyecek şekilde yürütülmesi çok önemli. Bizler bu süreci ülkemizin dijitalleşme misyonu açısından bir fırsat olarak değerlendiriyoruz” dedi.

Türkiye’nin Fiber Altyapı Hedefleri

Dijital dünyanın hızlı gelişimini değerlendiren Aksoy, Türkiye’nin fiber hattını 2 milyon kilometreye çıkarması gerektiğini ve yıllık yüzde 17 artış sağlanması gerektiğini kaydetti. “Yapısal ayrışmanın gerçekleştirilmesi, ortak altyapı şirketinin kurulması ve lisans uzatma sürecinin hakkaniyetli bir şekilde yapılması öncelikli konular arasında yer alıyor” dedi.

Yapısal Ayrışma ve Altyapı Politikaları

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, altyapı ayrışmasının rekabeti artıracağını ve verimliliği sağlayacağını ifade etti. “Perakende piyasada artan rekabetle yatırımın aboneliğe dönüşmesi hızlanacaktır. Fiber altyapının tüm potansiyelini açığa çıkaran bu modeli benimsememiz gerekiyor. Lisans uzatmaları adil ve eşit şartlar altında yapılmalı” dedi.

Girişimler melek yatırımcıyla büyüyor! İşte en çok destek sağlanan sektör

Melek yatırımcılar, girişimlerin büyümesi ve markalaşması sürecinde sağladıkları desteklerle önemli bir rol oynamaktadır. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre, 2023 yılının haziran ayından bu yana iptal edilenler hariç toplamda 1.072 melek yatırımcı lisansı düzenlendi ve bunlardan 594’ü halen aktif durumda bulunuyor. Geçen yıl 158, bu yılın ilk yarısında ise 48 melek yatırımcıya lisans verildi. Lisans başvurularının yüzde 67,9’u yüksek gelir veya servet sahibi, yüzde 32,1’i ise tecrübeli yatırımcılar tarafından yapıldı.

Melek Yatırımcıların Önemi Artıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, bireysel katılım sermayesi uygulamasının Türkiye’de devreye girdiği Haziran 2013’ten bu yana 71 girişime 224 melek yatırımcı tarafından toplam 39,4 milyon lira sermaye aktarıldı. Geçen yıl 94 melek yatırımcı, 17 girişime 5,2 milyon liralık sermaye sağlarken, bu yılın ilk yarısında ise 9 yatırım için 27 melek yatırımcı 6,6 milyon lira sermaye transfer etti. Başvurular, 1’er tanesi Konya, Bursa ve Kocaeli, 2’şer tanesi Kırıkkale ve İzmir, 4 tanesi Ankara ve 60 tanesi ise İstanbul merkezli girişimler için yapıldı.

Bilgisayar Programlama ve Danışmanlık Sektörleri Önde

Yatırım yapılan işletmelerin yüzde 42’sinin 5’ten az, yüzde 20’sinin 5 ile 10 arası ve yüzde 38’inin 10’dan fazla ortağı olduğu belirlendi. Melek yatırımcıların sermaye aktardığı sektörlerin başında yüzde 38 pay ile bilgisayar programlama ve danışmanlık hizmetleri geliyor. Sistemde aktif olan 18 akredite ağ bulunuyor; bu ağların 10’u İstanbul, 2’si Antalya, 1’i Diyarbakır, İzmir, Kayseri, Ankara, Elazığ ve Bursa merkezli olarak faaliyet gösteriyor.

Tek Başvuruyla Melek Yatırımcı Olma İmkanı

Melek yatırımcı, kişisel varlıklarını kullanarak başlangıç aşamasındaki şirketlere veya girişimcilere finansal destek sağlayan kişilere denir. Türkiye’de melek yatırımcı olmak isteyenler, Hazine Müsteşarlığına başvuru yaparak lisans alabiliyor. Bu lisansla yatırımcılar, girişimlere yatırım yapma imkanına sahip oluyor. Müsteşarlık, tecrübe ve maddi kaynaklara göre ‘Yüksek Gelire Sahip Yatırımcı’ veya ‘Tecrübeli Yatırımcı’ belgesi veriyor. Melek yatırımcılar, finansal destek sağlamanın ötesinde küçük işletmeler ve yeni girişimcilerin büyümesi için önemli katkılarda bulunuyor.

35 yıllık sanayi devi iflas etti

İstanbul Sanayi Odası verilerine göre Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşları arasına giren, Türkiye’nin önemli sanayi kuruluşlarından Pakpen iflas etti.

DEV ENTEGRE TESİSLERİNE SAHİPTİLER

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde 300 bin metrekarelik entegre tesisleri en büyük kuruluşların başında yer alan Pakpen, kapı, pencere, boru, bahçe ve PVC gibi bir bina için gerekli olan birçok malzemeyi bir arada üretebiliyordu.

Yıllık 250 bin ton plastik, 650 bin metreküp yalıtım malzemesi, günlük 1000 adet kompozit oda kapısı üreten 35 yıllık sanayi devi Pakpen, tüm uğraşlarına rağmen ekonomik krizden kurtulamadı.

Yüksek fiyat yerliyi kaçırdı

Turizmde bu sezon başında beklenen doluluk oranları bir türlü yakalanamadı. Otellerde doluluk oranları istenilen seviyede olmayınca son dakika satışlarında indirimlere gidildi. Bazı oteller erken rezervasyon fiyatlarının da altında hizmet veriyor. Erken rezervasyon yapan tatilciler ise aradaki farkı talep etmeye ve paralarını geri almaya başladı.

“PAHALI” ALGISI OLUŞTU

Turizmcilere göre bu durum işini düzgün yapmayan işletmelerden ve ‘fiyatlar pahalı’ algısından kaynaklanıyor. TÜRSAB Batı Akdeniz BTK Başkanı Özgen Uysal, yabancı turistin artmasına rağmen yerli turist oranlarındaki düşüşte en büyük etkenin ‘pahalı’ algısının oluşmasından kaynaklandığını söyledi. Uysal, yabancı turistte düşüş olmadığını hatta bu yıl Dalaman’a inen yabancı yolcu sayısında artış olduğuna dikkat çekti. Uysal, “Yerli turistte gözle görülür bir azalma var. Yurt dışı yeme-içme fiyatlarının bizden pek bir farkı olmadığı ama algının bu şekilde olduğunun payı bunda büyük. Turizmcinin bu sene işi zor” dedi.

İNGİLİZLERDE %10 RUSLARDA %5 ARTIŞ

“Şu anda otel rakamları, kış sezonu otel fiyatlarından bile düşük” diyen Uysal, şöyle devam etti: “Fiyatlarda yüzde 15-20 geri çekilme var. Hizmet fiyat dengesini ayarlayamayan otellerde indirim var diyebiliriz. Öte yandan, yabancı gelişlerinde sıkıntı yok. Antalya bu yıl rekor kırdı. Muğla’ya bakacak olursak; İngiliz sayılarında geçen yıla göre yüzde 10, Ruslarda yüzde 5, Almanlarda ise yüzde 2-3 artış var. Yerli turist ise bariz şekilde azaldı.”

Yerli turistin azalmasındaki sebeplere değinen Uysal, “Bunda tatil tercihlerinin değişmesi ya da bitmesi etkili oluyor. Yerli turisti buralara çekmeliyiz, yoksa seneye işimiz daha zor olacak” ifadelerini kullandı.

Sosyal medya fenomenleri zarar veriyor

TÜRSAB Antalya Başkanı Rıza Perçin ise, sosyal medya fenomenlerinin algı yaparak ülke turizmine zarar verdiğini söyledi. Perçin, “Neye hizmet ettiği belli olmayan sosyal medya fenomenleri ve influencerlar, Türkiye pahalı, yurt dışı çok ucuz algısı yapıyor, bu da yerli turisti kaçırıyor. Bunun yanı sıra fiyatlar da biraz yüksek kaldı. Maliyetler arttı. Yüzde 56 doluluk oranının altına düşen oteller indirime gitti. Hedefler tutmayınca böyle indirimler normal. Erken rezervasyon yaptıranlar otel daha da ucuzladıysa parasını talep ediyor ve alıyor. Otellerimiz bu konuda müşterilere iyi yaklaşıyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Işıkhan: 17 bin 181 işletmede 270 bin 761 açık iş tespit ettik

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından hazırlanan 2024 yılı ikinci çeyrek Açık İş İstatistikleri Araştırması’nın sonuçlarını duyurdu. Bu araştırmada, 17 bin 181 işletme ile iletişime geçilerek 270 bin 761 açık iş tespit edildiğini belirtti. Açık işlerin detaylı bir şekilde incelendiğini ve iş arayan vatandaşların İŞKUR’un resmi internet hesabına başvurması gerektiğini vurguladı.

İstihdam Verilerinde Tarihi Zirve

Bakan Işıkhan, aynı zamanda mayıs ayında Türkiye genelinde 32 milyon 920 bin kişinin istihdam edildiğini açıkladı. Bu rakamın bir önceki aya göre 273 bin kişi artış göstererek tarihi zirveyi yenilediğini belirtti. Bakan Işıkhan, bu başarıda yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı politikaların etkili olduğunu ve işsizlik verilerinde de olumlu sonuçlar elde ettiklerini ifade etti.

Ev Hanımlarına Emeklilik Hakkı Duyurusu

Ayrıca Bakan Işıkhan, ev hanımlarının emeklilik hakkı için çalışmaların başladığını ve bu kapsamda isteğe bağlı sigortalılık kapsamında devlet tarafından prim desteği sağlanacağını duyurdu.

İŞKUR Aracılığıyla Sağlanan İstihdam

Son olarak, Bakan Işıkhan Türkiye İş Kurumu’nun son altı ay içinde 691 bin 55 kişinin işe yerleşmesine aracılık ettiğini paylaştı. Bu veriler, İŞKUR’un istihdam süreçlerindeki etkin rolünü ve başarılarını ortaya koydu.

 

Trendyol, Türkiye alışveriş haritasını açıkladı

Türkiye’nin lider e-ticaret platformu Trendyol, 2024 yılının ilk 6 ayına ilişkin alışveriş verilerini açıkladı. Bu dönemde Türkiye’de en çok cilt bakım ürünleri satın alındı. Bu ürün grubunu kadın giyim, sofra ve mutfak, gıda ve içecek ürünleri takip etti. Akdeniz, Ege, Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da giyim ve ayakkabı, Marmara ve İç Anadolu bölgesinde kozmetik ve kişisel bakım ürünleri en çok satılanlar arasında yer aldı. En çok satış yapan illerde Kocaeli, Bursa ve Aydın dikkat çekti. Toplam yaklaşık 2 milyon Trendyol satıcısı, 335 milyon ürünü kullanıcılarla buluşturdu. En çok sipariş veren şehirler İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya.

ALIŞVERİŞİN LİDERİ KADINLAR OLDU

Trendyol ile en fazla alışverişi yüzde 67 oranla kadın kullanıcılar gerçekleştirdi. Tüm kullanıcılar içerisinde 25-35 yaş aralığı, en çok alışveriş yapan yaş grubu olarak ön plana çıktı.

GURME VE ORGANİK ÜRÜNLERE İLGİ BÜYÜYOR

Gurme ve organik ürünler, bitki çayları ve granül kahve ile birlikte, geçen sene aynı döneme göre en fazla büyüme trendi gösteren ürün grubu olarak dikkat çekti. Geçtiğimiz seneye kıyasla bu yıl satışları yükselen diğer ürün grupları oto aksesuar, takı, ev tekstil ve parfüm oldu. Yüksek hava sıcaklıklarının 2024’te erken başlaması klima ve mayo ürün gruplarında satışları hızlandırdı.

 

Kooperatifler için 97 milyon lira hibe desteği!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Uluslararası Kooperatifler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye’de yaklaşık 50 bin kooperatiften 35 bininin aktif olduğunu belirtti. Kadın kooperatiflerinin sayısının 1138 olduğunu vurgulayan Bolat, KOOP-DES programı hakkında bilgi verdi. Programın, 2020 yılında kurulmasından bu yana kadın kooperatifleri başta olmak üzere birçok kooperatifi desteklediğini ifade etti.

Kadın Kooperatiflerine Milyonlarca Lira Destek

KOOP-DES’in 2020-2023 döneminde kadın kooperatiflerine odaklandığını belirten Bolat, 2020 yılında 41 ilde 139 kooperatifin 141 projesine 14,3 milyon lira hibe sağlandığını söyledi. 2021’de 59 ilde 145 kooperatifin 157 projesine 14,3 milyon lira, 2022’de 64 ilde 190 kooperatifin 205 projesine 20,4 milyon lira hibe verildiğini, geçen yıl ise 54 ilde 151 kooperatifin 157 projesine 27,4 milyon lira destek sağlandığını açıkladı. Bu yıl ise 40 ilden 89 kooperatifin 97 projesine 20 milyon 585 bin lira destek verilmesi kararlaştırıldı. 2020-2024 döneminde toplam 714 kooperatifin 757 projesi için 96 milyon 966 bin lira hibe sağlandığını belirtti.

Kadın ve Engelli Kooperatiflerine Özel Öncelik

Bolat, KOOP-DES’in, 2024 itibarıyla tüm kooperatiflerin başvurularına açıldığını ve ortaklarının çoğunluğunu kadınların, gençlerin ve engellilerin oluşturduğu kooperatiflere öncelik tanındığını vurguladı. Gıda, tekstil, tarım, eğitim, sanat, kafeterya işletmeciliği ve aromatik bitkilerin üretimi gibi alanlarda faaliyet gösteren kooperatiflerin destek aldığını söyledi. Kooperatiflerin makine-ekipman, nitelikli personel istihdamı ve fuar katılımı gibi konularda da başvuru yapabildiğini belirtti.

Kooperatifçilikte Eğitim ve Farkındalık Atağı

Bakanlık olarak kooperatifçilik alanında farkındalık oluşturulması için çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Bolat, e-ticaret, ihracat, kadın kooperatifleri ve mevzuat konularında eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerine devam ettiklerini belirtti. 2024 yılı içinde çevrim içi ve yüz yüze gerçekleştirilen faaliyetlerle 5 binin üzerinde kişiye ulaşıldığını kaydetti. Ayrıca, sosyal kooperatifçilik, yenilenebilir enerji ve kampüs kooperatifleri gibi alanlarda da gelişim sağlanması amacıyla çalışmaların sürdüğünü söyledi.

 

Bakan Göktaş açıkladı! E-ticaret yapan kadın kooperatiflerine kolaylık

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Kooperatifler Herkes İçin Daha İyi Bir Gelecek İnşa Eder” temasıyla kutlanan Uluslararası Kooperatifler Günü‘nde kooperatiflerin sürdürülebilir kalkınma ve istihdamda önemli bir rol oynadığını belirtti. Kooperatiflerin toplumsal ve ekonomik ihtiyaçlara çözüm üreten önemli kuruluşlar olduğunu vurgulayan Göktaş, Ticaret Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile imzalanan Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İşbirliği Protokolü kapsamında 81 ilde çeşitli faaliyetler yürüttüklerini söyledi.

Kadın Kooperatiflerine Destek Devam Ediyor

“Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi” ile kadın kooperatiflerini desteklemeye devam ettiklerini belirten Göktaş, “Kadınlar, kooperatifler aracılığı ile ekonomik güçlerini bir araya getirerek kendi iş fırsatlarını oluşturuyor ve yaşam kalitelerini yükseltiyorlar” dedi. Kadın Kooperatifleri Çalışma Grupları ile 910 çalıştay ve bilgilendirme toplantısı düzenlediklerini ifade eden Göktaş, 1.012 yeni kadın kooperatifinin kurulmasına destek olduklarını ve çeşitli konularda 1200 kişiye eğitim verdiklerini ekledi. Bu faaliyetlerden bugüne kadar yaklaşık 45 binden fazla kişinin faydalandığını belirtti.

“Ben De Varım” Uygulaması Devrede

Bakanlık olarak verdikleri danışmanlık hizmeti ile kadın kooperatiflerinin ürünlerine ‘coğrafi işaret‘ almasına kolaylık sağladıklarını ifade eden Göktaş, “Kooperatifler E-Ticaret ile Daha Güçlü” temasıyla kadın kooperatiflerinin görünürlüğünü artırmak ve ekonomik olarak güçlenmelerini sağlamak için “Ben De Varım” uygulamasını başlattıklarını duyurdu. Bu adımla e-ticaret yapan kadın kooperatiflerine tek bir platform üzerinden erişim imkanı sağlanacak.

Yeni Protokollerle Daha Fazla Kadına Ulaşılıyor

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ile imzalanan “IPARD Programına İlişkin İşbirliği Protokolü” kapsamında kırsalda yaşayan kadınlara ücretsiz “TKDK Proje Hazırlama Eğitimi” verileceği müjdesini veren Göktaş, kadın girişimciliğini yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyledi. Kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi için kararlılıkla çalışmalarını sürdüreceklerini belirten Göktaş, “Bu vesileyle, tüm kooperatiflerin 6 Temmuz Uluslararası Kooperatifler Günü’nü kutluyorum” dedi.

Exit mobile version