Kabak, kalın bir kabağa sahiptir ve bu vasıtayla içerisindeki naif yapısı korunur. Yaz aylarında olan kabak, genellikle pişirilerek tüketilir.
100 gramlık kabak, yaklaşık 45 kcal enerji içerir. A,C,E ve K vitaminlerini içeren kabak, demir, bakır, magnezyum başta olmak üzere mineraller bakımından zengin sayılmaktadır.
Kabağın sağlığa faydaları nelerdir?
Kalp Sağlığını Korur
Az oranda yağ içeren kabak, neredeyse kolesterol içermemesi nedeniyle kalp sağlığı açısından faydalıdır. Bunun yanı sıra felç, kalp krizi gibi ciddi sağlık rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltan magnezyum içerir. Magnezyum, potasyum ve C vitamini içermesi ise yüksek kan basıncı oranını sağlıklı düzeylerde tutmasına yardımcı olmaktadır.
Zayıflamayı Kolaylaştırır
Kalorisinin az olması ve içerdiği yağın az seviyelerde olması, kabağın kilo vermede etkili olmasını sağlar. Kilo vermek isteyenler kişiler, kuşku duymadan kabağı diyetlerine alabilirler.
Kanseri Önlemeden Etkilidir
Kabak, serbest radikalleri önleyen antioksidanlar bakımından zengindir. Beta karoteni içermesi, kansere sebep olan kimyasal kirlenmenin vücutta oluşmasına izin vermez. C vitamini içermesi nedeniyle de akciğer ve ağız kanserini engellemede önemlidir.
Kemik Sağlığını Kabak Korur
Omurganın mineral yoğunluğunu arttıran kabak, kemik sağlığının korunmasında yararlıdır. Kabağın içerdiği magnezyum da eklem rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltmaktadır.
Göz Sağlığını Korur
Kabak, lutein ve beta karoteni yüksek oranda içerir. Lutein, körlüğe neden olan makula dejenerasyonu ve katarakt gibi göz hastalıklarını önlemede büyük rol oynar.
Kolon Sağlığını Korur
Lifleri bol oranda içeren kabak, kolon sağlığı üzerine etkilidir. Vücutta bulunan toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olur ve kabızlığın önlenmesini için katkı sağlar. Sindirim sistemi sağlığını korur.
Prostata Faydalıdır
İyi huylu olan prostatın hafifletilmesinde kabak etkilidir.
PMS Rahatsızlılarını Azaltır
Manganez bakımında zengin olan kabak, genellikle kadınlarda stresten oluşan kramp ağrılarının hafiflemesini sağlar.