-Kabağın bilinen en büyük yararı bağırsak dostu olma özelliğidir. Öyle ki belli ameliyatlardan sonra hafif bir yiyecek olması, bağırsakları yormaması sebebiyle hastalara ilk verilen yiyeceklerden biridir.
Kabağın bilinen başka bir özelliği ise yağ oranının düşük olmasıdır. İçinde fazla yağ bulundurmaması sebebi ile kalp sağlığını korur. Kalple ilgili herhangi bir rahatsızlığı olanlar bu meyve ile hazırlanmış yiyecekleri rahatlıkla tüketebilmektedirler.
İnsan vücudunda serbest radikallerin önlenmesi, kanser oluşumunun önlenmesi adına da oldukça önemlidir. Kabak da bu serbest radikallerin önlenmesi için gerekli antioksidanlar açısından oldukça zengindir. Ayrıca zengin C Vitamini içeriği ile de çeşitli kanser türlerini önlemede etkilidir. C Vitamini soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltırken doğal olarak vücudun bağışıklığını da güçlendirmektedir.
Kabak serbest radikallerle mücadele etmesi, cilt sağılığını koruma adına da önemlidir. Bu meyvenin düzenli tüketilmesi cildin erken yaşlanmasını önlemektedir. Lif yönünden zengin olan kabak, kolon sağlığını korumaktadır. Kolonlar ile ilgili var olan hastalıkları önlemede etkin rol oynar.
Kasların yapısında potasyum adını verdiğimiz mineralin etkisi büyüktür. Kabaktaki yüksek potasyum oranı, güçlü kasların kaynağıdır. Kabak, zengin manganez kaynağıdır. Manganez, kramp kaynaklı ağrıların azalmasını adına da önemlidir.
Kabak meyvesi, luteini ve beta karoten yüksek oranda içerir. 1 kase kabağın içinde ortalama 2400 mg lutein ve 130 mg beta karoten bulunur. Lutein maddesi göz hastalıklarını önlemeye yardımcı olmaktadır. Kabak mineral yoğunluğunu arttırma özelliğine sahip bir meyvedir. Bu yönüyle kemikleri güçlendirirerek kemik sağlığını korumaya yardımcıdır. Ayrıca kabak, ve BPH belirtilerinin hafifletilmesinde ve iyi huylu hipertrofisinde etkili olan doğal bir yoldur.
Bilinen kabak türleri şunlardır:
Helvacı Kabağı: Basık ve iri bir kabak türü olan helvacı kabağı, tatlı ve turşu yapımında bolca kullanılmaktadır. Kırmızı renklidir.
Bal Kabağı: Bu kabak türü oldukça iri, yuvarlak-basık ve aynı zamanda uzunca bir görünüme sahiptir. Bal kabağı, çarpıcı bir turuncu renktir. Daha çok tatlı olarak yenilmektedir. Bu sebeple şekerle pişirilmektedir.
Sakız Kabağı: Kabak türlerinden olan bu kabak, en çok ana yemek malzemesi olarak kullanılmaktadır. Sakız Kabağı açık yeşil renktedir, sarıya çalan bir rengi vardır.Uzun ve ince bir yapısı vardır. Bu kabak türüyle hazırlanan en yaygın yemek ise kabak kalyesi ve kabak dolmasıdır.
Asma Kabağı: Daha çok bahçelerde veya bostanlarda görülen asma kabağı türünün dikkat çeken bir şekli vardır. Yerini severse eğer boyu 2 metreye kadar ulaşır. Bu kabak türü suyu çok sever, bu sebeple suyun çok olduğu yerlerde daha kolay yetiştirilmektedir.