Tükettiğimiz yemişler içerisinde en popülerlerinden bir tanesi olan kabak çekirdeği, yüksek besin değeri miktarıyla sağlımıza da katkıda bulunuyor.

Kabak çekirdeğinin yararları arasında çinko ve demir mineralleri açısından zengin olması ilk sırada gelmektedir. Aynı zamanda sağlıklı yağlar olarak adlandırılan omega 3 yağ asitleri açısından çok iyi bir kaynaktır.

Yapılan araştırmalar kabak çekirdeğinde yer alan bileşenlerin menopoz belirtilerinin hafifletilmesinden prostat büyümesine kadar birçok alanda etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Kabak çekirdeği tüketirken dikkat edilmesi gereken detay ise bu yemişin yüksek kalori değerine sahip olmasıdır. Genel olarak haftada 3-4 gün 1 avuç kadar kabak çekirdeği yemek çok yararlıyken her gün 100 gram tüketmek kilo almanıza sebep olabilir.

Kabak Çekirdeğinin Sağlığa Yararları

Çinko Minerali

Çinko açısından oldukça zengin olan kabak çekirdeği çinko minerali almak amacıyla Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) tavsiye ettiği besinler arasında yer almaktadır.

1 avuç kabak çekirdeği tüketmek günlük çinko ihtiyacının yaklaşık %20’sini karşılamaktadır. Çinkonun en önemli yararı ise bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesidir. Bu mineral ayrıca hücre büyümesi ve bölünmesi, hafızanın korunması ve geliştirilmesi, uyku düzeninin sağlanması, koku ve tat alma duyuların gelişmesi, yaraların iyileşmesi, göz ve cilt sağlığının korunması açısından kritik önem taşımaktadır.

Çinko eksikliği durumunda kronik halsizlik, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara daha çok yakalanma, sivilceler, depresyon ve öğrenme bozuklukları ortaya çıkabilir.

Kilo Verme

Kabak çekirdeği genellikle zayıflamaya yardımcı gıdalar içerisinde gösterilmemektedir ama kontrollü olarak tüketildiğinde kilo vermenize yardım edebilir. Bu özelliği ise diğer bitkisel olan protein kaynaklarına oranla daha yüksek miktarda protein içermesinden kaynaklanır.

1 avuç kabak çekirdeğinde ortalama 5 gram protein bulunur ve bu oran günlük protein ihtiyacının %10’una denk gelir. Bu sebeple kabak çekirdeği protein değeri yüksek olan diğer besinler gibi uzun süre tok tutabilir. Özellikle egzersiz ardından bir miktar kabak çekirdeği tüketmek yağ yakılmasını kolaylaştırır.

Ancak kabak çekirdeğinin yüksek kalorili yemişler içerisinde yer aldığı unutulmamalı. 1 avuç yani ortalama 28 gram kabak çekirdeği 125 kalori içermektedir. Bu sebeple diyet yapıyorsanız günlük 15-20 gramdan fazla tüketmemeye çalışın.

Magnezyum Minerali

30 gram kabak çekirdeği tüketmek günlük magnezyum ihtiyacının yaklaşık %20’sini tek başına karşılamaktadır. Magnezyum mineralinin kemik sağlığı ve kalp ritminin korunması, tansiyonun düzenlenmesi gibi önemli işlevleri bulunmaktadır.

Magnezyum badem, ıspanak, fıstık, siyah fasulye, ekmek, yoğurt, soya sütü, başta olmak üzere birçok besinde bulunması nedeniyle kronik magnezyum eksikliği nadir görülen bir durumdur ama antibiyotik, böbrek rahatsızlığı bulunanlar, diyabet ve kanser tedavisi ilaçları kullananlar ve 60 yaş üzeri yetişkinlerde magnezyum eksikliği görülebilmektedir. Magnezyum, damarların rahatlamasına yardım eder ve bu yüzden kalp sağlığının korunması açısından önerilen mineraller arasında bulunur

Omega 3

Kabak çekirdeğinin de aralarında yer aldığı çiğ yemişler, bitki kaynaklı olan omega 3 yağ asitleri açısından en sağlıklı kaynaklardan biridir. Bitkisel omega 3 yağ asitleri vücut tarafından çok daha etkili omega 3 yağ asitlerine dönüştürülür.

Bünyemizin omega 3 üretmemesi nedeniyle ihtiyacımız olan omega 3 yağ asitlerini sadece tükettiğimiz besinlerden alabiliriz. Önemli bir bileşen olan omega 3 yağ asitleri bebek gelişimden astıma, eklem kireçlenmesinden depresyona, dikkat eksiliğinden Alzheimer’e kadar birçok hastalığın engellenmesinde ve tedavisinde kullanılır.

Demir Minerali

Kabak çekirdeği ciğer ve istiridyeden sonra en fazla demir içeren gıdalar arasında 3. sırada bulunmaktadır.

Demir minerali, oksijenin kan yoluyla tüm bünyeye iletilmesini sağlayan kırmızı kan hücresi oluşumunda kullanıldığı için büyük önem taşıyan mineraller listesinin ilk sıralarında yer alır.

Eğer dokulara ve organlara giden oksijen oranında azalma olursa bu sorunun ilk belirtisi olarak halsizlik oluşur. Demir minerali ayrıca saç, tırnak ve cilt sağlığının korunması açısından kritik önem taşımaktadır.

Prostat Büyümesi

Bazı çalışmalarda kabak çekirdeğinde yer alan bitki sterollerinin prostat büyümesine karşı koruma görevi sağlayabileceğini belirtilmektedir. Ayrıca kabak çekirdeğinde yer alan bazı diğer bileşenler ise testosteron hormonunun prostat büyümesi sebepleri arasında gösterilen dihydrotestosterona dönüştürülmesini engellemektedir.

Menopoz Belirtileri

Kabak çekirdeğinin menopoz döneminde terleme, sıcak basması, eklem ağrıları gibi belirtileri yatıştırdığı yönünde araştırma sonuçları bulunur. Aynı zamanda menopoz sonrası iyi kolesterol oranının yükselmesine yardım ettiği savunulmaktadır.

Uyku Düzeni

Kabak çekirdeği, doğal bir amino asit özelliği olan tryptophan içerir ve uyku kalitesini yükseltebilir. Uyku bozuklukları tedavisi açısından önerilen besinler içerisinde yer alır.

Böbreklere Katkısı

Araştırma sonuçlarına kabak çekirdeği diyabet sebebiyle görülen böbrek rahatsızlıklarına karşı koruma sağlamaktadır. Bunun başlıca sebebi kabak çekirdeğinin serbest radikalleri etkisiz hale getirerek organları çeşitli rahatsızlıkların gelişimini daha da hızlandıran oksidatif strese karşı korumasıdır.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version