Belki de günlük hayatta en çok şikayet ettiğimiz şey yeteri kadar uyuyamamamızdır. Bu çoğu zaman bizim kendi hatamızdan kaynaklansa da bazı nedenlerden dolayı da uyku sorunu yaşayanlarımız olabilir.
Gün boyunca işte, okulda ya da herhangi bir yerde yaşadığımız yorgunluğu gün sonunda iyi bir uyku ile üstümüzden atamamamız diğer gün için adeta kabusumuz olmaktadır. Yataktan kalkamamalar, gün içerisinde düşük enerji ile durma, hatta olur olmaz yerlerde uyuyakalmalar gerçekleşebilir.
Peki ne kadar uykuya ihtiyacımız olduğunu biliyor muyuz? Ne kadar uykuya ihtiyacımız olduğumuz çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir.
Uykuda ilk faktör yaştır. Yaş gruplarına göre önerilen miktar farklıdır.
Yaş gruplarını 3’e ayırdığımızda aşağıdaki gibi uyku süreleri yeterlidir.
Bebekler; Gecede 9-10 saat, artı 3 veya daha fazla saat şekerleme
Okul çağındaki çocuklar; 9-11 saat
Yetişkin; 7-8 saat
Yaş dışında ise birçok faktör günde ne kadar uyumamız gerektiğini değiştirebilir.
Bunlara hamilelik, yaşlanma, önceki uykusuzluk, uyku kalitesi, gibi maddeleri örnek gösterebiliriz.
– Hamilelik döneminde kadın vücudundan yaşanan değişiklikler uyku ihtiyacını arttırabilir.
– Yaşlılık dönemi, yetişkin dönemi ile aynı uyku miktarına sahiptirler. Ancak yaşlılıkta uyku düzeni farklılık gösterir. Bu dönemde daha hafif ve kısa süreli uykuysa sahip olunur. Bu nedenle daha fazla yatakta süre geçirmeye neden olabilir.
– Önce gün uykusuzluğu, kişinin gün içerisindeki düşmanı olabilir. Kişi, gün içerisinde her şeyi bir yana bırakıp adeta uykusuyla savaşmaya çalışır. Bu da uyku ihtiyacı arttıran büyük bir nedendir.
-Günümüzde insanların en çok şikayet ettiği konulardan biri de uyku bölünmeleridir. Çok kısa süreli uyku ve sık sık uykunun bölünmesi uyku ihtiyacını arttırır. Uyku kalitesi, kişinin uyku ihtiyacını almasındaki baş faktördür.
Günümüz koşulları ise bizleri uyku sorunu ile karşı karşıya getirmektedir. Gün içerisinde yaşanılan yorgunluk özellikle teknolojinin gelişmesi sonucunda televizyon ve internet ile birlikte daha da artmaktadır. Geç saatlere kadar bu ortamlarda takılı kalınması kişinin uyku saatlerini azaltmasına neden olmaktadır. Geç saatlerde biten programları izlemekten vazgeçmemek ya da gece yarılarına kadar bağımlılık seviyesine ulaşmış olan internet imkanları kişinin kendi uyku sürecindeki en büyük düşmanı olmuştur. Bu şekilde yaşamını sürdüren bireyler, kendilerine az sürede uykunun yettiğini söyleseler de araştırmalar 7 saat uyuyan insanların zihinsel görevlerinin az uyuyanlara göre daha iyi performans gösterdiğini ortaya çıkartmıştır.