Saçlarımızın her gün birazcık dökülmesi normaldir. Bu, vücudumuzda eskilerin yerine yeni saç telleri büyütüyor anlamına gelen oldukça sağlıklı bir işarettir.

Günde 100 tele kadar olan saç dökülmesi normal karşılanmaktadır. Fakat tarağınızda her gün olduğundan çok daha fazla saç görmeye başlarsanız eğer bu, saçlarınızın olağandışı dökülmesi anlamına gelmektedir.

Birbirinden farklı saç dökülme türleri vardır. Bunlardan genetik olan maalesef ki geri dönüşü olmayan bir dökülme olmaktadır ve bu noktada elimizdeki ileyetinmek zorunda kalabiliriz. Fakat hormonal değişikliklere ve çeşitli sağlık durumlarına bağlı olan dökülmeler de mevcut ve bunlar da tedavi edilebilmektedir.

Saçlarınız normalden çok daha fazla dökülmeye başladıysa ya da saç telleriniz eskisinden daha ince bir hal aldıysa eğer, bunun olası on sebebi şunlardır;

Doğum

Hamilelik aşamasında çoğu kadının saçları hızla uzamaktadır. Bu sırada östrojen hormonu sayesinde de her şey büyüme evresindedir. Fakat doğumdan sonra, östrojen hormonu seviyesi de normal değerlere düştüğü zaman, saç normal büyüme döngüsüne geri dönmektedir.

Böyle olunca da hamilelik boyunca birikmiş olan kalın saç telleri birden dökülmeye başlamaktadır.

Doğumdan sonra bazı kadınlar hafif bir dökülme yaşarken, bazı kadınların saçları birkaç ay ciddi bir şekilde dökülebilmektedir.

Doğum Kontrol Yöntemlerinde Değişiklik

Doğum kontrol hapını bırakmak ya da hormonal bir korunma yöntemlerine geçiş yapmak da saç dökülmesine neden olabilir. Doğum kontrolüne başlamaya, doğum kontrolünü bırakmaya ya da yalnızca hap markası değiştirmeye bile vücut, artan bir saç dökülmesi ile tepki verebilmektedir.

Çeşitli İlaç Kullanımları

Bazı ilaçlar, kronik saç dökülmesine neden olabilir. Tansiyon ilaçları ya da antidepresanlar bunların en bilinenleri olmaktadır. Bu tip ilaçları da kullanmaya başladıktan birkaç ay sonra saçlarınız, yoğun bir şekilde dökülmeye başlarsa eğer doktorunuza danışmanızda fayda var.

Protein Eksikliği

Yeni oluşan saç hücrelerinin oluşması için protein tüketimi elzem bir durumdur. Yeterince protein tüketmemek de yeni saç tellerinin oluşumunu engelleyerek bu sebeple günlük olarak dökülen saçların yerine de yenisi gelmez.

Saç Derisindeki Sedef Hastalığı ve Kepek

Saç deriniz çok kaşındığı zaman ve doğal olarak kaşıdığınızda da saçlarınız normalden fazla dökülmeye başlayabilmektedir. Bu durum, saç derisinde kepek oluşumuna ya da sedef hastalığına bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Her ikisi de tedavisi kolay sorunlardır. Böyle bir problem yaşıyorsanız eğer bir dermatoloğa başvurmanız yararlı olacaktır.

Yoğun Stres

Her zamanki gibi günlük hayat stresiniz dışında yoğun, stresli ya da hayatınızı değiştiren kayıp, boşanma, işsiz kalma gibi travmatik bir durum yaşadığınız zamanlarda da saç dökülmesi görülebilmektedir. Bu dönemde vücut, tüm kaynaklarını stresli bir durumla baş etmeye adamış olduğu için de saç gelişimi geçici olarak durabilmektedir.

Otoimmün Hastalıklar

Otoimmün bir hastalık yaşandığı zaman vücut, kendi saç hücrelerini yabancı olarak algılar ve saldırıya geçerek saçlar dökülür. Romatoid artrit, lupus bu gibi hastalıklara örnek olamkatdır.

Saçları Çok Sıkı Toplamak

Saçları fazla sıkı örmek ya da sıkıca toplamak da saç dökülmesine neden olabilir. Saçların uzun süreler boyu sıkı toplanmış halde kalması da saç köklerine kalıcı zarar verir ve yeni saç teli gelişimini engelleyebilmektedir. O sebeple, fazla germemek, saçları çok uzun süre toplu tutmamak ve bir toplama modelini de uzun süre tekrar etmemek gerekir.

Isıyla Saç Şekillendirmek

Saçları sık sık ısı ile şekillendirmek ya da renk açıcılar kullanmak da saçın köklerine zarar verebiliyor. Bu da saç tellerinin çok daha kolay bir şekilde köklerden çıkmasına ve nihayetinde de saçların azalmasına neden oluyor.

Saçlara Kimyasal İşlem Uygulamak

Saçlara çok sık perma yaptırmak, kimyasal düzleştiriciler kullanmak da saç köklerine zarar verir ve kalıcı saç kaybına sebep olabilir. Ayrıca bu tip işlemlerin sık sık uygulanması da saç tellerini de inceltmektedir.

Unutmamak gerekir ki çoğu saç dökülmesi durumu, hiçbir tedaviye ihtiyaç duyulmadan kendi kendine düzelebilir. Fakat saç dökülmesi yaşadıktan 6 ya da 9 ay içinde saçlarınız eski haline geri dönmezse bunun sebebini anlamak için bir doktora başvurmanızda yarar var.

Paylaşın.
Bir Cevap Bırakın

Exit mobile version