Kansızlığa iyi gelen yiyecekler, kansızlığın sebebine bağlı olarak değişebilir, fakat genel olarak kansızlık için, kırmızı kan hücresi üretimini demir, B12 vitamini, demir ve folik asit bakımından zengin gıdalar önerilmektedir.

Demir, kan ile beraber oksijen taşımakla görevli olan hemoglobin proteinin üretilmesini sağlamaktadır. Hemoglobin seviyesi düştüğünde bağ ağrısı, iştah kaybı, kabızlık, konsantrasyon eksikliği ve duygu dalgalanmaları görülebilir.

Kansızlık genelde yetersiz beslenmeye bağlı olarak, vücudun kan üretimi için gerekli olan mineralleri alamamasından dolayı oluşmaktadır. Ayrıca bazı hastalıklar (siroz, anemi, kanser gibi) kırmızı kan hücresi sayısının düşmesine ya da düşük olmasına yol açabilir.

Bu sebeple kansızlık ciddiye alınması ve altında yatan sebebin kısa sürede de bir doktor tarafından belirlenmesi gerekli olan rahatsızlıklar listesindedir.

Sebebi ne olursa olsun kansızlık, kanla taşınan oksijenin azlığı sebebi ile günlük hayatı etkileyen bazı sorunlara (, kaslarda güçsüzlük, kasılmalar, aşırı yorgunluk, dikkat eksikliği…) yol açabilir.

Kansızlığa İyi Gelen Besinler

Kırmızı kan hücresi sayısını arttırmak için B12 ve demir başta olmak üzere insan vücudunun ihtiyaç duyduğu minerallerin tam anlamıyla alınması önemlidir.

Yani sadece b12, demir ve folik asit bakımından zengin gıdaları tüketmek yerine diğer vitamin ve minerallerin bulunduğu besinleri de yemelisiniz.

Kansızlık çeşitli seviyelerde olabilmektedir ve bazı durumlarda yalnızca besinler yolu ile yeterli miktarda B12 ve demir almak mümkün olmayabilir. Bu durumlarda da doktorunuza danışarak demir ya da B12 takviyesi kullanabilirsiniz.

Aşağıdaki yazımızda kansızlığa iyi geldiği bilinen bazı gıdaların listesi yer almaktadır fakat bu listede bulunan gıdalar, kansızlık için önerilen gıdaların tam olarak listesi değildir. Ayrıca listedeki bazı besinler, yüksek kalori, yüksek kolesterol ve yağ içerdiğinden herkes için uygun olmayabilir.

Bu sebeple kansızlığa iyi gelen ve sağlık koşullarınıza uygun bir beslenme programı için bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

 Kuzu Ciğeri

100 gram kuzu ciğeri günlük olarak demir ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılamakta ve B12 vitamini ihtiyacının da 12 katı kadar B12 içerir. A ve K vitamini, B6 vitamini, bakır, çinko, manganez ve selenyum bakımından zengin olan kuzu ciğeri, ayrıca yüksek kolesterol içerdiğinden dikkatli tüketmenizde fayda vardır.

Uskumru Balığı

100 gram uskumru balığı günlük olarak B12 ihtiyacının 3 katı kadar B12 vitamini içermektedir. Uskumru dışında sardalye, ton balığı ve somon kansızlığa iyi gelen yiyecekler arasındadır.

Sığır Eti

B12, çinko ve selenyum bakımından zengin olan sığır etinin 100 gramı günlük olarak demir ihtiyacının %11’ini karşılamaktadır. Ayrıca B6, , riboflavin, niasin, tiamin, kalsiyum, magnezyum, E vitamini, potasyum ve fosfor için de iyi bir kaynaktır.

Kuzu Eti

100 gram kuzu eti günlük olarak B12 vitamini ihtiyacının %39’unu ve demir ihtiyacının da %9’unu karşılar. Oldukça iyi bir protein kaynağı olan kuzu etinin olumsuz yönüde  yüksek miktarda doymuş yağ içermesi.

Beyaz Peynir: B12 bakımından çok zengin olan beyaz peynir (100 gr günlük olarak ihtiyacın %28’ini karşılar) aynı zamanda günlük ihtiyacın da %4’ünü karşılayacak kadar demir içermektedir.

Yumurta: 1 adet orta boy yumurta günlük olarak demir ihtiyacının %5’ini, B12 ihtiyacının da %11’ini karşılaya yetmektedir. Yumurtanın olumsuz yönü ise kolesterol ve doymuş yağ bakımından zengin olmasıdır.

Brokoli: Mineral deposu olan brokoli selenyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, riboflavin, A, C, K, tiamin ve B6 vitaminlerini içermektedir. 100 gram brokoli günlük olarak demir ihtiyacının %4’ünü karşılamaktadır.

Tavuk: Kırmızı ete oranla çok daha az kolesterol içeren tavuk etinin, 100 gramında 1 mg demir (yani günlük ihtiyacın %6’sı), 0.3 mcg B12 vitamini (yani günlük ihtiyacın %6’sı) B12 bulunmaktadır. Tavuk eti ayrıca fosfor, B6, protein, selenyum ve niasin bakımından da zengindir.

Hindi: 100 gram hindi göğüs eti günlük olarak demir ihtiyacının %3’ünü karşılamaktadır. Aynı zamanda mükemmel bir protein selenyum ve fosfor kaynağıdır.

Portakal: 1 adet orta boy portakal günlük olarak demir ihtiyacının %1’ini karşılamaktadır. Ayrıca bağışıklık sistemini de güçlendiren C vitamini bakımından da oldukça zengindir.

Muz: 1 adet orta boy muz günlük olarak demir ihtiyacının %2’sini karşılmaktadır. Aynı zamanda besin lifi, potasyum, C vitamini, B6 vitamini ve manganez bakımından da iyi bir kaynaktır.

 

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version