En büyük organlarımızdan biri olan karaciğerin, vücuttaki zararlı maddelerin temizlenmesi, besinlerle birlikte alınan mineral ve vitaminlerin emilmesi gibi hayati görevleri bulunmaktadır. Aşırı yağlı gıdaların tüketimi ve düzenli alkol kullanımı karaciğer yağlanması, siroz ve hepatit gibi karaciğer hastalıklarına yol açabiliyor.
Karaciğer sağlığında öncelikli ilk adım, tüketilen besinlerin dikkatle ve özenle seçildiği bir dengeli beslenme programı olmalıdır. Doğru besinler antioksidan etkileri ile karaciğeri korur ve temizler.
Karaciğer Sağlığı İçin Önerilen Gıdalar Nelerdir?
-Meyveler: Antioksidan bakımından zengin olan meyveler, karaciğerin normal fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı olur ve zararlı toksinlere karşı da koruma sağlar. Bu, toksinlerin vücuttan atılma sürecini hızlandır ve genel sağlığımıza katkıda bulunmaktadır. Toksinleri temizleme görevini yürüten karaciğer, meyvelerden gelen antioksidanlarla beraber çalışır Böylece karaciğerin üzerindeki yük azaltılabilir.
Çilek, kivi, kızılcık, yaban mersini gibi meyveler antioksidan bakımından oldukça zengindir. Greyfurt, portakal, gibi turunçgiller, armut, erik, elma gibi meyveler karaciğeri korumaktadır. Eğer bir karaciğer hastalığınız varsa karaciğer hasarını arttırmaya neden olacak A vitamini içeren örneğin kavun gibi meyveler tüketmeyin.
-Sebzeler: Sülfür içeren besinler karaciğeri temizleyerek gıdalar yoluyla, ilaçlar veya çevresel faktörler sebebiyle vücuda giren kimyasallardan, daha kısa sürede kurtulmamızı sağlamaktadır. Sülfür bakımından en zengin sebzeler sarımsak, soğan ve lahanadır. Ayrıca Brüksel lahanası, brokoli gibi besinler tüketerek karaciğeri temizleyecek oranda sülfür de alabilirsiniz. Tabii sadece bu sebzelerle kendinizi sınırlamamalısınız ve genel sağlığınız için günde 3-4 servis taze sebze tüketmeye çalışmalısınız.
Ayrıca enginar (başta yaprakları), arnavut biberi, kekik, ekinezya, sarımsak, söğüt yaprağı, deve dikeni, zencefil, karahindiba, elma suyu ve kırmızıbiber karaciğer dostu olduğu bilinen bitkiler arasında yer almaktadır.
–Tahıllar: Tam tahıllı besinler kompleks karbonhidrat içeriği ve düşük yağ oranı ile sağlıklı bir karaciğer için gereken besinler arasında yer almaktadır. Ayrıca antioksidan görevi gören ve de vücut için gerekli mineralleri, vitaminleri içeren tam tahıllı gıdalar arasında kepek, buğday ekmeği ve yulaf gevreğini sayabiliriz.
-Protein: Kas dokusu oluşumunu destekleyen ve vücudun enerjisini sağlayan protein sağlıklı bir karaciğer için gereklidir. Fakat fazla protein karaciğeri yorabileceği için uzmanlar tarafınca önerilen günlük dozlarda tüketilmelidir.
Proteini yağlı et gibi karaciğer için pek de faydalı olmayan besinler yerine peynir, soya fasulyesi, az yağlı yoğurt, bezelye, ıspanak gibi alternatif kaynaklardan alabilirsiniz.
-Lif: Lifli gıdalar yemeklerle birlikte alınan fazla yağın, vücuttan atılmasına yardım eder. Besin lifi aynı zamanda da karaciğere destek olur ve vücudun temizlenmesi işlemine katkı sağlamaktadır.
Ispanak, mercimek, yulaf ezmesi, siyah fasulye, kepek, kuru fasulye gibi gıdaları beslenmenize ekleyerek, almanız gereken lif miktarını alabilirsiniz. Armut, ahududu, elma ve muz gibi meyveler de lif bakımından oldukça zengindir.