Karnabaharın kendine has bir tadı vardır ve yemeklerde çok yaygın biçimde kullanılmaktadır. Tadı açısından çok iddialı bir sebze olduğu söylenemez fakat sağlık açısından yararları söz konusu olduğu zaman kesinlikle tüketilmesi gereken besinler içerisinde olduğunu söylemeliyiz.

Karnabahar turpgiller ailesi içerisinde yer alır. Sağlık asçısından birçok yararı olan beyaz çiçekli bir sebzedir. İçerisinde bulunan sülfür bileşeni toksinleri nötralize eder ve karaciğere inanılmaz fayda sağlar.

C ve K vitamini bakımından zengin olan Karnabahar, float, pridoksin, niasin, tiamin, riboflin içerir, bunların yanı sıra sodyum ve potasyum içermektedir. Aynı zamanda kalsiyum, bakır ve magnezyum gibi mineraller de içerir.

Karnabaharın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Kalp Sağlığını Korur

Karnabahar, kalp sağlığı açısından inanılmaz yararlı bir besindir. Bunun bir sonucu olarak  kalbi korumaya yardımcı olur.

Kolesterolü Düşürür

Karnabahar beslenme açısından çok faydalı olan lifer bakımından çok zenginidir. Lifler, kolesterol seviyesini sağlıklı düzeyde tutmaya yardımcı olur.

Bağışıklık Sistemini Kurar

Karnabahar, antioksidanlar içermektedir. Antioksidanların sağlık bakımından birçok yararı vardır ve  bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen serbest radikallerin verdiği zararı giderir, serbest radikalleri vücuttan atar.

Gebelik Döneminde Faydalıdır

Karnabahar gebelik döneminde kadınlara yardımcı olur. Folik asit bakımından zengindir ve A, B gibi vitaminleri de bol oranda içermektedir. Bunun bir sonucu olarak da hücrelerin büyümesine yardım eder. Bu şekilde anne karnında ceninin sağlıklı bir biçimde gelişmesine inanılmaz katkı sağlar.

Kalsiyum Deposudur

Karnabahar, sağlık açısından faydaları olan kalsiyum içermektedir. Kalsiyum, birçok önemli fonksiyonların görevlerini sağlıklı biçimde yerine getirmesinin yanında kemik ve diş sağlığımızı koruması açısından da önemlidir.

Kanser Riskini Azaltır

Akciğer, göğüs, mesane kanseri başta olmak üzere birçok kanser türüne yakalanma tehlikesini azaltabilir.

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Kilo verme açısından yardımcı olur. Karnabahar, yağ yakmak için büyük bir etkisi olan C vitamini içerir. Bunun yanı sıra yağ yakmaya yardımcı olan bol oranda folat içermektedir. Bir fincan karnabahar ortalama 30 kalori içermektedir. Bu sınırsız derecede yenilebilen nişastalı maddelerden biri olduğu anlamın taşır.

K Vitamini Deposudur

Vücudumuzdaki K vitamini oranını arttırmak için, karnabahar tüketimini de daha da arttırmamız gerekmektedir. K vitamini özellikle kemik sağlığı açısından çok önemlidir. Yaşlıların ve çocukların kemik ve iskelet sağlığını koruması bakımından güvenle tüketebilecekleri şifa kaynağıdır.

Saç ve Cilt Sağlığına Faydaları

Karnabahar zaten zinde ve sağlıklı kalmak açısından düzenli olarak tüketilmesi gereken bir besindir. Ayrıca cilt ve saç sağlığı açısından da önemli vitamin, bileşen ve mineraller içermektedir.

Cilt Sağlığı

C vitamini ve manganez, karnabaharda çok fazla bulunan, güçlü antioksidanlardır. Antioksidanlar ise kandaki oksijen oranını artırmak ve metabolizmayı koruma açısından önemlidir. Sağlıklı ve hızlı metabolizma, gıdalardaki tüm besinleri elde etme bakımından  yardımcı olur. Daha fazla oksijen kanda bulunan toksik maddelerin bünyeden atılmasını sağlar. Kanınızdaki toksik maddelerin oranı düşükse cilt sağlıklı bir şekilde kalır. Sağlıksız cilt belirtileri  akne, koyu lekeler, kırışıklık, benler, siğiller ve döküntüler ile ortaya çıkar.

Bu belirtiler varsa bazı önlemler alma zamanı gelmiştir. Karnabıhar, bu cilt sorunlarından kurtulmak için yardım edebilir. Düzenli biçimde karnabahar tüketimi cilt sorunlarını çözmenin önemli bir kurtarıcısı olabilir.

Saç Sağlığı

Saç dökülmesi kadın ve erkekler açısından akabinde birçok sorun oluşturmaktadır. Bazı saçların dökülmesi ırsi nedenlerden olurken bazı durumlarda ise saç dökülmeleri vitamin ve minerallerin tüketiminin yeterli düzeyde olmamasından kaynaklanır. Bu yüzden birçok meyve ve sebze tüketimi yanı sıra karnabaharın da düzenli biçimde tüketilmesi gerekmektedir. Böylece saç sağlığı açısından bünyenin gereksinim duyduğu besinler alınmış olur.

Paylaşın.
Bir Cevap Bırakın

Exit mobile version