1 – Kendinizi Asla Aç Bırakmayın
Kilo vermek için kaloriyi kontrolü etmek daha doğrusu fazla kalorili ve besleyici özelliği bulunmayan besinlerden uzak durmak çok önemli. Fakat bu tip besinlerden uzak durmak, aç kalmanız gerektiği anlamına gelmez. Aç kalmanın kilo vermenize hiçbir katkısı olmadığı gibi bir süre sonra da diyetinizi bozmanıza ve daha da kalori almanıza yol açabilir. Bununla beraber aniden yükselen kan şekeri sebebiyle kendinizi bitkin hissedeceğiniz için hiç farkında olmadan tatlı bir şeyler yemeye yönelmiş olabilirsiniz. Eğer öğünler arası çok acıkırsanız yine yarım kase yoğurt veya bir avuç badem ve ceviz gibi tok tutacak atıştırmalıklar yiyebilirsiniz.
2 – Günlük Kalori Miktarınızı Belirlerken Gerçekçi Olmalısınız
Fazla kilosu olan hemen hemen herkes bu kilolardan mümkün olduğunca hızlı bir şekilde kurtulmak ister. Fakat hangi beslenme uzmanına gidip sorsanız sorun size plansız ve yetersiz beslenerek kilo vermenin ne kadar da sağlıksız olduğunu anlatır. İşte bu sebeple kilo vermek adına diyet listenizi oluştururken hızla değil, kalıcı ve sağlıklı kilo vermek üzerine yoğunlaşmalısınız.
3 – Daha Çok Hareket Edin
Kilo vermek denilince akla ilk gelen şeylerden biri düzenli egzersizdir. Fakat düzenli egzersiz işi, genel olarak spor salonuna giderek yorucu egzersizler olarak algılanır ve bu nedenle birçok kişi vakit, nakit veya diğer sebeplerden ötürü düzenli egzersizden uzak durur. Düzenli olarak egzersizin tanımını “daha çok hareket” olarak da değiştirebilirsiniz. Gün içerisinde daha çok hareket edip 200-300 fazladan kalori yakmanız da mümkün. Özellikle yerleri silmek, ev işleri, kapıları silmek, camların iç kısımlarını silmek gibi efor sarfettiren ev temizliği çok iyi bir egzersiz yöntemidir.
4 – Daha Fazla Su İçin
“Günlük olarak ne kadar su içmek gerekir” sorusunun yanıtı herkes için değişebilir çünkü su ihtiyacı kişinin kilosuna, cinsiyetine, yaşına göre farklılaşabilir. Fakat uzmanların önerisi günlük 2.5-3 litre su içilmesi yönünde olmakta. Yeterli miktarda su içip içmediğinizi de idrar rengine bakıp anlamanız mümkün. İdrarınız ne kadar berraksa su ihtiyacınız da o kadar az demektir. İdrarın renginin koyu sarı renginde olması da vücudunuzun susuz kaldığına işaret etmektedir.
5 – Dengeli Beslenin
Sağlıklı beslenmenin ilk kuralı besinlerden alınan protein, karbonhidrat ve yağların dengelenmesidir. Yani karbonhidrat veya yağı tamamen ortadan kaldıran, diyet listeleri- ile sağlıklı kilo vermek mümkün olmaz. Ayrıca bu tip diyetlerin de uzun süre devam ettirilmesi çeşitli sağlık problemlerine yol açabiliyor.
6 – Gerçek Besinler Tüketin
Çiğ sebze, meyve, badem, yoğurt, ceviz, peynir, fındık, yumurta, tavuk, et, balık gibi gerçek gıdalar pasta, kek, bisküvi, pastane işleri, kraker, cips,kurabiye, şekerleme gibi atıştırmalıklardan çok daha sağlıklı seçimler olmaktadır. Böyle durumlarda kaloriyi kafanıza takmayıp daha çok tükettiğiniz gıdaların besin değerine odaklanın.
7 – Kendinizi Fazla Sıkmayın
Diyet yapmak, beslenme alışkanlıklarınızın değişmesinden ötürü başlı başına bir “stres” kaynağı. Özellikle de ilk 1-2 hafta bu stresle başa çıkmak ve boğuşmak zorunda kalabilirsiniz. Fakat diyetinizin başarılı olabilmesi ve de kilo verebilmeniz için stresi mutlaka kontrol altına almalısınız.