Yunanistan’ın başkenti. Evet! Bu muhteşem bilgiyi verip rahatlamak zorundayız keza, Türkiye’deki bir gezi blogunda Atina seyahati tam olarak nasıl anlatılır, hakkı nasıl verilir tam bilmiyoruz. İstanbul’dan veya İzmir’den Atina uçak bileti alabileceğiniz gibi, kara veya tren yoluyla da  Atina’ya ucuza gitmek mümkün. Atina ve Yunanistan turları da meşhur ve cazip.

Komşunun bu güzel şehrine birkaç kez gittik her seferinde farklı Atina konaklama seçeneklerini denedik, Atina’da gezilecek yerlerin temellerini gördük, Yunan mutfağının lezzetlerini tattık, Atina’nın en güzel sokaklarında deli gibi gezdik ve hazırız, Atina seyahat bilgilerimizden, yaşanmış Atina gezi anıları ve araştırmalarımızla geliştirdiğimiz notlarımız karşınızda.

Atina’nın bildiğiniz mitolojik kuruluş hikayesinin bulabildiğimiz 6,7 versiyonu var. Ortak buluşma noktası, bir şekilde bir tanrı ile Zeus’un kızı Athena kapışıyorlar ve şehre bir hediye verenin kazanacağı(!) mini düello gerçekleşiyor. (Buradaki kazanç; kimi hikayelerde şehrin sahibinin belirlenmesi, kiminde tanrısının belirlenmesi, kiminde de isim verilmesi yönünde) Neyse kaynaklara göre rakip diğer tanrı, bir hikayede şehre tüm dünya’ya gidilebilecek 4 tane olağanüstü at verir.

Başka bir hikayede şehre tuz gölü yapar, mantıklı bir hikayede yerden su çıkarır ama su Ege’nin tuzlu suyudur işe yaramaz falan filan. Athena ise bir zeytin dalı diker (doğurur, yaratır, çıkarır, kazandırır v.s. v.s.) ve anlatır: “Bu ağaç yüzyıllarca yaşar, meyveleri yeşilken yenir, olmadı saklarsınız kararır gene yenir, ezip yağını çıkarır yemek yaparsınız, aynı yağı yakar karanlığı aydınlatırsınız, çekirdeğinden elyaf yaparsınız, ağacın dallarından odun elde edersiniz…” Bugün sadece dalları bile dünyanın en güzel şeyinin, barışın sembolü olmuş zeytin ağacının mitolojik başarısıyla şehrin ismi bu tanrıçaya atfen Atina olur.

Neolitik Çağ’dan, İlk Yunan Medeniyetine, Roma’ya; Bizans’tan, İstilacı Latin Dönemine, Osmanlı’ya ve günümüz Yunanistan’ına ulaşan yoğun ve yorgun toprakların başkenti Atina. Bize göre biraz daha tarihi ile anlatılması gereken bir kent. Belki bizim İstanbul’un hak etmediğimiz/hakkını veremediğimiz tezi gibi, günümüz Yunan toplumunun da bu özel komşu şehrimizin hakkını verebildiğini söylemek ne yazık ki çok güç.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version