Genel sağlığın korunması için önemli mineraller bakımından zengin olan kuru üzüm, özellikle sindirim problemi çekenlere önerilen atıştırmalıklar arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Kuru üzümün öne çıkan bir diğer yararı ise sağlıklı bir enerji kaynağı olmasıdır. Yani gün içerisinde enerjinizin azaldığı anlarda çikolata, şekerli atıştırmalıklar gibi boş kalorili gıdalar yerine 1 avuç kuru üzüm yiyebilirsiniz.
Tabii burada gözden kaçmaması gereken önemli bir nokta var ki, o da kuru üzümün yüksek kalori oranıdır. 1 avuç kuru üzüm (25 gr) yaklaşık olarak 80 kalori içeriyor. Bu sebeple aldığınız kaloriyi kontrol altında tutabilmeniz için gün içerisinde tükettiğiniz kuru üzüm miktarına dikkat etmenizde yarar var.
Kuru Üzüm Faydaları
Antioksidan Etkisi: Kuru üzüm, tıpkı kuru kayısı ve kuru erik gibi, antioksidan etkisi olan “fenoller” bakımından zengindir. Fenoller, hücrenin yapısını oksijen temelli tahribata karşı korumaktadır. Fakat taze üzümün, kuru üzüme göre daha çok antioksidan içerdiği de unutulmamalıdır çünkü kurutma işlemi esnasında, antioksidan etkisi yaratan bazı bileşenlerin miktarı azalmaktadır.
Kemik Sağlığı: Pek öne çıkan bir mineral olmasa da, besinler yolu ile alınan kalsiyumun vücut tarafından daha fazla etkili bir biçimde emilmesine katkıda bulunan “boron” minerali adına kuru üzüm tüketebilirsiniz. Yapılan bazı araştırmalara göre boron minerali, osteoporoza karşı koruma sağlarken bir yandan da menopoz sonrasında uygulanan östrojen terapisine de yardımcı oluyor.
Göz Sağlığı: Ülkemizde “sarı nokta” adı ile olarak bilinen ve genel olarak da 50 yaş üzerindeki bireyleri etkileyen bir göz hastalığı olan “makula dejenerasyonu” riskini kuru üzümle azaltmanız mümkün.
Sindirim: Kabızlık, sindirimle alakalı şikayetler arasında ilk sıralarda geliyor. Kabızlığı önlemek ve bağırsakların da çalışmasına yardımcı olmak için, her gün 1 avuç kuru üzüm yenmesi, uzmanların önerileri arasında yer almaktadır.
Asit Dengesi: Magnezyum ve potasyum mineralleri içeren kuru üzüm, bu özelliğiyle vücudun asit dengesinin korunmasına yardımcı olmaktadır. Asit dengesin korunması romatizma, gut, böbrek taşı ve kalp hastalıklarından korunmak adına çok önemlidir.
Demir Eksikliği: Kuru üzüm, kurutulmuş meyveler içinde demir bakımından en zengin meyvelerden birisidir. 50 adet kuru üzüm (yani 26 gram) günlük demir ihtiyacının yaklaşık % 3’ünü karşılamaktadır. Böylece demir eksikliği anemisi tedavisine yardımcı olup tüketilebilecek besinler arasında kuru üzüm de yer almakta.
Enerji Desteği: Kendinizi yorgun ve halsiz hissettiğinizde bir avuç kuru üzüm yiyerek kendinizi dinç hissedebilir ve enerji desteği alabilirsiniz.
Diyet: Kuru üzüm, şeker içermesi ve yüksek kalorili olması sebebiyle diyet yaparken tüketilmesi gereken besinler arasında pek yer almıyor. Fakat diyet sırasında tatlı ihtiyacına karşı koyamadığınız zamanlarda çikolata ya da şekerlemelere yönelmek yerine, bir miktar kuru üzüm yemek daha besleyici olacaktır.