- Pas giderici kimyasallar, pas temizliğinde iyi sonuç veren ürünlerdir. Bunlar sprey veya macun şeklinde olabilir. Çeşitli yapı marketler veya büyük süpermarketlerde kolaylıkla bulunabilen bu maddeleri, kullanım kurallarına göre uygulamak pas temizliğinde kesin sonuç verecektir.
- Evde mutfak ve banyo temizliğinde kullandığımız deterjanlar da pas temizleme özelliği taşımaktadır. Bu temizleyicileri de pas üzerinde denemek mümkündür. Doğru deterjan pası temizlemede mutlaka başarılı olacaktır.
- Limon tuzu veya limon kullanarak pası temizlememiz mümkündür. Daha önce de belirttiğimiz gibi pası asit yok eder. Evimizde en pratik kullanabileceğimiz malzemelerin başında limon gelir. Paslı yüzeye limonu uygulayalım, ardından üzerine biraz tuz dökerek, sert bir sünger ile ovalım. Mutlaka sonuç verecektir. (Bu yöntem yumuşak ve çabuk zarar görebilecek yüzeylere uygulanmamalıdır. Limon asidik olduğundan, tuz da yüzeyi çizeceğinden pastan kurtulurken eşyamıza zarar verebiliriz.)
- 1-2 kaşık limon tuzunu plastik bir kaba koyuyor, üzerine kaynar su döküyoruz. Paslanan eşyayı bu suya atıp bir süre bekletiyoruz. Bir süre sonra su yeşile dönerken, pas da temizlenmiş olacak. Bu uygulama sonunda pası sökülen eşyanın kararmış olması normaldir. Kararmayı açmak için karbonatlı su karışımı hazırlıyor ve metal eşyayı bu sefer de karbonatlı suyun içine atıyoruz. Bir süre sonra eşya, eski metal rengine dönüyor.
- Sirke evimizde sıklıkla bulundurduğumuz bir diğer düşük yoğunlukta asittir. Özellikle saf sirke (sirke ruhu) pas temizlemede başarılı sonuçlar vermektedir. Sirkeyi paslı yüzeye uygulayıp sert süngerle ovalım. Bu işlemi pas sökülene kadar devam ettirebiliriz. Eğer ovulduğu zaman çizilme ihtimali olan bir yüzeyi temizliyorsak, yüzeyin üzerine sirke döküp, su ile biraz seyrelterek bir süre bekleyelim. Aynı işlemi bir kabın içine sirkeli su hazırlayıp, paslı metal eşyayı suyun içine atıp bekleterek de yapabiliriz.