pratik mutfak bilgileri

  1. Bal saf mı?Balın saf olup olmadığını anlamak için, baldan bir kaşık alıp soğuk suda ezin. Su beyazlaşacak olursa, içinde un veya nişasta var demektir.
  2. Bayatlamış ekmek ve kurabiyeler:Bayatlamış ekmek ve kurabiyelerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın. Böylece taptaze olacaktır.
  3. Berrak et suyu:Hazırladığınız et suyunun berrak olması için haşlama sırasında bir miktar soğuk su ekleyin. Yüzeyde oluşan yağ tabakasını bir kaşık yardımıyla toplayın. Eğer et suyunda hiç yağ kalmamasını istiyorsanız sıcak et suyunun üzerine temiz bir tülbent örttüğünüz süzgeçten geçirin.
  4. Böbrek pişirirken:Böbreği pişirmeden önce birkaç saat tuzlu ve sirkeli suda bırakın. Böylece böbrek kokusu gidecektir.
  5. Böreğinizin lezzetli olması için:Yaptığınız böreğin daha lezzetli olmasını ve kıvamında pişmesini istiyorsanız fırına koymadan önce birkaç saat buzdolabında bekletin.
  6. Dolma içi artarsa:Zeytinyağlı dolma yaparken iç malzemesi artarsa sakın atmayın. Kalan malzemeyi steril bir kaba doldurup ağzını sıkıca kapatın ve dondurun. Donduracağınız yiyeceklerin az baharatlı olmasına dikkat edin.
  7. Domatesin kabuğu:Domateslerin üzerine kaynar su dökün ve bıçağın tersiyle kabuklarının üzerine bastırarak gezdirin. Kabukların kolaylıkla soyulacağını göreceksiniz.
  8. Ekmeğiniz küfleniyorsa:Ekmek kutusuna koyduğunuz ekmeklerin küflenmemesi için ekmek kutusuna bir kaç adet kesme şeker koyun. Bu şekerleri arada bir değiştirin.
  9. Elma sirkesi:Soyulmuş elma kabuklarını atmayın. Bir kavanoza koyun. Üzerini kapatacak kadar, kaynatıp soğuttuğunuz suyu ilave edin. 2 tatlı kaşığı toz şeker koyun. Ağzını kapattıktan sonra ılık bir yerde bir süre bekletin. Sirkeniz olunca süzerek kullanın. Bu sirke midenize zarar vermez.
  10. Etleri nar gibi kızartmak:Fırında pişireceğiniz tavuk, hindi ya da etin üzerine bir tutam şeker sürün. Nar gibi kızaracağını göreceksiniz.
  11. Fasülyeler yumuşamıyorsa:Uzun süre pişirildiği halde yumuşamayan fasülyenin içine yarım kahve kaşığı karbonat koyun.
  12. Fırında pasta veya kek yaparken:Fırında pasta ve kek yaparken daha iyi pişmesini istiyorsanız, pişirirken fırına bir kap içinde su koyun.
  13. Fırında patates:Fırında patates yapmadan önce 10-15 dakika haşlayın ve çatalla delin. Böylece daha kolay pişecektir.
  14. Hamur kızartmalarının daha lezzetli olması için:Kahvaltı yada çay saati için hazırladığınız hamur kızartmalarının daha lezzetli olması için, hamura eklediğiniz kabartma tozuna biraz toz şeker katın.
  15. Kahve kokusunun kaybolmaması için:Kahve satın alındıktan bir süre sonra eski kokusunu kaybeder. Bunun için kahveyi ışık ve hava almayan bir kutuya koyup buzdolabında saklayabilirsiniz.
  16. Kahvenizi taze saklamak için:Kahvenizi cam kavonoza boşaltıp içine iki adet kesme şeker atın. Ağzını sıkıca kapatın.
  17. Karnabahar haşlarken:Karnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu ve kötü kokmadığını göreceksiniz.
  18. Kavanoz kapakları:Kavanoz kapaklarınız açılmıyorsa;1. Kapağı biraz ocak ateşine tutarsanız kolayca açılır.2. Kaynar su dolu bir kaba, kavanozu ters çevirip kapağını sokarak da kolayca açabilirsiniz.
  19. Kebap eti:Kebap yapmak üzere aldığınız etin lezzetli pişmesini istiyorsanız, doğradıktan sonra üzerine pişmiş süt dökün. Bir süre beklettikten sonra da yemeğinizi yapın.
  20. Kekinizi kolay çıkartmak için:Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun. Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkarabilirsiniz.
  21. Kekiniz yanmasın:Kek kalıbını yağlarken yağın ziyan olmaması için kalıba bir miktar yağ sürüp fırında ısıtın Eriyen yağı kalıbı çevirerek her tarafına yayın. Bu işlem sırasında kalıbın içine çok az tuz serperseniz kalıbın yanmasını önlersiniz.
  22. Kereviz pişirirken:Kereviz pişirirken kokusunu almak için içine biraz lahana turşusu koyun. Turşu, kerevizin kokusunu alacaktır.
  23. Kiviler sert ise:Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir torbada elma veya armut ile saklayın.

 

https://youtu.be/K6frdRakyXM

Paylaşın.
Bir Cevap Bırakın

Exit mobile version