Protein, tırnaklardan saç teline kadar, tüm hücrelerin önemli bir yapısal ve fonksiyonel bileşenidir. Vücudun ürettiği enerjinin, yaklaşık %10-%15’i, besinler yoluyla alınan proteinlerden geliyor. Özellikle çocukluk çağında yeterli miktarda protein tüketimi, sağlıklı bir gelişim için çok önemlidir. Yetişkinlerde ise, enerjinin dışında hücrelerin onarımı için de proteine ihtiyaç vardır. Tüm bitki ve hayvan hücreleri, bir miktar da olsa protein içermesine rağmen, gıdalardaki protein miktarı çok farklı değerlerde olabilmektedir.
-Hayvansal Protein
Hayvansal gıdalardan aldığımız proteinler, vücudun ihtiyaç duyduğu hemen tüm amino asitleri içerir. Fakat kırmızı et, yüksek oranda protein içermesine karşın dikkatli tüketilmedir. Fazla miktarda doymuş yağ içeren gıdaların düzenli tüketilmesi, başta kalp hastalıkları olmak üzere birtakım diğer hastalıklara yakalanma riskini de arttırır. Kırmızı ete alternatif yine protein bakımından zengin fakat daha az yağ içeren hindi, tavuk gibi kümes hayvanları ve balık yiyebilirsiniz.
2007 yılında, Dünya Kanser Araştırma Fonu tarafından yayınlanmış olan rapora göre, kırmızı et tüketimi, kişi başına bir haftada 500 gram pişmiş et ile sınırlandırılmalıdır. İşlenmiş etlerin tüketimi de (salam, sosis, pastırma, hamburger eti, kavurma, fast-food tavuk, …) önerilmiyor.
-Bitkisel Protein
Kümes hayvanları ve kırmızı et dahil olmak üzere, çok az miktarda et tüketiyorsanız veya hiç tüketmiyorsanız eğer beslenmenize protein bakımından zengin sebzeleri eklemenizde fayda vardır.
Bitkiler, hayvansal gıdalar gibi, vücut için gerekli tüm amino asitleri içermez, bu sebeple tüketilen sebzeler iyi dengelenmelidir. İhtiyaç duyulan amino asitler bakımdan da uygun bir diyet programı oluşturmakta yarar vardır.Baklagiller, soya ürünleri, fasulye, tahıllar ve bazı yemişler bitkisel protein bakımından zengin gıdalar arasındadır.
-Bir Günde Ne Kadar Protein Alınmalı?-
Uzmanlar kadınlar için 45 gram, , erkekler için ise 55.5 gram proteinin, günlük ihtiyaç için yeterli olacağını belirtiyorlar. Günde 1-2 öğün, protein bakımından oldukça zengin yiyecekler yemek, bu miktarlarda protein almanızı sağlamaktadır.
–Protein Bakımından Zengin Besinler-
Listede yüksek miktarda protein içeren ve az yağlı gıdaları bulabilirsiniz. Fakat bu liste protein bakımından zengin bitkisel ve hayvansal gıdaların tam listesi değildir.
Bireyin sağlık koşullarına bağlı olarak, bu listede bulunan bazı gıdaların tüketilmesi sakıncalı olabilir. Bu sebeple herhangi bir hastalık sebebiyle düzenli ilaç kullanıyorsanız eğer protein bakımından zengin diyet programı için de bir uzmana danışmanızı öneririz.
-Balık (Ton, Somon…), Süzme Peynir, Yemişler (Fındık, Badem, Fıstık, Kabak Çekirdeği), Az Yağlı Sığır veya Dana Eti, Göğüs Tavuk veya Hindi Eti Tofu, Barbunya, Yoğurt (Süt, Soya Sütü), Yumurta.