Merhabalar ramazanın uhrevi boyutuna uygun gidilecek yerleri sizler için araştırdık, Ramazanın ruhuna yakışır iftardan sonra ve en önemlisi tok karnına gidilecek yerler neresidir? Efsane olmuş mekanların dışında biraz örselenmiş, belki de unutulmaya yüz tutmuş türbe, cami vs. her yerden bahsetmeye gayret edeceğiz. Neresiymiş orası? dediğinizi duyar gibiyim, buyurun birlikte inceleyelim.

Sultan Ahmet Camii (Meydanı)

Bir ramazan klasiği Sultan Ahmet meydanı ve Sultan Ahmet Camii, diğer adıyla Mavi Camii (Blue Mosque) olarak da bilinen kısaca Sultan Ahmet meydanı ramazanın en favori mekanlarından biridir. Detay vermek gerekirse; Aslında Sultanahmet Camii külliyesiyle birlikte, İstanbul’daki en büyük ekslerinden biridir. Bu külliye bir cami, medreseler, hünkar kasrı, arasta dükkânlar, hamam, çeşme, sebiller, türbe, darüşşifa, sıbyan mektebi, imarethane ve kiralık odalardan oluşmaktadır. Bu yapıların bir kısmı günümüze ulaşamamıştır.

Eyüp Sultan Camii (Meydanı)

Eyüp Sultan da tarihi yolculuk yapacağınızın garantisini veriyorum, bir Eyüp Sultanlı olarak mimarisinden tutun da ruhunuza dokunacak havası, iftar sonrası sahura kadar olan kalabalığı, güler yüzlü esnafı ve turistleri ile harika zaman geçireceğiniz ve sahura kadar açık olan dükkanlarıyla muhteşem vakit geçireceğiniz bir mekan olduğunun garantisi bende. Eyüp Camii civarında Fatih Sultan Mehmed’in yaptırdığı imarette, günde iki kere yemek pişirilirdi. Normal günlerde pirinçli, buğdaylı yemek çıkarken Ramazan ayında etli yemek dağıtılırdı. Özel günlerde, cuma ve kandillerde, zerde ve zerbaç, pilav çıkarılıp yoksullara verilirdi. Önemli bir detay, Eyüp Sultana gelinir de Pierre Lotti’ye uğranmaz mı? Hiç bir yerde göremeyeceğiniz manzarası ve tarihi çay bahçesi ile olmazsa olmazlar arasında yer alıyor.

Oruç Baba Türbesi

Fatih Şehremini’deki Oruç Baba Türbesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan’ın ilk günü dilek dilemek ve Oruç Baba’nın yaptığı üzere, iftarını sirke-ekmekle açmak isteyen binlerce kişinin akınına uğradı. Ev ve araba sahibi olmak isteyen kadın ve erkeklerden, uyuşturucudan tutuklu bulunan oğlunun serbest kalmasını dileyen babaya kadar türbeye çıkan bütün sokakları hınca hınç dolduran binlerce vatandaştan önde bulunan “şanslılar” çanta, cüzdan veya anahtarlarını türbeye sürerek medet umarken ezan sesiyle, hep birlikte ekmeklerini sirkeye bandırıp iftarını açtı.

Paylaşın.
Bir Cevap Bırakın

Exit mobile version