Kolunuzu yukarıya doğru kaldırdığınızda bıçak saplanır türünde bir ağrı hissediyorsanız, çaydanlığı ya da sürahiyi bile kaldıramıyorsanız, saçınızı tararken omzunuzda yanma hissi oluşuyorsa, geceleri uyurken yön değiştirdiğinizde ağrı nedeniyle uyanıyorsanız bu durumlar omzunuzda kas yırtığının olduğuna işaret edebilir.
Omuz yırtıkları, daha çok gençlerde ve sporcularda ani bir hareket sonucu oluşabileceği gibi aşırı yüklenmeden de kaynaklanabilir. Zaman içersinde tekrar eden omuz hareketleri de yırtık oluşmasına neden olabilir.
TEDAVİ EDİLMEZSE KAS YIRTIKLARINA YOL AÇAR
Omuz ağrıları tedavi edilmediği sürece kas yırtıklarına doğru yol açabilir. En çok kullanılan organ olan eli gövdeye birleştiren tek eklem, omuz eklemidir. Bu nedenle vücutta en fazla zorlanan bölgelerden biridir. İş yaparken oluşan ağrı görmezden gelindiği durumlarda kronikleşebilir ve zorlamayla beraber omuzda kas yırtılmaları oluşabilir. Omuz ve boyun bölgeleri birbirine yakın olmasından dolayı, ağrıların hissedildiği yer çok fazla karıştırmalara neden olur.
EKSİK TEDAVİ AĞRILARI GEÇİRMEZ
Boyundan olan sinirler omuz yoluyla geçerek kola yayılmaktadır. Hasta olan kişi ise şikayetlerini dile getirdiği zaman çoğunlukla akla boyun ağrısı olduğu gelmektedir ve bu durumda daha çok boyun fıtığına yönelik tedaviler, yöntemler uygulanmaktadır. Bundan dolayı hasta, eksik tedavi görür ve ağrıları geçmez. Bu durum kişinin omzunda kas zedelenmelerine yol açar. En fazla baskın olan organ el kullanıldığı için, omuz ağrıları daha çok vücudun sağ bölgesinde oluşmaktadır.
ÇOK GEÇ KALMAYIN
Kas ve tendon yırtıklarına bağlı olarak kas yapısı kemikten kopmaya başlar. Kemiğin hareket etmesini sağlayan kaslar yırtıldığı zaman hareketsizlik ortaya çıkar. Hissedilen ağrı sonucunda ortaya çıkan hareketsizlik de ağrı oluşumuna neden olur. Muayene sırasında yırtığın hangi bölgede olduğu ve kasın ne kadar derecede yırtıldığı anlaşılır. Erken sürede konulan teşhislerde ilaç ve iğne tedavisi yöntemleriyle ağrılar giderilebilir.
Omuz ağrıları tedavi edilmezse oluşacak kas yırtıkları, yumuşak dokuda meydana geldiği için röntgenle de görüntülenememektedir. Teşhis konulmasında en güvenilir görüntüleme yöntemlerinden bir MR’dır. Tedavilerin gecikmesi durumunda hastanın zamanla yaşam kalitesi düşer ve ileride yalnız cerrahi ile çözüme ulaşılabilecek bir hale gelebilir. Omuz ağrıları, yanlış hareketler ve yaşın ilerlemesiyle günlük yaşamı zorlayacak kadar şiddetlenebilir.