Ses kısıklığı durumu, seste konuşurken çatallaşma meydana gelmesi sebebiyle her türlü ses değişimine ve boğuk ses durumlarına verilen addır. Ses kısıklığının meydana geldiği bölge gırtlak altında yer alıyorsa sesin yüksekliği daha cılız yapıda ve daha az olmaktadır.

Tam tersi durumda eğer ses kısıklığının meydana geldiği bölge gırtlağın üst kısmında yer alıyorsa ses bu sefer normalden daha kalın çıkmaktadır. Gırtlak haricinde ağız bölgesinde meydana gelen rahatsızlıklarda ise bireyler konuşurken sesleri burun kısımlarından çıkmaktadır. Ses kısıklığının meydana gelmesinde pek çok etken bulunmaktadır.

Eğer bu etkenlerin hiçbirisini net olarak bulamamışsanız ve ses kısıklığı hastalığınız haftalarca sürüyorsa durumu ciddiye almanız gerektiğinin göstergesidir. Normal şartlarda bu durum bu kadar uzun zaman sürmeyeceğinden en yakın zamanda bir kulak burun boğaz uzmanına gözükerek hastalığınızın asıl sebebini öğrenip daha fazla geç kalmadan tedavi olmanız, yağmanız gereken en mantıklı davranış olacaktır.

Ses kısıklığının sebepleri.

Ses kısıklığına sebep olan pek çok durum bulunmaktadır. Ancak en sık görülen ve en çok ses kısıklığı yaratan durumlar ise şu şekildedir;

Gırtlakta iltihaplanmaların meydana gelmesi

Aşırı sigara kullanımı

Enfeksiyon durumları

Alerjik reaksiyonlar

Çok uzun süre bağırmak

Çok uzun süre çığlık atmak

Soğuk algınlığı hastalığına yakalanmak.

Ses kısıklığı durumuyla mücadele etmek için öncelikle yiyecek durumlarına dikkat etmek ve mümkün olduğunca baharatlı gıdalardan uzak durmak gereklidir. Bu süreçlerde mümkün olduğunca bol su içmek oldukça yararlıdır. Düzenli bir şekilde uykunuzu almak, sesinizin daha çabuk toparlanması adına çok yardımcı bir durumdur. Bu süreçte eğer sigara kullanan bir bireyseniz asla ve asla ses telleriniz kendisini toparlayana kadar sigara kullanmamanız gerekmektedir

Ses tellerinizin iyi olduğundan emin olana kadar asla yüksek ses tonuyla konuşmayın ya da yüksek tonlarda bağırmayın. Bu süreçte yediğiniz yemeklere dikkat etmenin yanında yediklerinizi yiyiş tarzınıza da dikkat etmeniz gerekmektedir. Mutlaka yiyecekleri iyice çiğneyip ağzınızda büyük lokma bırakmamanız gerekmektedir. Gün içerisinde mümkün olduğunca az konuşmaya çalışın. Doğal bitkisel tedavileri kullanıp ses tellerinizi narince onarmaya çalışabilirsiniz.

https://youtu.be/tFCewPqjcsw

Paylaşın.
Bir Cevap Bırakın

Exit mobile version