Hayatımızda metropol yaşamın büyük yer tutması nedeniyle vücut yapımızda en çok değişkenlik gösteren şey ruh halimiz olmaktadır.

Özellikle büyük şehirlerdeki kalabalık ve trafik bunda büyük rol oynamaktadır.

Sabahları işe yetişme çabaları, akşam yorgunluk sonrası trafikle karşı karşıya kalmak, iş ve aile yaşamında yaşanılan problemler  birçok ruhsal sıkıntıyı beraberinde getirmektedir. Tabii ki bu sadece yorgunluğun bize kattığı ruh halimizdeki değişkenliği sağlayan bir faktördür.

Nitekim bireylerde bunların karşılığında stres oluşmaktadır. Ama bunlardan daha büyük stres ve ruhsal bozukluklar oluşturabilecek nedenlerden biri de maddi ve manevi zorluklar olmaktadır.

Ortaya çıkan maddi ve manevi zorlukların aşılamaması insanlarda büyük stres yaşatmaktadır. Stres ise kişi de birçok sorunun ortaya çıkmasını sağlar. Psikolojik olarak kalıcı sıkıntıların ortaya çıkması söz konusu olabilirken vücudumuz için de tehlikeli bir durumdur.

Peki stres kilo yapar mı?

Hayatımızda olan birçok kişi eğer kilo almışsa bunu strese bağlayabilir. Aslında stresin kilo aldırması ise farklı nedenlere bağlı olmaktadır. Stres, direkt olarak insan psikolojisini etkilemektedir. Psikolojik sorunlar çerçevesinde de insanlar kendilerini rahatlatabilmek için çeşitli yönetmelere başvurabilir.

Bazı bireyler özellikle midesine düşkünse yemek yiyerek stresini atabildiklerini dile getirir. Bu şekilde ise yaşanılan stres oranı ile kilo almak doğru orantılı olabilir. Çünkü yenilen fazla sayıda gıdalar ve özelikle psikolojik sıkıntı içerisinde zararlı olan yiyeceklerin dikkat edilmeden kullanılması kişinin metabolizmasında da sorunlar yaşanmasını sağlar. Bunlara bağlı olarak da kişide kilo alma, vücut yapısında bozulmalar ve sağlık sorunları ortaya çıkar.

Yemek, kişide mutluluk hissi uyandırabilir. Çünkü yenilen birçok gıdada mutluluk hormonu salgılayabilecek maddeler de bulunur. Buna bağlı olarak da kişi daha bol miktarda gıda alımına başvurur ve kilo almak kaçınılmaz olur.

Tabii ki bunun tersi durumlar da söz konusu olabilir. Stres yaşayan bazı kişiler de yemek yemek istemez ve zıt bir durum ortaya çıkabilir. Ancak stres sonrası kendisini yemeğe veren bireyler, ne yediğinin farkında varmaksızın bol kalori aldıkları için gün geçtikçe artan kilolarla baş başa kalmaktadır.

Her ne kadar stres sonrasında fazla yemek kişide kilo almaya neden olsa da stres sonrası oluşabilecek kendini eve kapatma, elektronik cihazlar karşısında bol vakit geçirme ve hareketsiz kalma gibi faktörler de kiloya neden olmaktadır.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version