Geleneksel olarak kalsiyum deposu olarak kabul ettiğimiz süt, aynı zamanda A ve D vitamini, B1 ve B2 vitamini, B3, B9 vitamini, B6 ve B12 vitaminleri içeriyor.
Süt genel olarak kemik gelişimine yardımcı olmak ve kemikleri güçlendirmek için tüketilse de bunun dışında aynı zamanda antioksidan etkisi, sindirime yardımcı olmasıve gut hastalığı riskini düşürmesi gibi diğer yararları da bulunmaktadır.
Fakat süt tüketimi için uzmanların önerisi az yağlı olması ve %100 organik sütlerin tercih edilmesi yönündedir. İneğin yetiştirilme ve sütün işlenme şekli yararları üzerinde önemli bir role sahip olmakla birlikte son yıllarda organik olmayan sütlerin yarardan çok zarar getirdiği yönünde bazı araştırmalar bulunmaktadır.
Sütte Bulunan Vitaminler
100 gram tam yağlı inek sütünde;
40 IU D vitamini (Gİ %10’u), 102 IU A vitamini (Gİ %2’si),B1 vitamini/Tiamin (Gİ %3’ü), 0.1 mg, 0.4 mcg B12 vitamini (Gİ %7’si),B3 vitamini/Niasin (Gİ %1’i), 0.2 mg B2 vitamini/Riboflavin (Gİ %11’i), 5.0 mcg B9 vitamini/Folat (Gİ %1’i),B6 vitamini (Gİ %2’si), 0.4 mg B5 vitamini/Pantotenik asit (Gİ %4’ü) bulunmaktadır.
*Gİ= Günlük ihtiyaç demektir. 2000 kalorilik bir beslenme programında, yetişkinler tarafından 1 gün içinde alınması önerilen miktardır. Günlük alınması gereken miktarlar kişinin sağlık koşullarına ve de yaşına göre değişiklik gösterebilir.
Kalsiyum bakımından zengin olan süt (100 gram süt, günlük olarak kalsiyum ihtiyacının %11’ini karşılar) aynı zamanda fosfor, magnezyum, potasyum, çinko, sodyum, bakır ve selenyum mineralleri açısından iyi bir kaynak olmuştur.
Neden Organik Süt?
Son yıllarda yapılan bazı çalıma ve araştırmalar sütün pastörize ve homojenize edilmesi aşamasında kullanılan tekniklerin, sütün kalitesini düşürdüğü ve bazı hastalıklara da yakalanma ihtimalini arttırdığı yönünde sonuçlara sahiptir.
Organik Sütün Yararları
Günümüzde, süt hakkında kabul gören araştırmaların çoğunluğu “endüstriyel hayvancılıkla” yetiştirilmiş olup, yani büyüme hormonu, antibiyotik, besin takviyeleri ve diğer kimyasalların kullanıldığı yöntemlerle yetiştirilmiş olan ineklerden elde edilen sütler üzerinde yapılmıştır.
Böylece %100 doğal yöntemlerle elde edilen sütün yararları ve zararları konusunda henüz yeterli miktarda araştırma bulunmamaktadır.