Tarçını daha çok soğuk havalarda tüketiriz. Bunun en büyük sebebi ise şüphesiz ki soğuk sonucunda meydana gelen hastalıkların, tedavisinden kurtulmaktır. Aslında tarçın, bütün bir yıl boyunca muhafaza edilip kullanılabilir.

Tarçın, içerdiği zengin besinler ve vitaminlerle birçok hastalığın tedavisinde de kullanılır. Ayrıca tarçın birçok hastalık için de koruyucu özellik taşımaktadır.

Tarçın daha çok ağacın kabuk olan kısımlarından elde edilmektedir. Çok seyrek olan taze yapraklarından da yararlanılır.  Tarçın içinde bol miktarda uçucu yağ barındırır. Sinnamaldehit, sinamil alkol, terpen, müsilaj, weiterhin olmak üzere uçucu yağ açısından DA çok zengindir diyebiliriz.

Tarçının Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Tarçının doğru tüketildiğinde birçok hastalığı tedavi etme özelliği olmaktadır. Özellikle de enfeksiyondan kaynaklanan bazı hastalıklar için önemli bir şifa kaynağıdır. Ayrıca önemli hastalıklar için de ciddi bir kalkan görevi görür. Vücudun hastalıklarla mücadelesi için de metabolizmayı güçlendirmektedir.

Kan Şekerini Dengeler

Pekçok araştırma tarçının, insülin direncini arttırdığını böylelikle de kan şekerini dengelediğini ortaya koyar.  Bu yüzden de diyabet hastaları tarafından oldukça sık kullanılır. Ama  tarçının diyabet ilaçlarına karşı birtakım olumsuz etkileri olabiliyor, bu yüzden de ilaç kullanan diyabet hastalarının, tüketmeleri gereken bu miktarı doktorlarına danışmaları gerekmektedir.

Maya Enfeksiyonlarına Karşı Şifadır

Tarçının maya ve mantar enfeksiyonlarını durduran inanılmaz bir gücü vardır. Tarçının bu özelliğini sağlayan şey de içinde zengin bir miktarda içermiş olduğu uçucu yağlardır. Bunun yanı sıra tarçın yağının da enfeksiyon hastalıkları ile savaşma noktasındaki özelliği iyi bilinir.

Karın ve Nezle Ağrılarını Giderir

Tarçın oldukça korkunç bir mide ağrısını bile geçirebilecek derecede etkili bir besin kaynağıdır. Ayrıca kış aylarında salgınlar ve soğuk algınlıkları ile oluşan nezle tarzı hastalıklara karşı etkilidir. Tüketilmeye başlaması ile beraber etkisini de gösterir.

Kanser Önleyici Etkisi Vardır

Birtakım araştırma sonuçları, tarçının mide kanseri, tümör gibi bazı kanser türlerine karşı mücadele etmede umut verici olduğunu belgeledi. Bu araştırmalar tarçının vücutta şeker seviyesini dengeleyip kanser hücrelerine karşı da hafifletici etkisinin olduğunu da ortaya koymuştur.

Bazı araştırmalar ise tıpkı  tarçın yağı gibi, farklı tarçın formalarının da lenfoma ve lösemi kanseri hücrelerine karşı da etkili olduğunu ortaya koymuştur. Tarçının içermiş olduğu doğal kimyasal elementler de vücudu kolon kanseri hücrelerine karşı korur.

Zihni Açar ve Beyne Katkı Sağlar

Birtakım araştırma sonuçları tarçının zihni açarak, belleğin de fonksiyonlarını yerine getirmesine yardım ettiğini ortaya koymuştur. Bilimsel olarak ispatlanmamış olsa da konsantrasyon ve dayanıklılık için de tarçın yararlıdır.

Zayıflamaya Yardımcı Olur

Tarçının kan dolaşımını arttırıcı ve kan inceltici özelliği vardır. Artan kan hızı da genellikle zayıflamaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca tarçının kan inceltici özelliği sayesinde, kalp sorunu yaşan kişiler için de kan pıhtılaşmasını engelleyici fonksiyonu bulunmaktadır.  Fakat kan inceltici ilaçlar kullananlar doktorlarına danışmadan asla tarçın tüketmemeliler.

Diş eti Hastalıklarına ve Diş Çürüklerine Faydaları

Tarçının anti bakteriyel özelliği sayesinde diş eti hastalıkları ve diş çürüklerine karşı önemli derecede olumlu etkileri vardır.  Tarçın, diş etlerinde ve dişlerde oluşan bakterileri öldürmektedir. Bunun yanında tarçın yağı, gargaralar, sakız ve diş macunlarında anti bakteriyel olarak da kullanılmaktadır.

Tarçın Çayının Faydaları:

Hastanelere mutlaka bir şekilde gitmişsinizdir, ağrılardan yakınanlar ameliyat olanlar ve daha niceleri… Aslında hastalıklarla karşılaşmadan önce önlemler almak da mümkün. Bunların bir tanesi de düzenli bir şekilde tarçın çayı tüketmektir.

  • Tarçın, bağırsak enfeksiyonlarına iyi gelir. Bağırsaklarda oluşan şişme, gaz gibi hissi gidererek bağırsakların görevlerini de maksimum oranda yerine getirmesi için yardımcı olmaktadır.
  • Antioksidan özelliği sayesinde tarçın çayı, özellikle alkol, sigara ve bunlara benzer ürünleri tüketen bireylerde, sigara ve alkolün verdiği zararları azaltır.
  • Tarçın, özellikle kan şekerinin dengelenmesinde önemli bir rol oynar.
  • Mide şikayetlerini ve hazımsızlığı giderir.
  • Stres ile mücadelede metabolizmayı güçlendirir. Strese sebep olan fiziki etkenlerini azaltır.
  • Üşüme problemi olanlar için iyi bir alternatif çözümdür. Özellikle de kış aylarında ellerinde ve ayaklarında aşırı üşüme hisseden kişiler günde 1-2 fincan tarçın çayı tüketerek bu sorunu çözebilirler. Tarçın çayının kan akışını hızlandırıcı ve kan inceltici özelliği olduğu için, hızlanan kan sayesinde de vücudu ısıtır.

Kabuk Tarçının Faydaları:

  • Kabul Tarçın, HİV, ağız içerisinde mantar benzeri enfeksiyon hastalıklarına iyi gelmektedir. Bir hafta süresince günde 2-3 fincan tüketilmeli.
  • Özellikle kış aylarında görülen nezle ve grip gibi hastalıklara iyi gelir.
  • Mide ağrılarına ve bağırsak enfeksiyonlarına ve iyi gelir.
  • Gıda zehirlenmelerime kabuk tarçını yararlı olur.
  • Kadınlarda görülen adet rahatsızlıkları için şifa kaynağıdır.
  • İshal vakalarında önleyici etkisi bulunmaktadır.

Tarçın Suyunun Faydaları:

  • Bağırsak kurtlarının dökülmesine ve bağırsak iltihaplarına yardımcı olur.
  • Kanı inceltip hızlandırdığı için de damar tıkanıklıklarına engel olur.
  • Damarlara yararından dolayı kalp hastalıklarından korur.
  • İshale ve öksürüğe iyi gelir.
  • İştah açar.
  • Metabolizmayı kuvvetlendirerek vücudun direncini arttırır.

 

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version