Babamın doğup, büyüdüğü şehir olan Üsküp’ü tanıtmak istiyorum sizlere. Biraz genel bilgi, biraz da kendi birikimlerimden oluşan bir sayfa hazırladım sizler için. Savaş mağduru bir ailenin çocuğu olarak büyümenin karmaşası ve Arnavutluk ile İstanbul’un harmanıyla büyüyen bir nesil olarak hem şanslıyız, hem de biraz buruk.
Geçmişten bu güne her şey gibi Üsküp’te çok değişti, Kosovanın bağımsızlığını ilan etmesi ile kalkınan ve harika bir değişime uğrayan Üsküp mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Vardar Nehri’nin ikiye ayırdığı kentin bir tarafında Türk Çarşısı ve Osmanlı eserleri yer alırken nehrin diğer tarafında ise ilerleyen yıllarda yapılmış birçok önemli meydan, kilise ve müzeyi görebilirsiniz. Özellikle şehrin Türk Çarşısı bölümünde gezerken kendinizi adeta güzel bir Anadolu kasabasında geziyor gibi hissedebilirsiniz.
Makedonya Meydanı
Плоштад Македонија, Üsküp’te yer alan en büyük ve ünlü meydan. Vardar Nehri kıyısındaki bu meydan 18.500 m2’lik bir alana sahip. Şehrin merkezi sayılan bu meydan ve çevresinde birçok önemli yapı yer alıyor. Büyük İskender Herkeli ve Ristik Sarayı bu bölgedeki önemli yapılardan. Yakın zamanda yenilenen meydanın ortasında Büyük İskender Heykeli (Воин на коњ) tüm ihtişamı ile yer alıyor. 2011 yılında Makedonya Cumhuriyeti’nin 20. yılı için dikilen ve III. İskender (Makedonyalı İskender) olarak bilinen Büyük İskender’in tasvir edildiği heykel 14.5 metre uzunluğunda. Heykelin etrafında 2.5 metre boyutunda 8 bronz aslan heykeli daha vardır.
Taş Köprü
yüzyılda inşa edilen Taş Köprü (Камен мост) Üsküp gezilecek yerler listemizdeki simge yapılardan biridir. Mimarının Mimar Sinan olduğu düşünülen köprü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Fatih Köprüsü, Vardar Köprüsü, Dušan (Duşan) Köprüsü gibi isimleriyle de bilinmektedir. 12 kemerli köprü, 214 metre uzunluğunda ve 6 metre genişliğindedir. Taş Köprü tarihi içerisinde birkaç kez yıkılma tehlikesi geçirmiştir. 1944 yılında Nazilerin köprüye yerleştirdiği patlayıcılar şehrin kurtuluşu ile etkisiz hale getirilmiştir. Büyük depremden sonra da yenileme çalışması ile korunmuştur. Üsküp’ün iki kıyısı arasında ulaşım sağlayan köprü günümüzde sadece yayalara açıktır.
Üsküp Kalesi
Vardar’ın kuzeyinde bulunan Üsküp Kalesi (Скопско Кале) şehrin tarihi yapılarından. MS 6. yüzyılda inşa edilen yapı, bir depremle yıkılmasının ardından 10. – 11. yüzyıllarda tekrar inşa edilmiştir. 1963 yılındaki depremde hasar gören kale, bu haliyle kalmıştır. Evliya Çelebi’nin ünlü “Seyahatname”sinde bu kaleden bahsedilmektedir. Kaleden Üsküp ve güzelliklerini güzel bir yerden seyretmeniz mümkündür.