Hindistan seyahatimiz… Dile kolay 1 milyarı aşkın nüfus,  batı toplumlarına göre farklı yaşam biçimleri, fakirlikleri, zenginlikleri, dinleri ve Hindistan manevi hayatının toplum üzerindeki gücü, yaşam standartları, çarpıklıkları, sağlık sorunları, sıcak Hindistan iklimi, birbiriyle neredeyse hiç alakası olmayan Hint şehirleri, müziği, filmleri, toprağının her metrekaresinden fışkıran yaşanmışlıklar, tarih, mimari, hoşgörü… Hindistan gezisi yorumları yazmakla biter mi bilmiyoruz ama siz okudukça yazmaya devam edeceğiz.

Hindistan Kültürü, Hindistan’da ne yenir, nerede kalınır, Hindistan’a nasıl gidilir ve ülke içi ulaşım nasıl sağlanır, Hindistan trenleri, turistik sağlık önerileri, Hindistan festivalleri, dinleri ve Hint dilleri hakkındaki sorularınızı fazlasıyla cevaplamaya çalıştık.

Hindistan Seyahati, gördüğümüz diğer ettiğimiz ülkelere göre çok farklı ve herhangi bir yere göre bizlere ‘daha yabancı. Bizim için çok özel bir deneyimdi ve ekstra saygı görmeyi hak ettiğini düşünüyoruz. Dünya’nın en özel ülkelerinden biri olan Hindistan’da neredeyse her metrekare turistik zenginlik abidesi. Unesco Kültür Mirasları listesindeki zenginliklerden çok sayıdakilere ev sahipliği yapan ülke, çılgın kültürü, renkli yaşamı, tarihi değerleri ve nispeten hâlâ kendini koruyan yapısıyla gezginlere sınırsız seçenek sunuyor.

Hindistan’da sadece gezerek 40 gün geçirseniz bile her günü birbirinden farklı yaşayacağınızı ve asla yetmeyeceğini üzülerek belirtelim. Bizim ancak 7 gecemiz vardı, deli gibi araştırmalar yaptık ve en efektif şekilde rotamızı çizdiğimize inandık, küçük bir hata da yapmışız ki olacak o kadar. Tüm tecrübemizi, ileride kendimizin de yararlanacağı alternatiflerle ve gitmediğimiz rota bilgileriyle birleştirerek kendi turunuzu çizmek için yardımcı olmaya çalışalım.

Altın Üçgen

Elbette en klasik rota “Altın Üçgen” ismi verilen, Delhi-Agra-Jaipur hattı Hindistan’da görülecek yerler listelerinin başında.. Altın üçgen, geometride eş kenar iki kenarın üçüncü kenara oranının φ’ye eşit olduğu eşkenar üçgendir. Gerçekten haritaya baktığınızda bu rotadaki ‘kenarların’ yakın bir oranda olduğunu görebiliyoruz. İsim muhtemelen buradan geliyor. Muhteşem ülkenin başkentinden başlayan bu rota Taj Mahal’i geçerek pembe şehir Jaipur’da sonlanıyor. Vakti ve ulaşım imkanı olan gezginler, bonus olarak Fatehpur Sikri’yi de ekliyor.

Rajastan Eyaleti

Rajalar Ülkesi” anlamına gelen isim “Krallar Ülkesi” demek. Rajastan Hindistan geneline göre çok daha sıcak insanları ve çok güzel şehirleriyle öne çıkıyor.  Jaipur’un yanı sıra Udaipur, Ajmer , Pushkar, Jaisalmer ve Jodhpur şehirleri diğer turistik destinasyonlar.

Varanasi

Uttar Pradesh eyaletinde bulunan şehir, Hindular için en kutsal şehirdir. Hindistan’ın en eski, dünyanın da sayılı eski yerleşimlerinden biridir. Hindu “hacı”lar, tüm Hindistan’dan Varanasi’ye ölülerini yakmak ve kutsal Ganj nehrinde yıkanmak için gelir.  Biz rotamıza katamadığımız için çok üzüldük. Kuzey Hindistan ve altın üçgeni içeren bir tur yapıyorsanız burayı kesinlikle görün

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version