“Turp gibi olmak” deyimi boşuna söylenmez çünkü güçlü bir antioksidan olan turpun sağlığa pek çok yararı bulunuyor ve tam anlamıyla da “sağlığı” temsil ediyor. C vitamini bakımından oldukça zengin olan turp, özellikle soğuk algınlığı gibi hastalıkların çok daha kısa sürede iyileşmesini sağlayan besinler arasında ilk sıralarda geliyor.
Yüksek besin lifi içeriği ile sindirime yardımcı olurken kabızlığı da önlüyor. Diyet yapıyorsanız eğer hem sağlıklı bir atıştırmalık hem de farklı bir tat olarak turpu deneyebilirsiniz çünkü 100 gram turp sadece 16 kaloridir. Turpu hazırlarken en az turpun kendisi kadar yararlı olan yapraklarını da salatalarınızda kullanmayı ihmal etmemelisiniz.
Besin Lifi: Sağlıklı bir sindirim ve boşaltım sistemi için turp son derece önemli olan besin lifi bakımından oldukça zengin bir sebzedir. Yarım kase dilimlenmiş turp ortalama 1 gram besin lifi içerir. Belki bu oran size çok fazla gelmeyebilir fakat uzmanların günlük tüketilmesini önerdiği besin lifi miktarının %4’üne denk geliyor. Besin lifi sadece aynı zamanda kalp hastalıklarından korunmak, diyabet riskini azaltmak, kolon kanseri riskini düşürmek içinde oldukça önemli bir besin bileşenidir.
Folik Asit: Folik asit (folisin, folat ya da B9 vitamini olarak bilinir) özellikle hamilelik dönemlerinde ön plana çıkan B kompleks vitaminidir. Suda çözünen vitaminler arasında yer alan folik asit hamilelik döneminde düşük riskini azaltır. Folik asit üzerine yapılan çalışmalar da, bu vitaminin, meme kanserini önleme, kolon kanserinden korunma vitiligo tedavisi, pankreas kanseri, diş eti sorunları, gözde görülen sarı nokta hastalığını önleme gibi birçok yararı olduğunu ortaya koyuyor.
C Vitamini: Akut eksikliğinde, yaraların geç iyileşmesi, eklem ağrısı, depresyon, diş eti kanaması, cilt sorunları, diş kaybı, saçın zayıflaması ve daha birçok sağlık sorunu görülen C vitamini, birtakım kanser türlerinden korunmak için, kanser tedavisinde, kalp hastalıklarına karşı, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve soğuk algınlığı tedavisi için önerilen vitaminler arasında ilk sırada gelmektedir.
Solunum Yolu: Bronşit, astım, solunum yolu enfeksiyonu, soğuk algınlığı, akciğer enfeksiyonu, alerjiler ve diğer sebeplerden dolayı tıkanan solunum yollarını rahatlatmak adına turp yiyebilirsiniz. Turpu bu amaçla kullanmak istiyorsanız eğer; 2 adet orta boy turpu 2 tatlı kaşığı bal ve1 limonun suyu ile birlikte blenderde iyice karıştırarak bu karışımdan her sabah 1 çay kaşığı yemenize yarar var.
Böbrek Sağlığı: Kırmızı turp oldukça etkili olan bir idrar söktürücüdür. Turp suyu, tuvalete çıkmayı artırır ve toksinlerin vücuttan atılmasını hızlandırır, böbrekleri temizler, böbrek ve idrar yollarında görülen enfeksiyonlara karşı da koruma sağlar.
Sindirim: Turpta bulunan bazı bileşenler olan protein ve yağın sindiriminde kullanılan safra, sıvısının artmasını sağlayarak sindirime yardımcı olmaktadır. Bağırsak hareketi de sağlayan turp özellikle kabızlık tedavisi için önerilen gıdalar arasında yer alıyor.
Kilo Verme: Ortalama 9 gram ağırlığında olan bir adet büyük kırmızı turp sadece 1 kalori içermekte. Bu kadar az kalorili bir sebze olan turbu diyetinizde mutlaka kullanmalısınız. Besin lifi bakımından da oldukça zengin olan turpu öğün aralarında ve mideniz kazındığında atıştırmalık olarak yiyebilir ya da salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Bu sayede daha uzun süre tok kalabilmeniz mümkün.
Turpun Diğer Faydaları: Nefesi tazeleyerek ağız kokusunu önler. Kabızlığa iyi gelir, kan dolaşımını hızlandırır, ateş düşürücüdür, sivrisinek ısırığına sürülürse kaşıntıyı ve şişliği alır, kan dolaşımını artırır, ciltte görülen yaşlanmanın etkilerini geciktirir, güçlü bir antioksidandır, oksidatif stresi azaltıp kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir.