Hamilelik sonrasında bebeğinizi kucağınıza aldığınız zaman hayatınızın en mutlu anlarından biridir. Kendi canınızdan bir parçanın sağlıklı olarak dünyaya gelmesi ve size katılması hayatınızda yeni bir dönemin başlangıcı olur. Bu yeni başlangıç, bazı zamanlarda yeni doğum yapan kadınlarda stres ve psikolojik olarak değişikliğe yol açabilmektedir. Bu stres normaldir ama uzun sürmesi, doğum sonrası depresyonuna neden olur.

Kadınlar, doğumun otomatik olarak neşe ve keyif oluşturduğunu bir şekilde öğrenmişlerdir. Çocuk doğurmayı takip eden dönemin yaşamlarının en mutlu zamanları olması gerektiğine inanmaya yönlendirilmişlerdir. Gerçekte ise ailenin yaşam döngüsündeki en fazla endişe üreten ve stresli dönemlerinden birisidir. Bu dönemlerde eşinin, ailesinin, yakınlarının annelik rolüne alışmaya çalışan anneye psikolojik destek olması gereklidir.

Her sene, doğum yapan kadınların yarısından çoğunda ruhsal sorunlar görülmektedir. Bu kadınlardan yüzde 10 -15’i çocuk doğumundan sonraki dönemde, uykusuzluk, annelik durumuna alışma endişesi, kafa karışıklığı gibi sorunlar yaşamaktadır.

Doğan çocuğun attığı ilk çığlığın ardından sorulan ilk soru, ‘”Kız mı oğlan mı?” olduğudur. İkincisi soru ise ‘‘Annenin sağlığı nasıl?’’dır. Bu soruyla merak edilen de annenin fiziksel sağlığıdır ve ‘‘İyi’’ cevabının verilmesinden sonra ‘‘doğum olayı’’ çoğu kişi için bitmiştir. Ama anne için doğumun yalnız fiziksel aşaması sona ermiştir. Doğumdan sonra annelik rolüne alışmasını sağlayan ruhsal problemlerin yaşanabileceği bir süreç başlamıştır. Bu dönem, gündelik normal sorunların yaşanıp profesyonel yardıma ihtiyaç duymadan aşılabileceği gibi yardım gerektirecek kadar büyük sorunlar da görülebilir.

Yeni anneler, doğumun ardından ilk sene içinde her an depresyona yatkın bir yapıya sahip olurlar. Bir çocuğun yaşamını üstlenmekle beraber insanın eşiyle geçirdiği zamanın kaybı, arkadaşlarıyla daha az zaman geçirmesi, yani özgürlüğün ve alışılmış hayatın kaybı ortaya çıkmaktadır. Yaşamlarının bir daha hiçbir zaman eskisi gibi olmayacağının bilincine kapılan yani anneler, yeni yaşam tarzına alışmaya çalışırken bu bütün aile için de aynı zamanda bir uyum görevidir.

Doğum sonrası depresyon, doğumun ardından ilk 6 hafta içinde gizlice başlar, 1 hatta 2 yıl sürebilir. Ama genellikle birkaç ay içinde düzelmektedir. Orta ve ağır şiddet durumu söz konusuysa mutlaka bir uzmandan destek alınmalıdır. Eğer doğum sonrası ortaya çıkan depresyon tedavi edilmezse uzun sürmesinin yanı sıra anneye verdiği duygusal zarar verir ve çocuğun gelişimine olumsuz etki eder.

Şimdi doğum sonrası depresyon belirtilerini sıralayalım

1)Normalden daha fazla ağlama
2)Konsantre olamama ve sıkıntı içinde hissetme
3)Çoğunlukla üzgün hissetme
4)Eskiden keyif aldığınız şeylerden keyif alamama
5)Eşyaları nereye koyduğunuzu hatırlamakta zorluk çekme
6)Çok yorgun olmanıza rağmen bebeğinizin uyumasına rağmen bile hala uyuyamama
7)Yalnız kalmaktan korkma
8)Günün çoğunda yorgun olma
 

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version