Her kadının hayalidir bir bebek sahibi olmak, anne sözünü duymak. Aylarca süren mutlu, heyecanlı sabırsız bekleyişin sonrası, bebeğinizi ilk kucağınıza aldığınız zaman, dünyanın en büyük mucizesini yaşamış olursunuz. Hayatınızı bir “Anne” olarak sürdürecek olmanızın mutluluğunun üzerinizde oluşacak olan sorumluluk hissi sizlerin tedirgin olmanıza nende olabilir.

Anne adayları bebek bakımıyla ilgili birçok kitap okuyup çevresinden bilgi sahibi olsa da endişeye kapılır. Özellikle bebeklerin ağlaması, uykusuzluğu gibi faktörler annelerde panik oluşmasına neden olur.

EMZİRME DİLİMLERİ

Annede sütün artması için öncelikle doğum gerçekleştikten sonra, en fazla bir saatlik zaman içinde bebek, anne göğsüne yatırılmalıdır. Bebek emme işlemi yapmasa da, ilk 4 saatte, her saat başında annenin göğsüne koyulmalı. Diğer günlerde ise gün içerisinde 10-12 kez emzirmek faydalıdır. Eğer anneden süt rahatlıkla geliyor ve bir sorun olmuyorsa, bebek kendi beslenmesini yönetebilir. Bebek acıktığı zamanlarda ağlayarak anneye uyarılar yapar. Bu nedenle zorlamalara gerek kalmaz.

GAZ SANCISINDAN KORKMAYIN, SAĞLIKLI DEMEKTİR

Her bebekte en çok rastlanan ve rahatsız eden durum gaz sancısıdır. Bebeğin ağlama yoluyla rahatsızlıklarını dile getirirken bir çok nedenden dolayı ağlayabilir. Gaz sancısı, hastalıklar, açlık, aşırı sıcak ortam ve bir çok neden bebeğin ağlama nedenler arasında yer alır. Gaz sancısı yaşayan bebekler, sağlıklı ve kilo alımları iyi gider. Özellikle doğduktan 2-3 hafta sonra daha çok akşamları ortaya çıkan sancılar artarak devam eder ve sürekli ağlamalara nende olur. En yoğun dönem 6-8 aylık iken gerçekleşirken 3. aydan sonra ise kesilmektedir.

GÖBEK DETAYINA DİKKAT

Bebeklerin göbek ve çevresi her zaman temiz ve kuru olmalıdır. Göbeği bebek bezinin dışında bırakmaya özen gösterin ve dikkat etin. Bebeklerin göbek bağı 1 hafta ile 14 gün arasında düşer. hafif bir kanama gerçekleşmesi normaldir, tedirgin olmayın.

HER GÜN YIKAMAK FAYDALIDIR

Bebeğinizi her gün yıkamak gerekli değildir ancak uyku gibi her gün düzenli bir hale gelmesi fayda sağlar. Bebeğinizin bunu rutin olarak algılaması önemlidir.

YASTIK KULLANMAYIN

Bebeklerinizi yatırdığınızda yastık kullanmayın. Bebekler, sağlıklı bir uyku için sırtüstü pozisyonda çok hafif eğimli ve şekil değiştirmeyecek sertlikte olan bir yerde yatırılmalıdır.

HAFTADA 1 YAPSA DA KABIZ DEMEK DEĞİLDİR

Haftada bir kez yapılan kaka, eğer yumuşaksa kabızlık için endişe edilmemelidir. Kakasını yaparken ıkınması gibi davranışlar da normaldir. Bu kabız olduğu anlamı taşımamaktadır. Çünkü anne sütünün büyük bölümü bağırsaklarda emilir. Bu da kaka yapımının azalmasını sağlar.

ENSESİNDEN KONTROL EDİN

Ayrıca bebeğinizi kendinizden bir kat fazla giyindirmeniz yeterlidir. Çok fazla sıcaklık ağlamasına ve ortamdaki sıcaklık ise burun tıkanmasına neden olur. Bebeğinizin üşüyüp üşümediğini ise ensesinden kontrol edebilirsiniz.

Paylaşın.
Bir Cevap Bırakın

Exit mobile version