Yoğurdun yararları arasında ilk akla gelen şey kemik sağlığı için önemli olan kalsiyum minerali bakımından zengin olması fakat yoğurdun yararı sadece bu değil. Sindirimi düzenlemekten, mineral ve vitaminlere, kilo vermeye yardımcı olmaktan kan basıncının düzenlenmesine kadar birçok yararı bulunuyor.
Tabii her yoğurt birbirinin aynısı değil. Beslenme uzmanlarının önerisi yağsız ve organik yoğurtların tüketilmesi yönünde. Özellikle soğuk ve grip algınlığının yaygın olduğu kış aylarında düzenli bir şekilde yoğurt tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirerek bu tip hastalıklara karşı vücudun direncini arttırmaktadır.
Yoğurdun Sağlığa Faydaları
Osteoporoz: Kemik dokusunun içinde anormal sayılacak derecede boşluklara sebep olan osteoporozun önlenmesi ve tedavisi sürecinde de beslenme önemli bir rol oynar.
Kalsiyum bakımından zengin olan yoğurt, kemik yoğunluğunun korunmasında ve hastalığın gelişiminin yavaşlatılmasında tüketilmesi önerilen besinler arasında ilk sıralarda gelir.
Hipertansiyon: Kan basıncının normalden daha yüksek olması durumu olan hipertansiyon çoğu zaman hiçbir belirtiye yol açmaz ve zaman içinde damarları tahrip ederek kalp ve damar hastalıklarının önünü açabilmektedir. Amerikan Kalp Derneği’nin 2100 kişi ile yaptığı ve 15 yıl süren bir çalışmaya göre, düzenli olarak yağsız yoğurt yiyen kişilerin yemeyen kişilere göre yüksek tansiyona yakalanma riski %30 daha azdır.
Sindirim: Bağırsaklarda bulunan ve tüketilmiş besinlerin sindirimi sırasında kullanılan “iyi bakteriler”in sayısı azaldığında kabızlık gibi sindirim sorunları görülebilir. Bu bakterilerin temel görevi de gıdaların parçalanmasıdır. Yoğurt bu iyi bakterileri içererel bu özelliği ile de kabızlığa karşı koruma sağlar ve sindirimi kolaylaştırır.
Enfeksiyonlar: Enfeksiyonel hastalıklara karşı vücudun direncini arttıran yoğurt özellikle kış aylarında sık görülen gribe yakalanma riskini de düşürür. Bu konuda yapılan bir araştırmaya göre düzenli olarak yoğurt yemek hastalık (grip gibi)sürecini %20 oranında kısaltıyor.
Yoğurt aynı zamanda vajinal, bağırsak ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı da koruma sağlamaktadır.
Diyabet: Diyabetli diyetinde tüketilen karbonhidrat miktarının dikkatlice izlenmesi ve karbonhidrat içeren besinlerin mümkün olduğunca az tüketilmesi çok önemlidir. Protein bakımından zengin olan ve diğer birçok atıştırmalığa göre çok daha az bir oranda karbonhidrat içeren yoğurt, gün içerisinde daha az karbonhidrat tüketmenize yardımcı olabiliyor. Tabii her yoğurt aynı değil.
Vitamin ve Mineraller: Kemik sağlığı için kritik bir öneme sahip potasyum ve kalsiyum bakımından zengin olan yoğurt, sinir sisteminin normal fonksiyonlarının korunmasına yda yardımcı olan B12 vitamini içerir. 200 gram yoğur, kadınlarda günlük olarak B12 vitamini ihtiyacının yaklaşık %60’ını tek başına karşılamaktadır.
Menopoz: Yoğurt, menopoz döneminde olan terlemeleri azaltmak için tavsiye edilmektedir. Yine menopoz döneminde görülen kemikle alakalı sorunların riskini azaltmak için de tüketilebilir.
Beyin Fonksiyonları: Kaliforniya Üniversitesi (UCLA) tarafından yapılan bir çalışmaya göre probiyotik besinler beyin fonksiyonlarını geliştiriyor.