Kolesterole etkisi sebebiyle en çok tartışılan besinlerden biri olan yumurta son yıllarda yararlı gıdalar arasındaki yerini geri almaya başladı. Yumurtanın kötü şöhretinin sebebi barındırdığı kolesterol miktarıdır.

Günümüzde yapılan araştırmalar yumurtada yer alan kolesterolün kötü kolesterolü yükseltmediği ve hatta iyi kolesterolü yükselttiğini ortaya çıkarmıştır.

1 orta boy yumurta ortalama 186mg kolesterol içerir. Bu miktar sağlıklı bir kişinin günlük alması gereken kolesterol miktarının yaklaşık yarısıdır.

Yani günde 1 yumurta tüketmek yüksek kolesterole sebep olmuyor ancak, kolesterolün tehlikeli boyutlara çıkmaması açısından gün boyu tükettiğiniz yumurta haricindeki gıdalara da özen gösterilmelidir.

Yüksek kolesterol sebebiyle düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız ve yumurta tüketme konusunda tereddüt yaşıyorsanız doktorunuza danışabilirsiniz.

Yumurtanın Sağlığa Faydaları

Protein Deposudur

Yumurtanın en önemli özelliklerinden bir tanesi kırmızı ete oranla daha ucuz ve kaliteli bir protein kaynağı olmasıdır. 1 orta boy yumurta ortalama 5.5 gram protein içerir ve bu miktar bir kişinin günlük protein ihtiyacının %11’ini karşılamaktadır.

Illinois Üniversitesi tarafından yapılan çalışmalara göre yumurta, özellikle sporcularda enerjinin korunması ve kas kitlesinin artması için tüketilebilecek en yararlı besinlerden biri. Aynı araştırma haftada 6 tane yumurta tüketmenin vücudun enerji üretimini belirgin miktarda arttırdığını ortaya koymuştur.

Kronik Hastalıklar Önler

Omega 3 açısından zengindir. Kanser, kalp hastalıkları, artrit gibi kronik rahatsızlıklara yakalanma tehlikesini düşüren omega3 yağ asitleri genel olarak sağlığımızı koruması açısından kritik öneme sahiptir ama vücudumuz tarafından üretilmemektedir.

Eksikliğinde halsizlik, cilt kuruluğu, kalp hastalıkları, hafıza zayıflığı ve kan dolaşımının zayıflaması gibi sıkıntılara neden olan omega 3, yumurtada büyük oranda bulunmaktadır. 1 orta boy yumurta 32.6 mg omega 3 yağ asidi içermektedir.

B Vitamini Kaynağı

Kalbin ve kasların normal fonksiyonunu devam ettirmesi açısından önemli olan B1 ve B2 vitaminleri, sindirim ve sinir sistemleri tarafından kullanılan B3 vitamini, gelişim ve normal bir büyüme için gerekli olan B12 ve B5 vitaminleri, besinler yoluyla alınan proteinin bünye tarafından işlenmesinde kullanılan ve bağışıklık sistemi açısından gerekli olan B6 vitamini, hücrelerin DNA üretiminde ve hormon üretiminde kullanılan B7 vitamini, yani bütün B vitaminleri yumurtada yer almaktadır. B kompleks vitaminlerini yetersiz oranda almak böbrek hastalıkları, katarakt, kalp hastalıkları, tip 2 diyabet, meme, kolon, pankreas kanseri gibi son derece önemli hastalıklara yakalanma tehlikesini arttırmaktadır. Yumurtayı özellikle B7 ve B12 vitaminleri açısından tüketebilirsiniz.

Vücut Fonksiyonlarına Katkısı

Yumurta, B kompleks vitaminlerinden bir tanesi olan ve vücudun doğal fonksiyonlarını yerine getirmesi bakımından oldukça önemli bir bileşen olan kolin açısından en zengin gıdalar arasında bulunmaktadır.

Erkekler için 550mg, kadınlar için de 450mg günlük kolin tüketilmesi önerilmekle beraber ortalama bir diyette genel olarak bu rakamın altında kalınmaktadır.

Sinir hücreleri arasında iletişimin korunması, hücre yapısının korunması, yağların kan yolu vasıtsaıyla karaciğere taşınması gibi ciddi fonksiyonları olan kolinin eksikliği halinde damar tıkanıklığı, karaciğer ve nörolojik hastalıkların tehlikesi artmaktadır. 1 adet büyük boy yumurta yaklaşık 80-100mg kolin içermektedir.

Halsizliğe Karşı Etkilidir

Selenyum minerali yeterli oranda alınmadığında hipotrioid, zihin zayıflığı, halsizlik gibi sorunlar görülebilir.

Dünya Sağlık Örgütü, günlük selenyum tüketimini 70 mikrogram olarak belirtmektedir. 1 orta boy yumurtanın ortalama14 mikrogram selenyum barındırdığı dikkate alındığında 1 adet yumurta günlük selenyum ihtiyacının yaklaşık %20’sini karşılar.

Yüksek Tansiyonu Önler

Son yapılan araştırmalarda yumurta akında yer alan peptit adlı maddenin yüksek kan basıncının düşürülmesinde katkı sağladığı ortaya çıkmıştır.

Proteinin yapı taşlarından biri olan peptit yüksek tansiyonun başlıca sebebi olan enzimin üretimini azaltır.

D Vitamini Özelliği

Uzun dönemde D vitamini eksikliği, yetişkinlerde bilişsel zayıflama, kalp ve damar hastalıkları, kanser riskini attıran çocuklarda astıma neden olur. D vitamini için en iyi kaynak ise güneş ışınlarıdır.

Uzmanlar günde ortalama 10-15 dakika güneşe çıkmanın D vitamini eksikliğini engelleyeceğini belirtir. Ancak az güneş alan bir iklimde yaşıyorsanız ve D vitamini takviyesi almak istemiyorsanız D vitamini içeren besinleri daha çok tüketmeniz gerekecektir.

Yumurta, D vitamini barındıran nadir gıdalardan biridir ve 1 orta boy yumurta D vitamini ihtiyacının günlük %4’ünü karşılar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version